Grizzly Man (2005)

800px-play_fight_img_3018.jpg

Jeg kom til at se denne film forleden, for den blev vist i fjernsynet. Den har været meget omtalt, og alle der kender mig, ved hvor dyreinteresseret og hvor glad for dem, jeg er. Således var det jo oplagt at se, hvad det her nu var for noget.

Og hvad var det så for noget….. godt spørgsmål. Timothy Treadwell var under de bedste forhold en meget, meget speciel person – excentrisk ihvertfald og måske endnu værre også psykisk syg. Dette indlæg på youtube understøtter den teori, og det er en jeg ikke er helt uenig i, kan have en vis sandhed. Dertil kommer udsagn i filmen om hans opvækst og opførsel iøvrigt, der kan støtte den teori.

Men tilbage til filmen. Den handler simeplthen om Timothy og det arbejde, han gør for at beskytte Bjørnene i Alaska. Spørgsmålet er, hvor meget han beskyttede, og at han udsatte sig selv for helt utroligt store farer, er der slet ikke tvivl om. Men som han selv siger “Jeg vil dø for disse dyr” og det kommer han som bekendt til. Det er blevet sagt, at det er synd han tog sin veninde med sig i døden. Ja selvfølgelig er det synd, men det var trods alt hendes eget valg, at følge ham derud. Og da hun var en voksen kvinde, så kan man jo ikke rigtig bruge det til så meget. Det er trist set i det lys, at meget tyder på, at hun var på vej ud.

Jeg forstår udemærket man kan have en passion, og jeg kan også blive helt dårlig, når jeg ser, hvad der overgår nogen dyr. Jagt på bjørne er tilladt i Alaska, og uden at skade dem, kan man (har man regnet ud) skyde 1000 om året. Jeg bryder mig ikke om jagt, og forstår ikke den passion nogen mennesker har for at slå et andet levende væsen ihjel. Og da slet ikke, når det drejer sig om Bjørne. Naturen regulerer sig selv, og det har den været god til i mill. af år, så det er der ingen grund til, at den ikke kan blive ved med det.

Efter at have set filmen var jeg mest forvirret, og selvfølgelig var det fælt, at vide, at de var blevet ædt. Meget tyder på, at tidspunktet de var der – meget sent på året, hvor de fleste bjørne er gået i hi, har spillet en rolle. Det viste sig, at bjørnen der dræbte dem var gammel, og den har muligvis ikke kunnet tilkæmpe sig laks nok, til at opbygge nok fedt til sit vinterhi.

Uanset hvad, så lader han ikke en ligegyldig, og han har hver gang han tog afsted, lagt vægt på, at hvis han ikke om tilbage (en risiko, han var helt bevidst om), så var det sådan han ønskede sig at dø….. så på den måde, slet ikke så trist endda! At han elskede “sine” bjørne og dyrene, er der ihvertfald ingen tvivl om. Må han hvile i fred ihvertfald. Og får du muligheden, så synes jeg da, du skal se filmen, hvis du interesserer dig, for dyr og naturbeskyttelse etc.

Grizzly People, var en organisation, han startede med sin veninde Louisa.

2 thoughts on “Grizzly Man (2005)

  1. Tina Poulsen – Ja jeg hælder også til den anskuelse, og var også mere og mere undrende som udsendelsen skred frem. Og ja, han ligger helt som han selv redte, det har du så ganske ret i 🙁

  2. Jeg så også udsendelsen. Først synes jeg han var charmerende og gjorde en god ting…. men som udsendelsen skred frem, synes jeg han var decideret sær, lettere sindssyg og måske ikke var så “bjørnekyndig” endda!!
    Men jeg håber der bliver gjort mere for at bjørne har det godt!!! 🙂
    Men Timothy ligger desværre som han har redt…

Der er lukket for kommentarer.