Cowboykaktus (euphorbia trigona)

img_7690opt.jpgDet er faktisk en helt forkert betegnelse, men jeg har aldrig hørt andre på dansk*. Det er nemlig slet ikke en kaktus, men en sukkulent. Altså en plante, der har evnen til at holde på vandet, som kaktus, men ikke er det. Nedenfor lidt om formering og klipning af planten. Jeg har også opdateret med lidt ny info, og flere fotos.

Jeg har en sådan skabning stående. Den er vokset helt vildt. Det sjove er, hvordan jeg fik den. Som jeg vist har nævnt før, så har de fleste af mine planter en historie, og el. er stiklinger jeg har fået eller stjålet. Det gør det lidt sjovere på den måde, fremfor bare at gå ud og købe. Det gør jeg da også nogengange, men for størstedelen gælder ovenstående.
Denne var en forhutlet skabning, der stod i den lilebitte potte i mit første hus (på Falster). Den så ærlig talt lidt ynkelig ud. I lang tid fik den bare lov at blive stående hvor den stod. I samme potte og den levede og havde det da vist okay, men heller ikke mere. Da jeg endelig fik den plantet om og den fik noget ny jord, og mere plads, gik den bersærk. Den er nu en meter høj og når snart loftet i vindueskarmen og jeg kommer til at klippe den lidt ned.

Den er som andre sukkulenter meget let at formerer. Den afskårne del ligger til tørre en uges tid, og så stikkes den i jorden, og som regel begynder skidtet at gro. Som med andre sukkulenter, hellere lidt for lidt vand end for meget!

Lidt yderligere: Når du skærer en stikling af, så er det lettest at tage “en arm” og plante den “spidse” ende (den der har siddet på træet), når du gør. Lad den tørre til den er helt tør og hård i enden. Stik den bare i noget jord og vand lidt meget lidt. Når den er etableret, så skal den vandes en gang om ugen. Det letteste er at give den vand i underskålen, og lade den suge, det den vil have. Det er iøvrigt en god ide generelt. Det den ikke drikker skal hældes fra. Du kan også sagtens tage andre dele af planten og prøve med, men når du beskærer så stor en plante, som de fleste af mine læsere i kommentarfeltet har været ude i, er det dem, der giver bedste success. Og så er der ingen grund til at prøve med resten. Som sagt, når du har plantet “armen” korter du den af til den længde, du ønsker din stamme skal have og så skyder den arme under dit snit. Det går forholdsvis hurtigt.

Du kan sagtens være meget grov ved din Cowboykaktus, når du beskærer den. Sidst jeg klippede min ned, skar jeg ca. ½ meter af den og den lever som det ses i bedste velgående. Alle yderligere spørgsmål skulle være dækket i kommentarsporet nedenfor. Så finder du ikke lige dit svar her, burde det være der. Jeg har kigget og forsøgt at dække det meste. Det er ikke fordi, jeg ikke vil svare på spørgsmål, at der er lukket for kommentarer. Det er p.g.a. spam kommentarer, som jeg får rigeligt af.

Iøvrigt – den hvide saft i Euphorbia Trigona er giftig! Og vidste du, at den samme saft er i Julestjerne, som er i familie med den? Nu gør du, så pas på med at få på hænder m.v.

Opdateret 15. marts 2021 Som nævnt andetsteds, så sender jeg ikke længere stiklinger. Jeg anbefaler, at du kigger på mellemhaver.dk. * – har d.d. fundet et andet dansk navn på den “Trekantssøjle”.

28 thoughts on “Cowboykaktus (euphorbia trigona)

 1. Hej. Min cowboykaktus er pludselig begyndt at vælte til den ene side. Den er 2,5 m høj og måske er det fordi den blir større og større jo længere man kommer op. Altså den starter med at være måske 50 cm i omfang og ender med over en meter i toppen. Hvordan skal jeg klippe den ned/til? Den er også ved at nå loftet ?
  Vh Anna

  • Du kan klippe den så meget ned, du synes. Min ville også vælte, hvis ikke jeg klippede den hvert år. Lad være at skifte potte, og giv den bare lidt frisk jord oveni. Du klipper bare, men tag evt handsker på, da saften godt kan give irritation af huden. Den “bløder” lidt, når du gør det, men det holder op igen. Den skyder nye “arme” nedenfor hvor du klipper den af. God fornøjelse! Du kan sagtens bruge nogle af afklippene til at lave nye planter med. Lad dem udtørre på køkkenbord eller andetsteds, til de danner en hård kant, og så planter du dem bare. Overvand ikke. Lad vide, hvordan det går.

