Sidste stop

img_5115opt.jpgPlejehjemmet Rønnebærparken

Det var det på mere end en måde. Det var sidste stop på turen, men også sidste stop for Ã…se, som med sin høje alder, er nået sidste station i livet – et plejehjem. Hun kæmpede bravt efter at have brækket først en hofte for at bevare sin førlighed og blive ved med at kunne gå. Hun tog alt med godt humør og kørte op og trænede og var bare en dejlig dame. Det er hun skam stadig, slet ikke det. Eftersom tiden gik fik hun færre og færre kræfter, og når man har rundet de 90, så er det jo ikke underligt, at kræfterne svinder, så de senere år er det meget stille og roligt gået nedad med bevægeligheden og energien. Da hun så faldt og brækkede en arm og den anden hofte, så var det sket. Ã…se kunne ikke gå længere, og hun måtte indstille sig på, at skulle på plejehjem. Sjovt nok accepterede hun det hurtigt og tager det med godt humør, som hun har alt det andet. Og det til trods for, at hun ellers førhen har sagt, at det ville hun ikke. Men omstændighederne ændre sig, og så ændre man ofte også syn på tingene. Det ved jeg jo fra mig selv. Dejligt som hun selv siger, at hun var heldig at få en dejlig bolig ud til grønt og marker istedet for ud til parkeringspladsen.

img_5118opt.jpg
Et kig ud fra Ã…ses lille bolig

Jeg havde lovet at komme og besøge hende, og havde ringet og sagt det til hende. Hun havde dertil sagt, at hun ville bestille ekstra mad til mig. Men da jeg ringede for at tjekke samme formiddag, om hun stadig ville have besøg, så havde hun glemt det. Men mad fik vi da alligevel. Det var nu godt nok også så lidt spændende, at jeg ikke var ked af at undvære, det må jeg sige. Og Ã…se kunne intet få ned næsten, så det var en trist affære. Til gengæld var der rødgrød af en slags til dessert og det spiste hun med stor fornøjelse. Godt var det at hun bare fik noget ned i det hele taget.

img_5123opt.jpg
Udsigten den ene vej fra terrassen, hvor Ã…se godt kan komme ud, men ikke tilbage igen selv.

Det var begyndt lidt før jeg tog fra Lolland-Falster – det med at tingene kører i ring, og unødigt at sige, at det ikke bliver bedre med alderen. Det kan godt gøre samtale lidt svært indimellem, og det er vi nu ellers gode til, og det gik da også fint nok. Man Ã…se havde været på langtur dagen før, og var træt, så jeg blev ikke så længe igen, men det blev da til et par timer knap og nap. jeg var glad for at se, hvor hun er, og at hun trods sin høje alder har det godt. Hun er parat til at forlade os siger hun, og i hendes alder er det vel naturligt nok. Bebrejde hende det, hvis hun skulle finde på det lige sådan straks kunne jeg aldrig drømme om, for hun har som hun selv siger haft et godt og langt liv. Jeg vil savne hende meget, for hun har været mig en dejlig veninde nu i så vidt jeg husker omkring 5-6 år, og vi har nydt mange dejlige timer. Nu kan jeg ikke lige smutte forbi mere, men jeg ringer ofte og når jeg er nogen steder, sender jeg hende altid en hilsen. Og det bliver hun altid glad for.

Vi må tage en dag ad gangen, og være taknemmelig for som det går nu. Jeg håber og beder bare til, at det må blive værdigt, hvad end der sker, når det sker. For om nogen så har min dejlige veninde fortjent det. Men vi har hende heldigvis endnu, og jeg skal ringe til hende imorgen og høre, om hun er kommet sig over weekendens strabadser!

4 thoughts on “Sidste stop

  1. Emmaline – det er nemlig lige det, vi er 😡 Jeg husker engang, jeg var med på hospitalet, hvor de spurgte mig, om jeg var besøgsven, hvortil jeg kun kunne sige, at nej det er jeg ikke, jeg er veninde! For sådan er det! 🙂

  2. Kaja – Det er da lige netop det! Synes jo også det er mig, der har været heldig, at have en veninde som hende, med så meget spændende at fortælle.

    Ved ikke, hvordan plejen er der, men heldigvis har hun god familie, som nok skal holde mange vågne øjne på hende!

  3. Det er dejligt, din veninde har affundet sig med opholdet på plejehjemmet. For tiden er der meget røre hernede om den manglende omsorg for plejekrævende medborgere. Der bliver givet alt for lidt hjælp til de syge og ældre.
    Det er rart Ã…se har en veninde som dig. Ikke alle yngre gider de ældres selskab. De er ellers tit hyggelige at lytte til, de har en masse oplevelser at berette om.

Der er lukket for kommentarer.