Idag for 3 år siden

©deborah.dk
Ovenstående foto er min mor taget i 1992, i mit først hus på Falster. Jeg holdt hendes 62 års fødselsdag for hende. Vejret var som I kan se helt fantastisk, og vi havde en dejlig dag, med godt selskab og dejlig mad.

Idag er det nøjagtig 3 år siden, jeg mistede min mor. Hun faldt om af en hjerneblødning 68 år gammel – alt for tidligt, og kun 2 mdr. nåede hun at få, hvor hun ikke arbejdede. Mor røg, og havde gjort det som en mindre industriskorsten, det meste af sit liv. Hun var efterhånden i mindretal for hverken far el. jeg tåler røg selv, og var for længst holdt op. Min søster har heldigvis aldrig røget. Min far holdt op, fra den ene dag til den anden i en alder af 60 år! Det synes jeg var flot og han røg MEGET. Mor vidste godt, det ikke var sundt, og da hun ikke gad stå på altanen mere, så havde hun besluttet at holde helt op (hun havde skåret ned til stort set ingenting) i weekenden (hvor jeg besøgte dem), og hun stolt fortalte det. Og glade var vi jo, af flere årsager. Det var bare for sent, for røgen havde (sammen med fed kost), skadet mor helt enormt (hun var IKKE overvægtig). Jeg tror mor led af lægeskræk, for jeg kan dårligt huske, at hun har været til lægen, og helt tydeligt skulle hun have haft nogen råd hos ham. Jeg prøvede alt, hvad jeg kunne og forklare hende sammehængene, men det var som om hun ikke ville høre. Og så kan man ikke gøre mere.Men hvis du vil undgå en tidlig død, så lad være at ryge – du mærker ikke skaderne, sålænge du er ung, men bare i min alder begynder det, og det forretter uoprettelig skade på hele dit system. Ligeledes bør du holde øje med dit blodtryk og dit kolestoroltal. I mors tilfælde var der ikke noget at gøre, hun faldt om, mistede bevidstheden og kom aldrig tilbage. Men start med at forebyg, spis sundt, lad være at ryge og tjek dit blodtryk og kolesteroltal. Og dyrk selvfølgelig gerne noget motion. Alt hjælper.

En trøst er det at mor ikke led, og det gik så stærkt, men det var for tidligt… Idag vil vi tænke særligt på hende, og vide at hun er hos os i sin himmel 🙂