Mere Apocalypto – “spoilers” læs efter du har set filmen!

Apocalypto promotional poster

©Apocalypto promotional poster/Warner Bros.
Må bruges som illustraion af en anmeldelse/omtale under “fair use” loven!

Filmen sidder i systemet stadig her til morgen. Der er ingen tvivl om, at den visuelt, og lydmæssigt har påvirket en meget stærkt. Og det er nogen stærke effekter, der er i brug.

Det kan bare ærger mig, at der er de her unøjagtige ting rent historisk med mere. Når man nu laver en film, der uden tvivl har kostet “kassen” at lave, hvorfor gør man sig så ikke den umage, at få tingene HELT iorden. Mange af dem er “småting”, men ting, som for mig er irriterende at læse om bagefter, og der er ingen grund til ud fra et filmisk synspunkt, at gøre det, det kan jeg ihvertfald ikke se. F.eks. bliver skoldkopper nævnt i filmen og de kom altså først til senere med Spanierne i det 16. århundrede. Og de er også vist som kommende dertil i slutningen af filmen, og der sad jeg også og tænkte, at noget var galt.

Til gengæld blev jeg klogere på et væsentlig punkt. Jeg troede og vidste ikke, at Jaguaren, kan være sort, men det kan den faktisk. Jeg vidste at den sorte panter er en leopard, der er sort (har stadig pletterne), men det samme gør sig altså gældende for Jaguaren – jeg har tjekket det her til morgen. Iøvrigt hedder hovedpersonen i filmen “Jaguar Paw” (Rudy Youngblood). Jeg blev også klogere derhen at det faktisk mere var Aztekerne der ofrede mennesker til solguden, det gjorde Mayerne ikke, men de ofrede deres fanger på den måde, det er vist. Så altså to ting blandet sammen. Som det så åbenbart er tilfældet. Og hvorfor ikke gøre det rigtigt. Mayaernes kultur og historie er så enormt spændende i sig selv, at der ikke er grund til at lave den om, og en ting som at have en solformørkelse lige før en fuldmåne samme aften….hvor svært kan det lige være at undlade at lave sådan en brøler – solformørkelser kommer kun efter nymåne! Mayaerne havde stor astrologisk viden og da jeg var der, så vi nogen fantastiske eksempler på det. Udregnet i månden deres templer var bygget på, så solen ramte helt bestemte steder, på bestemte tider og den slags.

Det var stadig en oplevelse at se filmen og jeg er har stadig den store krighøvding på nethinden – der kan man tale om “en rigtig mand” og et sted, hvor tatoveringer for een gang skyld så hamrende godt ud 😉 (jeg kan normalt ikke fordrage dem), men jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bruger det ekstra tid, og laver det ordentligt istedet for at lave om på den slags ting, som er unødvendigt….. gør du?