Grønsags-couscous i en græskartid


Der er andre, der er på kogebogsudfordring. Nu vil jeg så prøve, at sætte det lidt mere i system, og prøve nogen af alle de kogebøger jeg har stående. For Guderne skal vide, jeg har rigtig mange. Og synd er det, at jeg ikke bruger dem nok. Bruger dem gør jeg bestemt, men jeg har en vis evne til at samle til huse, uden at bruge tilsvarende.

Nu vil jeg prøve at gøre op med det sidste. Det første bliver der bremset gevaldigt i, men helt at undgå, der nok ikke realistisk. Denne kogebog, har jeg haft længe, og den fås som sådan ikke længere, andet end antikvarisk evt. bl.a. her. Sådan går det desværre hurtigt nu om stunder. Til gengæld udkommer der også SÅ mange kogebøger, at det er helt hysterisk.

Men nu til sagen. Det er mandag, og jeg holder jo Meat Free Monday. Noget jeg mener, de fleste skulle kunne overkomme og “burde” prøve, da flere grønsager for langt de fleste, er en god ting. Jeg spiser i forvejen så meget grønt, at jeg måske ikke har det store behov, men jeg kan godt lide at holde den dag fast.

Jeg vidste ikke det med græskar, før jeg begyndte at læse opskriften. Grunden til opskriften var, at jeg på min miniindkøbstur i går faldt over en pakke Ali-baba Couscous til 10 kr. Og så var det jo smart, at en af ingredienserne er græskar på denne tid.

Det plejer heller ikke at være reglen, at jeg har to madindlæg lige oveni hinanden, men såan bliver det altså dennegang, for det var det indlæg, der blev færdigt og som lige trænger for at komme ud – og nu har jeg lovet det :-) – og ja, jeg er stadig bagud med mere mad, boganmeldelser og meget mere – jeg vil slet ikke tænke Berlin og mange andre ting. Det kommer når det kommer.

For nu vil jeg gerne opfordre jer til at prøve denne couscous. Det var første gang, jeg lavede, og det bliver bestemt ikke sidste, for det smagte rigtig dejligt. Den eneste anke, jeg kunne have, er at der potentielt er for lidt væde. Jeg vil nok næste gang hæve mængden med 2- 4 dl grønsagsbouillon mere.

Forberedelsestid i alt: 40 min.
Tilberedning: 30 min.
Portioner: 4-6

2 små løg
1 spsk olivenolie
1 tsk gurkemeje
½ tsk chilipulver
2 tsk friskrevet ingefær (eller revet fra glas)
1 kanelstang
2 gulerødder, groft snittet
2 pastinnakker, groft snittet
3 dl grønsagsbouillon
300 g græskar , i små tern
250 g blomkål, i små buketter
2 squash i tykke skiver
425 g kikærter (en dåse) på dåse, afdryppede
en knivspids safrantråde
2 spsk frisk korriander, hakket
2 spsk bredbladet persille, hakket
230 g couscous (ca. 2½ dl)
2½ dl kogende vand
30 g smør

1. Snit løgene fint og suter dem i olie et par min. Tilsæt gurkemeje, chilipulver og ingefær og lad det sautere et par min.

2. Tisæt kanelstang, gulerod, pastinak og bouillon og lad det koge sammen under omrøring. Dæmp varmen og lad rønsagerne simre næsten møre ca. 5 min.

3. Tilsæt græskar, blomkål og squash og lad det simre 8-10 min. Rør så kikærter, safran, koriander og persille i og lad det koge 5 min. Fjern kanelstangen. Smag til med salt.

4. Kom couscous’en i en gryde og hæld kogende vand på. Lad den trække 2 min. og tilsæte så olie og smør og rør gryene løse med en gaffel. Læg den varme couscous som et bjerg på tallerken eller fad og hæld grønsagsstuvningen over.

Tip: Grønsagerne kan tilberede dagen før og opbevares i køleskabet. Couscous kan købes i de fleste større supermarkeder. Den er bedst frisklavet.

5 tanker om "Grønsags-couscous i en græskartid"

  1. Kære Deborah

    Det ser lækkert ud og lyder til at være en rimelig nem ret, men jeg er sikker på det er en fejl, at du har skrevet der skulle 3 1 boullion i… mon ikke du mener 3 dl…. ;-D

    KH
    Helle

    • Kære Helle

      Det ér en lækker ret, og let at lave. Prøv den! Men jo du har selvfølgelig ret. Det er hvad der sker, når man sidder her for længe i træt tilstand – er rettet. Tak for du gjorde mig opmærksom på min fejl.

      Det slog mig også her efterfølgende, at jeg glemte at skrive noget mere om kogebogen. Det er en dejlig, dejlig kogebog, og vil man gerne enten vide mere om vegetarmad generelt, eller bare have én vegetarisk kogebog, så dækker den her ganske udemærket behovet. Den skal klart mere i sving her i huset, og den er et sted, hvor jeg helt sikkert altid vil kunne finde noget spændende at lave.

      Kh Deob0rah

    • Tak Mie – Joh, jeg har da lavet mad en del år efterhånden og kan rigtig godt lide det. Det er da godt, hvis du bliver sulten, så er det da ikke helt forgæves. Lad mig endelig vide, hvis du prøver en af mine opskrifter :-) God weekend.

  2. Pingback: Deborah's food and something

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield