Græske glæder


Copyright deborah.dk

Efter at have set både Angela Lansbury som Mrs. Fletcher og “Store og små synder”, kom der en dejlig udsendelse om kulinariske glæder i Grækenland. Jeg har kun været der 2 gange i mit liv, men det har gjort stort indtryk, og jeg vil meget gerne se mere, af dette land. Første gang var jeg på Kos og Rhodos,og anden gang var jeg på Kreta, hvor fotoet her ovenfor er fra. Det er ikke det bedste, jeg har fra den tur langt fra, men det eneste, der umiddelbart er scannet ind. Så resten får I vente med at se, til jeg har fået scannet ind. De brugte en del tid på øen Lesbos, som laver noget helt specielt letfordøjeligt olivenolie og har nogen fredede byer og i det hele taget så fantastisk dejligt ud.
Kort med bl.a. Lesbos

Man blev jo helt sulten af alt det mad og lækre ting, de viste i udsendelsen, så jeg kom til at tænke på min favoritopskrift, som bare er så dejlig en ret både sommer og vinter, og det er Moussaka, så den får I lige her:

Moussaka

(4 personer)
2-3 auberginer (ca. 800 g)
1½ tsk groft salt, olie til stegning
2 mellemstore hakkede løg
2 fed knust hvidløg
600 g hakket okse- el. lammekød
1 ds koncentreret tomatpuré (ca. 140 g)
1 dl vand,
2 tsk. groft salt
peber
30 g smør
,2½ spsk hvedemel
½ liter mælk
½ tsk groft salt
peber
½-1 revet muskatnød
150 g revet cheddar/gouda el.anden af samme type
1 dl fløde 13%
2 spsk rasp

Skær auberginerne i 1 cm tykke skiverDrys med salt og lad dem trække i ca. 10 min.
Tør auberginerne i køkkenrulle og rist dem på en pande.

Svits løg, hvidløg og kød. Tilsæt tomatpure, vand, salt og peber.

Lad saucen småsnurre ca. 5 min. Smag den til. Smelt smørret i en tykbundet gryde.
Tisæt mel og bag det godt sammen.

Kom halvdelen af mæken i, og når saucen koger, tilsættes resten af mæken lidt efer lidt. Kom krydderier, ost og fløde i.

Lad saucen koge godt igennem og smag den til. Læg halvdelen af auberginerne i et smurt ovnfast fad. Fordel kødblandigen ovenpå, og dæk med resten af auberginerne. Hæld bechamelsaucen over retten og drys med rasp.

Bag retten midt i ovnen i ca. 50 min. ved 180 grader. Serveres med (flutes) og salat. Jeg har skrevet flutes i parantes, fordi jeg oplever at folk hellere vil spise af selve retten end at fylde sig med flutes. Og iøvrigt har jeg oplevet 2 personer spise denne portion til 4 – så lav rigeligt, det er en stor favorit! Velbekomme!

8 thoughts on “Græske glæder

 1. Pingback: Deborah's food and something

 2. Pingback: Deborah's food and something

 3. Pingback: Deborah’s » Blog-arkiv » Mousakka med salater til

 4. Hej Torben, det var så lidt 😉 Nej, og vil man have retten endnu mere fyldig kan man supplere med kartofler, hvilket man iøvrigt også ofte gør i Grækenland. Kog dem lidt først, og lad dem køle og steg dem så gyldne.

 5. Jeg er selv så heldig, at have været i Grækenland en del gange. En enkelt gang på fastlandet, ca 1 times kørsel fra Athen.
  Ellers en lille håndfuld gange på Kreta, et par gange på Rhodos og en enkelt gang på Skiathos.
  Jeg indrømmer det, jeg er faldet fuldkommen for Grækenland. Så meget at jeg sagtens kunne slå mig ned der.
  Landet har næsten alt, i hvert fald meget af det gode. Godt vejr, godt klima, søde mennesker og utrolig god mad.

Der er lukket for kommentarer.