Saba og de store damer i Afrika

400px-saba-douglas-hamilton.jpgIgår var det valgaften, og jeg gad ikke se på den ene politiker efter den anden kommer med deres forudsigelser m.m. I det hele taget er det ikke noget, jeg gider bruge for meget tid på. Udover at jeg selvfølgelig stemmer, og har mine holdninger. Men jeg havde nu allerede da jeg så, at denne udsendelse kom sat alarmen på min telefon, så jeg huskede det. Og glædede mig til at se! Udsendelsen var med en yndlingspresentator – Saba Douglas-Hamilton! Hun har også været med i udsendelsen om “De store katte’s dagbog”, ligesom hun er nævnt i flere bøger, jeg har læst om livet i AfriKa.

Blandt andet “Jeg drømte om Afrika” af Kuki Gallmann – en fantastisk bog, som af samme grund er udsolgt fra forlaget, men som kan lånes på biblioteket. Det vil jeg kraftigt anbefale at du gør! Den gjorde dybt indtryk på mig. Den er også lavet til en film med Kim Bassinger i hovedrollen. Filmen fås selvfølgelig ligesom bogen er tilgængelig på engelsk. Det inspirerede mig til at fortælle lidt om andre af fortidens store damer indenfor forskning i de vilde dyr.

Jeg har altid haft interessen for Afrika, og ikke mindst dyrelivet der, og i særdeleshed de store katte, og har læst mig igennem tonsvis af bøger om emnet, i særdeleshed bøgerne om og af Joy Adamson og hendes mand, og filmen om Løvinden Elsa (også på bog), greb mig dybt.

banfossey.jpgJeg glemmer heller aldrig, da jeg så filmen “Gorillaer i disen” – det var i England, da jeg en kort overgang boede der. Og både den kæreste, jeg havde der, og jeg var helt opløst i tårer. Der er skrevet flere bøger om Dian Fossey (tv.). Den jeg vil nævne hedder Dian Fossey og Bjerggorillaerne af Farley Mowat, som jeg iøvrigt lige var heldig at finde på nettet brugt til en fin pris – så den har jeg lige købt. Der er også lavet mange udsendelse om hende og gorillaerne. Også på DR. hvor der på sitet (informationen er der desværre ikke længere, da det er lavet om – update 2014) er en masse god info. Både Dian Fossey og Louis Leakey. Der er også en fond i Dian’s navn.

Man kan kun sige, at der har været nogen fabelagtige kvinder i Afrika, og nu er det andre tider, og en af “de nye” er Saba, som jeg synes er helt skøn. Udsendelsen hed Saba og det sorte næsehorns hemmelighed. En hemmelighed, hun havde fået overleveret af en anden stor dame i Afrika Blythe Loutit, som kæmpede for de sorte næsehorn. Hun døde
af cancer for få år siden. Saba finder det hemmelige sted, hvor de sorte næsehorn mødes, og er på et tidspunkt omgivet af 15 af disse kæmper. Det foregår om natten, og er derfor fotograferet med infrarødt kamera, og er helt eventyrligt. Et fint eftermæle for hendes ven Blythe til hvem udsendelsen var dedikeret. Hvis den bliver sendt igen, så se den endelig. Det var på Anmial Planet, og de genudsender ofte.

Så jo, jeg har altid intereseret mig for Afrika og dyrene og menneskene der. Min store drøm er at komme derned engang…