 2. Hej.
  Jeg har en cowboy kaktus på 160cm som jeg vil omplante i en meget, meget større krukke. På den måde håber jeg at undgå at skulle omplante i de næste mange år. Udover højden på planten, så har den en hældning som gør at jeg må understøtte den med pinde.? Jeg håber at omplantningen kan rette op på problemet.
  Men kan man grave planten lidt længere ned i jorden for at gøre højden mindre?
  Hvis ikke, fik du taget noget af højden på din cowboy kaktus og i så fald, hvordan gik det?
  Hilsen Karina

  • Hej Karina
   Du behøver ikke omplante den. Den kan gro i en uendelig lille potte. Medmindre du gerne vil. Det eneste, du opnår er at den gror endnu mere. Du kan klippe den. Beskær den endelig. Det må jeg gøre ved min hvert år for den ikke skal blive endnu større. Den er stadig stor. Gem dem, du klipper af og lad dem tørre, til de er lidt hårde, hvor du har skåret dem af, og så kan de plantes og blive til nye planter, du kan give væk eller selv beholde. Istedet for, at plante om, så giv den lidt frisk jord oveni om sommeren, det er alt nok og så iøvrigt behandl den, som du har gjor. God fornøjelse.

 3. Hejsa – jeg har lavet en stikling med succes men hvad får den til at gro arme?? Dorte

  • Hej Dorte
   Jeg forstår det sådan, at du har en “pind” med blade i toppen? Hvis det er tilfældet, så klipper du toppen af, så langt nede, du vil have din stamme. Derfra skyder den så “arme”. Håber det giver mening for dig?

 4. Hej. Det er en super flot cowboykaktus du har, selvom det er et gammelt billede efterhånden. Jeg har med lys og lygte ledt efter lige netop denne kaktus, da min datter har ønsket sig en længe, men det er ikke lykkedes. Hvis du stadig har den og vil af med en stikling vil vi blive meget glade. Eller hvis du kan henvise til et sted hvor vi kan få fat i en plante vil det også være velkommen. På forhånd tak, hvis du har mulighed for at hjælpe os.

  • Tak for din hilsen og ros til min Euhorbia Trigona, også kaldet Trekantssøjle, har jeg lige fundet ud af. Jeg har førhen sendt stiklinger rundt, men det gør jeg ikke længere.

   Jeg har tænkt, når jeg får overskud til det, at jeg operetter en bruger på mellemhaver.dk, og hvis og når jeg så får stiklinger/planter, jeg vil af med, så kommer de der. Det er også der, jeg vil anbefale dig at se, om du eventuelt, kan finde en. Altså opretter dig og søger efter en, finder du ikke en til salg.

   Deruover vil jeg tro, alle større planteskoler, kan skaffe den, hvis ikke lige de har den. Nu ved jeg ikke, hvor du bor, for det skriver du jo ikke, men ellers er der også siden her, hvor de har mange fine planter også Euhorbia (de leverer i Storkøbenhavn). Det er det bedste, jeg kan gøre. Jeg håber, du kigger forbi en anden gang.

   Update 11. marts: Jeg har lige set, at de har dem i Plantorama også, og de har afdelinger over hele landet.

  • Hej Heidi
   Jeg har netop lige skåret stiklinger af min egen cowboy kaktus og vil med glæde sende dig en. Hvis du ikke bor i nærheden. Jeg bor i Odense.
   Du kan kontakte mig på 50383251 eller stinnepiotrowsky@gmail.com
   Vh Stinne

   • Hej Stinne, det er supersødt af dig, jeg har smidt Heidi en mail, så hun er sikker på at se dit venlige tilbud. Tusind tak for det.

    Med venlig hilsen

    Deborah

 5. Hejsa
  Jeg har lige købt ( ja, det er jo ikke iorden vel ) en stor cowboykaktus på ca 1 meter, min tålmodighed er ikke så stor. Den har mega mange arme, så vil da forsøge at lave aflægger af den. Vil bare lige spørge om hvor det er bedst den står i forhold til lys og direkte sol??
  Har selv lavet aflægger af bladkaktus (ved ikke hvad den ellers hedder)
  Der plantede jeg i en glas potte, så jeg kunne følge rødderne-
  Så er det jo bare at potte den om, når man er tilfreds med rodnettet.
  Mvh Rikke

  • Hejsa Rikke

   Det er da helt fint, at du har købt en Cowbykaktus. Det glæder mig, de er i handlen, for i lang tid, kunne man slet ikke få dem. den kan rigtig godt lide meget og direkte sol. Min står i et syd-vestvendt vindue. Mon ikke, du tænker på enten en Julekaktus eller en Påskekaktus (bladkaktus). Det er smart nok, at plante i en glaspotte, men du skal ikke potte om for ofte. Den kan sagtens stå meget, meget længe i den samme potte, før du potter den om. God fornøjelse.

