Endnu en navnesøster og den hvide haj


Great White Shark

Jeg har set en del udsendelser på National Geographic Channel her på det sidste, når det har knebet med at sove. Det gør jeg nu også ellers, det er ikke nær det. Jeg elsker at se programmer, jeg bliver klogere af, og dem er der masser af der. De her udsendelser, har handlet om bl.a. den forskning der pågår for at blive klogere på hajens hjerne, og hvad der gør, den angriber, hvordan dens syn er og ikke mindst hvilke lugte den reagerer på. Man har faktisk fundet ud af, at den stort set ikke reagerer på mennskeblod i forhold til lugten af dens naturlige fødekilder. Til gengæld ser den hvide haj lige så godt som et menneske, og har ekstra sanser der gør, at den kan opfange impulser på lang afstand.

Man forsker også i, hvor for nogen mennesker bliver angrebet, og man er ikke ret meget klogere, andet end at man faktisk tror, at hajen undersøger sine ofre. Den spiser dem meget, meget sjældent, faktisk stort set aldrig, men grundet dens enorme størrelse, er et undersøgende nap fra sådan en meget ofte dødeligt. En af de uheldige, der faldt i gabet på sådan en var en navnesøster, der hed Deborah Franzman, som blev dræbt, da hun svømmede et sted, der er opholdssted for den hvide hajs naturlige fødekilde – sæler! Hvis du kan se National Geographic, vil jeg anbefale dig og se, nogen af deres mange lærerige og meget spændende udsendelser, også dem om hajer, som trods deres grusomme udseende faktisk er facinerende. Ultimative hajer (på engelsk), bliver sendt imorgen kl. 19 og mandag kl. 15! Klippet ovenfor er fra en anden udsendelse, men viser nogen fantastiske billeder af hajen som det rovdyr den er. Du kan også læse spændende ting om hajen her.