Blomkåls-, oste-, pastagratin


Ikke den mest fotogene ret i verden, men hold nu op, det smagte godt

Guderne skal vide, at det ikke er den store kreativitet, der præger madlavningen her for tiden, af åbenlyse årsager. Men selv, når jeg har det skidt, har jeg jo rester, der skal bruges fra de dage, hvor jeg lige tager mig sammen. Noget af det, jeg har taget mig sammen til at lave, var den dejlige Grønsags-cous-cous. I den er der blomkål, men jeg brugte ikke hele hovedet, hvorfor der var rester til overs. Derudover havde jeg fuldkornspasta til overs fra en dag med pastasalat. Det skulle også bruges. I har nok hørt om den engelske ret “Culiflower Cheese” og den amerikanske “Macaroni Cheese”. Jeg har set opskrifter hist og pist på fusioner, og nu ville jeg så lave min egen.

Jeg har før været inde på, at det med fuldkornspasta, som jeg kun finder vellykket i ganske sjældne tilfælde, men som nævnt før, så tror jeg også, det har noget med vane at gøre. Så jeg har købt lidt, så jeg har og kan bruge, når det lige kommer over mig. En af de tilfælde, var min græske tomatsauce, som bare fungerede perfekt. Nu var jeg så spændt på at se, om det var tilfældet her, og det var det. Det smagte himmelsk. Jeg vitterligen slikkede tallerkenen, så godt var det og jeg vil lave det igen, også uden rester. Men nok snak, her er hvad jeg gjorde.

Blomkåls-, oste, pasta-gratin

ca. 300 g blomkål
samme mængde (i fylde) pasta kogt
½ liter grønsagsbouillon
½-1 dl piskefløde eller havrefløde (kan udelades)
½ liter soyamælk
½ tsk gurkemeje
½ tsk paprika
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
½ tsk røget paprika
salt, hvid peber
2 spsk mel
2 dl vand
1 spsk vegansk margarine/smør
100-200 g vegetarisk cheddarost
2-3 spsk rasp

Kog blomkålen i grønsagsbouillon ca. 10 minutter og gem bouillon. Kog pastaen mør og sæt til side. (begge dele kan med fordel gøres om morgenen eller dagen før, hvilket gør middagen let).

Tænd ovnen på 200 C. Smelt smørret og put vand (først) og melet i en meljævner. Ryst meljævningen og lav en opbagning (ikke for høj varme) med grøntbouillon og så meget sojamælk, du synes, men sovsen skal være så den hænger på. Riv osten og rør godt til den er smeltet Tilsæt fløde, krydderierne og smag til med salt og peber. Smagen må gerne være noget kraftig, da pasta sluger meget smag. Lad simre et par minutter for saucen ikke bliver tynd evt. afhænging af, hvor meget fløde, du kommer i, og hvor tyk din sauce er.

Find en gratin/pateform incl. låg frem (høje sider) og put pastaen i bunden af formen, og fordel blomkålen over. Dernæst fordeles saucen over og der drysses med rasp til sidst. Læg låg på, da du ellers risikere at gratinen brænder i toppen. Du kan tage låget af de sidste 10 minutter, for at få rapsen gylden.

Bages i 30 minutter til boblende og gylden.

Du kan servere en salat til, hvis du synes, men ellers er det bare en ultimative comfortfood, der kan nydes som den er.

Update: Jeg kom i tanke om, at jeg havde glemt løgpulver og hvidløgspulver så det har jeg tilføjet, for dem, som undrer sig.

2 tanker om "Blomkåls-, oste-, pastagratin"

  1. Kære Deborah

    Den opskrift må simpelthen afprøves, den er for lækker, jeg har tit smårester og det ærgrer mig at smide dem ud, så jeg samler gerne rester af grøntsager i en bøtte i fryseren ( alle kogte vel og mærket) og tager af den til grøntsagsbiksemad, jeg er gået død i opskrifter.
    Og pasta har jeg en sjælden gang til overs når sønnike har været her, og det drøner jeg ud eller giver ham med hjem, men her kan jeg jo anvende det… genialt..

    Man kan jo putte en smule bacon eller hamburrugerrygrester i hvis det er 🙂

    KH Helle

    • Kære Helle

      Det var da dejligt, du kan bruge opskriften. Du kan lave den med alle slags grønsager, og det vil smage dejligt. Dog give blomkålen en dejlig særegen smag. Du må ikke smide mad ud, og som du er inde på, det her er genial måde at få brugt resterne.

      Man kan sagtens komme kød i, men det er helt overflødigt.

      Kh Deborah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.