   Mvh Deborah

 6. Nøj hvor er den flot! Hvis du igen står og vil af med en stikling, må du meget gerne sende mig en sms på. 40143368, jeg kunne super godt tænke mig at gro sådan en flot plante 🙂

  Vh. Simone

 7. Pingback: En Påskehilsen | deborah.dk

  • Hej Mette

   Velkommen til. Jeg har ikke sådan målt det, men ihvertfald et par cm og nok til, at stiklingen står godt fast vil jeg sige. Det er ikke det springende punkt her. Det springende punkt er ikke for meget vand. Det vil sige, at du intil der er udviklet rødder kun fugter jorden ganske let, og endelig ikke lader den stå og “søbe”. Når der er rødder så vand nedefra, og lad planten suge, hvad den vil i højst ½ time og hæld resten fra og dette højst en gang om ugen. For at undgå overvanding, er dræn i bunden af potten en god ide. Potteskår etc.

   God fornøjelse

   Deborah

 8. Hej
  Jeg har også en kæmpe Cowboykaktus og efter det, jeg har læst her, har jeg skåret to stiklinger af som nu ligger til tørre.
  Uha jeg er spændt på om det lykkes mig. For længe siden tog jeg et sideskud afsone. Jeg satte det i et vandglas. Der lavede det rødder, og har nu stået i glasset i et halv år. Må nok heller få den plantet også 🙂

  • Hej Annika

   Velkommen til. Det kan ihvertfald lade sig gøre. Min er så stor og jeg har så mange stiklinger fra den, at skulle der gå nogen til, er det ingen katastrofe.

   Jeg havde lidt svært ved at forstå, det, du skrev – derfor rettede jeg det, så jeg havde en chance, men hvad tog du et sideskud af?

   Dine stiklinger fra cowboykaktus ( og andre sukkulenter) skal som sådan altid helst tørre og så skal de danne sådan en hård “knude” forneden, hvor de er skåret. Så er de klar til at blive plantet. Men husk ikke for våd jord. Hellere for lidt end for meget!

 9. Pingback: Cowboykaktus – der er nok til alle! | deborah.dk

 10. Hej
  Selv om det er et gammelt opslag, ville jeg ønske, at jeg kunne tigge en aflægger. Har ca. 20 forskellige sukkulenter, hvor jeg selv laver aflæggere af crasulla, men vil gerne have en Cowboykaktus, til trods for at det er lykkedes mig, at tage livet af flere grundet for meget vand.
  Men nu ved jeg, de skal have en kold tyrker og tørste?
  Hilsen Merete

  • Velkommen til. Du må meget gerne få en aflægger af min CowboyKaktus. Det er lidt sjovt, som folk spørger i perioder. Jeg har også lige fået en mail om det samme. Som jeg skrev til vedkommende, skal jeg alligevel “studse” den (den bliver for stor), og så kan jeg tage aflæggere fra til jer. De skal tørre først i et par uger inden de er til at bruge og før jeg kan se, om de duer som aflæggere, men jeg tager nogle stykker og når de har tørret, vender jeg lige retur og vi kan aftale nærmere.

   Tørste skal de nu ikke direkte, men hellere det end for meget vand. Et godt tip, er at give dem vand nedefra og lade dem selv suge, så meget de har lyst i ca. ½ time og resten hældes fra. Og dermed skal de også altid have en potte med dræn og hul i bunden aldrig en lukket.

   Håber du kigger dig rundt og eventuelt finder andet interessant herinde.

 11. Jeg har selv sådan en stående. Har du lyst til at dele, hvordan man tager en stikling? Hvor meget/hvordan?

  På forhånd tak 🙂

  • Hej Mette

   Jeg skærer et ca. 10 cm stykke af ) eller et skud/en arm du klipper af (en af de mindre, hvis de er for store rådner de for let, er min erfaring), og lader ligge og tørre, til fladen er helt tørret ud, og stiklingen gerne er hård i den ende, hvor du har skåret af. Så sætter jeg den i jord og så plejer det at gå af sig selv. Du må endelig ikke vande for meget. Jeg havde to, jeg lavede, og dem satte jeg ude på altanen og glemte dem i lang tid, men det er kommet fint begge to. Ideelt set, gør man det forår og sommer, men du kan forsøge dig nu også. Min erfaring er dog, at det bedste resultat er første. Hvis du har hormonpudder (fremmer væksten), kan du dyppe i det, inden du planter. Lad vide, hvordan det går.

 12. Pingback: Efter Skybrud og lige før weekenden | deborah.dk

 13. Hejsa
  Jeg ved godt dette er et meget gammelt indlæg, men jeg er på udkik efter en stikling af en cowboy-kaktus og faldt her over dit. Har du stadig denne lækre sag ? – og hvis ja kunne jeg så tigge mig til en lille stikling? Jeg laver stiklinger sammen med min datter og jeg husker denne som meget nem og hurtig. Jeg betaler selvfølgelig for porto

  • Hej Helle

   Ja, jeg har stadig min Cowboykaktus, og den er mega. Jeg skal gerne sende dig en. Jeg smider dig lige en mail privat, så vi kan udveksle detaljer.

Der er lukket for kommentarer.