Flammen og Citronen (2008)Mads Mikkelsen som “Citronen” og Ture Lindhardt som Flammen

Igår var jeg i biffen med min far. Jeg havde givet ham en bif-tur til “Flammen og Citronen” i fødselsdagsgave, og jeg havde så bestilt til eftermiddagsshowet igår kl. 13.00. Vi fik smidt bilen udenfor parkeringspladsfirmaets lange meget griske arme (der kan fortælles lange og meget triste historier om deres hærgen). Og så skulle vi hente de bestilte billetter kl. senest 12.30. Vi var i god tid, og fik således også en kop kaffe. Og så ind til filmen.

Jeg var meget glædeligt overrasket over filmen og ikke mindst skuespilpræstationerne synes jeg, var fantastiske. Jeg er en af mange, der ellers er ved at brække mig over Mads Mikkelsen (sorry Mads 😉 ), men i den her film (som “Citronen” Jørgen Haagen Schmith) greb han mig altså. Nogen kan være enige eller uenige, men nu handler det jo om min oplevelse. Ture Lindhardt som “Flammen” Bent Faurschou Hviid, var ligeledes en helt fabelagtig oplevelse. Peter Mygind som dumt svin af rang i form af Aksel Winther, deres nærmeste chef, er også rigtig god. Stine Stengade, er indbegrebet af en “Ice-Queen”, og spiller også rigtig godt.


Mindestenen på Jægersborg Allé for “Citronen” – Jørgen Haagen Schmith – Der står:

Her faldt Jørgen Schmith “Citronen” for Danmark 15.10.1944

Historien kan der læses meget mere om på filmens hjemmeside. Det er dybest set en film, om had, kærlighed, krig, tvivl og foræderi. Ingen ved, hvem de kan stole på, hvornår og det skildrer filmen rigtig godt. Uhyggen og den truende fornemmelse er også rigtig godt skildret i form af selvfølgelig handlingen, men også musikken og de fantastisk flotte billeder, der præger hele filmen.

Jeg ønskede mig bagefter en dybere baggrundshistorie om de rigtige mænd bag Flammen og Citronen. En anden biografgæst fortalte, at Citronen jo blev skudt ned på Jægersborg Allé, ikke langt fra, hvor jeg bor , og at der er en mindesten for ham. Jeg kørte derop efter, jeg havde sat min far af. Der skulle så vidt, jeg har læst mig frem til så tillige være et mindested for begge i Mindelunden i Ryvangen. Der vil jeg tage ned en dag snart, og selvfølgelig fortælle om det, når det sker.

Der var noget baggrundsviden efter filmen, men desværre var det skrevet så småt, jeg jeg ikke fik ret meget af det med. Det og så det faktum, at lyden var mangelfuld flere steder, skal være min eneste anke over denne så flotte film. Skulle den have udfyldt hele det spektrum af spørgsmål, man ønsker sig svar på, når man har set den, ville den have varet en hel aften…. Der er mange, men alligevel synes jeg, det var en stor oplevelse. Det er ikke en fuldstændig autentisk film, men instruktøren ønsker at skabe debat, og interesse om emnet, og det synes jeg bestemt filmen formår i stor grad. Iøvrigt viser det sig, at de on Location-optagelser jeg overværede, er starten og slutningen på filmen… Sjovt at se scenerne i den færdige film.

Du kan læser mere på følgende sider:

Facebook

Myspace

Wikipedia

24 thoughts on “Flammen og Citronen (2008)

 1. Pingback: Deborah's food and something

 2. For god ordens skyld gøres opmærksom på, at mine bøger foreligger som PDF filer på min hjemmeside Aage Staffe.dk
  Yderligere har jeg som medforfatter bidraget til hjemmesiden befrielsen.dk.

  Denne side indeholder to tidligere modstandsfolks erfaringer og oplevelser. Udover kritik, kommentarer og supplements til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens statsautoriserede hjemmeside Befrielsen 1945 er den som Aage Staffe.dk et gratis tilbud til Danmarks unge om bessættelsestidens historie. Begge sider anvendes dagligt af skoler.

  Jeg kan konstatere, at læsere af deborah.dk færdes ret flittigt på befrielsen.dk men ikke på Aage Staffe.dk . Hvis det er dig muligt, vil jeg hermed venligst bede dig gøre dine læsere opmærksom på begge sider.
  Iøvrigt har jeg svært ved at finde linket til befrielsen.

  På forhånd tak – med venlig hilsen

  Aage Staffe

  • Nu er det jo sådan, at denne blog IKKE handler om II. Verdenskrig og befrielsen. Hvad mine læsere søger på, når de går herfra, er op til dem. Da jeg skrev indlægget, var fokus på filmen, for det var den, det handlede om. Jeg har tilladt din kommentar, fordi jeg ikke går ind for censur, men jeg hæfter mig ved, at du fremhæver sider, hvor du selv har været med.

   Nu er det sider, der dog er relevante i sammenhængen så det berettiger, men det lyder som om, du bebrejder mig, at jeg ikke linker til dine sider om II. Verdenskrig og befrielsen. Hvis jeg nu skulle “hele vejen rundt” var der nok mange andre også. Det er mit valg i den givne situation, at linke til det jeg lige der synes relevant. Du har nu sørget for, at læsere af dette indlæg har flere muligheder og det er fint nok. Men jeg går ikke ind og retter i et allerede skrevet indlæg, som skal afspejle mine tanker/følelser etc. dén dag.

   Mange venlige hilsener

   Deborah

 3. Andreas H. Schmith – Selvfølgelig – Consider it done! Lige med det samme og tak for at du sagde det!! Jeg hader, at lave fejl, men selvfølgelig kan det ske!

