Hestefarver – en kompliceret affære

Den ene af de små grå – Lunar Boss (FR), hvor det røde i hans gråskimlede tydeligt ses!

Hanne og jeg kom til at tale hestefarver og gener, og hvordan det dominerer idag! Så var min efterforskingslyst jo vagt med det samme. Det er jo især interessant i forhold til de grå heste, som vi jo har en del af. Og jeg fik lånt den her bog på på biblioteket:

Hestenes farver af Anne Phaff Ussing

Blandet andet har vi spurgt os selv, hvad ham den ene lille grå egentlig er, om han er skimmel, stikkelhåret el. hvad hulen han kaldes. Han er gråskimmel med rødligt stikkelhår – så godt som jeg lige kan forklare det. Men det er der en forklaring på her i bogen, men det er dælme kompliceret. Ligeledes har vi bemærket nogen sjove hvide pletter på Good Girl, og de er også forklaret heri, man kan lige ane dem på hendes hals på fotoet nedenfor.

Begge de to “små grå” har den her “stinkdyrseffekt” – RABICANO i halen, og

det er et dominant gen, der giver hvide eller lyse pletter på en ellers mørk halerod. Genet er beskrevet hos fuldblodsaraberen, men forekommer også hos andre racer!

img_6354opt2_åringer2007
Her er den samme lille grå, og der kan man se stinkdyrseffekten i halen

Det er ihvertfald en spændende bog, er man hesteglad, og den skal fluks på min ønskeseddel! Nu har jeg givet ideen videre!

GoodGirl
Good Girl på folden på Enghavelyst

6 thoughts on “Hestefarver – en kompliceret affære

 1. Anne Phaff Ussing – Hej, og tusind tak for din hilsen. Det var en rigtig god overraskelse. En af glæderne ved at have en blog.

  For nu lige at tage en ting ad gangen, så er det ikke mine heste. Du milde alt forbarmende. Når jeg skriver “hos os”, men jeg er i stalden, hvor jeg hjælper til engang imellem – Hos Galoptræner Hanne Bechmann. Således har jeg også svaret på dit andet spørgsmål, om hesten er fuldblods, og det er de i allerhøjeste grad, som du jo så kan regne ud.

  Jeg er meget glad for bogen, men har ikke fået læst den til bunds endnu, men jeg er ved at lægge sidste hånd på et indlæg om “invasionen” af skimler i sporten p.t., og der skal jeg bruge lidt viden fra din bog – og vil selvfølgelig nævne den igen.

  Bogen “Heste i Danmark” kender jeg ikke, men skal da klart have den kigget også. Hvis du har lyst til at kigge mere heste, er der her en kategori, der hedder Galopsport & Heste. God fornøjelse og igen tak for din hilsen – Mange hilsener Deborah

 2. Hej Deborah.

  Jeg blev glad for at se din blog, og at du er glad for bogen.

  Smukke heste, du har – er det fuldblods?

  Husk at man også kan låne mine bøger på biblioteket – det koster ikke noget hvis de skal skaffe den fra et andet bibliotek.

  Ellers kan jeg sælge “Hestenes farver” til skoler/kurser/grupper for 125 kr + porto, så sig bare til. Jeg må bare ikke annoncere med at jeg sælger den billegere end boghandlerne.

  Jeg har også et kapitel i den store bog “Heste i Danmark”, som udkom november 2007.

  Og er ved at lægge sidste hånd på en bog om distanceridning.

  Med venlig hilsen,

  Anne

 3. Pingback: Deborah’s » Blog-arkiv » Der kom en pakke

 4. Pingback: Deborah’s » Blog-arkiv » Morgenbestillinger

Der er lukket for kommentarer.