Apocalypto

Atitlan Søen i Guatemala

©deborah.dk

“A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within.” — W. Durant

Så har jeg været i biffen her til aften og se Apocalypto (vær sød og kigge hjemmesiden, den er fantastisk). Og hvad skal jeg næsten sige – puha! Så meget vil jeg sige. Man skal IKKE have sarte nerver, el. iøvrigt være sart – det er jeg nu nok ellers, men jeg gemte mig sålænge så! Det ér barske sager – helt sikkert. Når det er sagt, så synes jeg, når galt skal være, så er det mesterligt flot lavet. Skuespilpræstationerne er fabelagtige, og sceneriet, kostumer, make-up, effekter – alt til kryds og slange. Jeg vil så give en anden anmelder, ret når han ikke synes at filmen når de 6 stjerner, og det vil jeg give ham ret i. Dorte og jeg var enige om at give den 4, og det er fordi den gode Mel, har en tendens til at “køre i tomgang” ved det samme. Jeg synes personligt, han havde samme tendens i “Braveheart (1995)” som jo ellers også er en god film. Der kørte han rundt i de her kampscener, så man var ved at brække sig, og kunne for min skyld godt have skåret meget af det ud. Det er lidt det samme her, men ikke kun kampscener. Man bliver ført til klimaks, og falder ned med et brag og mangler ligesom orgasmen og efterspil for nu at blive i de metaforer. Så har jeg ikke røbet for meget…. Den er iøvrigt slet ikke filmet i Guatemala, men i Catemaco som ligger i Mexico. Nu kan jeg så personligt stå inde for at junglen i Guatemala ser ligesådan ud. Jeg har nemlig været Guatemala i 1996, på en tur, der tog os til netop Mayernes gamle hellige steder. Og JO det ofrede mennesker – og jeg har personligt set steder, hvor det er blevet gjort. Det er ikke taget ud af den blå luft. Det var et barsk samfund på mange måder. Men der er jo efterladt skrifter og tegninger og meget meget mere i de fantastiske pyramider bl.a. i Tikal (prøv iøvrigt at søge på Tikal på Google – der er masser af spændende sites om det) hvor jeg har været. Man har kun udgravet en brøkdel af ruinerne, og hvis man ved lidt om, hvordan Jungel breder sig og gror så forstår man det godt. Men jeg har altså været der, og stået på toppen af en af de fantastiske pyramider, som jeg har fotos af. Problemet med de her fotos er, at de ikke er digitale og det kun er en brøkdel der er scannet ind. Men det kommer, og så får i masser af fotos, når jeg skal skrive om min tur til Guatemala m.m. I må “nøjes” med et af de bedste fra Atitlan Søen, hvor der er helt Guddommeligt smukt, og det er der generelt i Guatemala.

Men hvad alt balladen skulle være om, det fatter jeg ikke. Mayaerne var et brutalt folkefærd også. Selvfølgelig havde de mange sider som mange folkeslag, men tænk på de Nordamerikanske Indianere – mon ikke, der har været nogen blodige slag – de scalperede iøvrigt også folk. Hvad skulle de så sige? Det kan da ikke være så svært at forstå, at det meget ofte dengang var en selv el. den anden på liv og død og man sloges for land og føden på en helt anden måde. Og så var Mayaerne jo altså et ophøjet og et folk, der på mange måder var langt før mange andre på den tid. Så jeg forstår ikke, hvad der hyles sådan op over. Som klogt sagt, filmen viser den barske side af det, og det er helt ok. Jeg vil sige at TRODS de få forbehold, så keder man sig ikke 3 sekunder, man sidder helt ude på kanten af stolen faktisk så de 139 min. filmen varer føles ikke lange, det er ikke sådan.

Det er en filmisk flot film og en film der er værd at se, omend det ville klæde Mel Gibson at styre sin indre kriger bare lidt 😉 – se selv, og fortæl mig hvad du synes 🙂

1 thought on “Apocalypto

  1. Pingback: Deborah’s » Blog-arkiv » Tilbageblik - Guatemalarejse

Der er lukket for kommentarer.