   • Det kan den da. Jeg har jo ikke brugt den ud af den blå luft, men i troen på, det var rigtigt. Der mangler nogle fotos her, dem skal jeg straks få uploadet. Jeg blev hacket på et tidpunkt, hvilket gjorde at nogle ting forsvandt ved genetablering.

 4. Hej Deborah,

  Jeg vil gerne spørge dig, om det er muligt, at få rettet Citronens navn til det rigtige, nemlig ‘Jørgen Haagen Schmith’. Der er efterhånden ret mange, der staver efternavnet ‘Schmidt’, hvilket er forkert, og derfor forsøger jeg nu at få ændret på dette. Schmith er faktisk også stavemåden, der ses på mindestenen, hvorunder du staver navnet forkert.

  På forhånd tak for hjælpen.

  Med venlig hilsen,

  Andreas H. Schmith

 5. Jeg så “Flammen og Citronen” den 29. marts. Jeg synes, at den var god, men der kunne godt havde været lidt mere handling i den. Men de spillede da godt alligevel Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen og Stine Stengade og Peter Mygind og Jesper christensen.

 6. Aage Staffe – Det kan jeg godt forstå, du ikke kunne, for jeg havde kvajet mig! Nu virker linket til supplement! Jeg er helt klar over, at det må være noget helt andet for dig, som har været med til det hele, end det er for os andre.

  Imorgen kommer der dejlige billeder fra Mindelunden, som du forhåbentlig vil nyde!

 7. Kære Deborah!
  83 år og så absolut ingen nørd har jeg prøvet at dobbeltklikke på supplement 7 side 9, uden held. Skulle adressen http://www.befrielsen ikke have været med? At du tager i Mindelunden vidner om, at vore holdninger til modstandskampen nok er ret sammenfaldende, men divergenserne ligger nok i, at jeg er inhabil.
  I et og ½ år levede jeg under jorden forfulgt af dansk og tysk politi med beslutningen om ikke at ville arresteres levende.
  Hvis jeg har forstået Dyrberg og Kieler ret, har de begge haft nær tilknytning til filmens hovedpersoner. Ud fra dette formoder jeg, at Flammens og Citronens uforsonlige had er opstået på samme måde, som jeg oplevede det ved Aage Nielsens død. Aage Nielsen blev på tre uger tævet ihjel af bødlerne. Flammen oplevede, at Svend Otto Nielsen Kaldet John blev stukket af fru Delboe. Under en ildkamp blev John hårdt såret, nægtet lægehjælp, og henrettet efter at være blevet tortureret på det grusommeste. Jeg blev forrået og afstumpet på grund af had – og mit gæt går på, at det blev Flammen og Citronen også.
  Når jeg kommenterer, som jeg gør, skyldes det, at mine to børnebørn i 1998 fandt en lydoptagelse fra vor sidste større sabotage. Jeg havde fået den på bånd efter at have medvirket i udsendelse i DR. Du kan høre den på supplent 7. Den største knægt med 9 år i den danske Folkeskole spurgte: Hvordan så din uniform ud, farfar? Jeg var dybt rystet. Når denne velbegavede knægt var så totalt uvidende, hvad så, med resten af vor ungdom? Ofrene – indsatsen havde været forgæves. Jeg kunne ligefrem høre kammeraternes knogler rotere i gravene.
  Staffe

 8. Aage Staffe – Jeg mener ikke, det er censur, at linke til dit meget, meget lange indlæg, så folk selv kan gå og læse, hvis de orker dette. Jeg orkede ikke næsten! Jeg har hørt, at der har været kritik af filme, fra familiemedlemmer, men hvis du læser på filmens hjemmeside, så er det meget, meget svært at få alle fakts, udover at der er divergerende mening, om hvad sandheden er. Jeg er da sikker på, at filmen måske, kunne have været mere nær virkeligheden end den er, men som der også skrives på hjemmesiden, de har 2 timer, til at fortælle en meget, meget følsom historie, der snildt kunne have fyldt ……jeg ved ikke hvor meget! Det er altså heller ikke nemt. Men du har altså besluttet, at du ikke kan lide filmen, og det skal du have lov til ikke at kunne. Og jeg går da så høj grad ind for ytringsfriheden, jeg lavede dit indlæg om til et link, også fordi det kunne være, du ikke var klar over, hvordan dette skulle gøres. Det var bestemt ikke ment som nogen fornærmelse.

  Med hensyn til stenene i Mindelunden, så er det som du siger meget, meget svært at læse inskriptionerne på rigtig mange. Det er synd.

 9. Det er mit håb, at du kan læse indskrifter på mindestenene i Mindelunden.
  Flere er ulæselige pga. manglende vedligeholdelse.
  Er din kritik berettiget? Lad os ikke glemme, at modstandskampen også drejede sig om ytringsfriheden og dermed retten til at være uenige.
  Selvfølgelig har du ret til at forkorte og forkaste mit indlæg – men er det ikke en form for censur? Fremmer du debatten?
  Det jeg finder anstødeligt ved filmen er:
  Godt nok hævder man, at der er tale om fiktion, for i samme åndedrag at hævde, når man kritiseres bl.a. af Flammens familiemedlemmer, at man har da foretaget en historisk research.
  Og det er her jeg mere end antyder, at man med få anstrengelser, bl. a. ved at kontakte nulevende Holger Danske folk, som har arbejdet snævert sammen med filmens hovedpersoner kunne have fået et billede frem, som kunne give vor ungdom et mere realistisk billede af HD og dermed modstandskampen som helhed, uden at det havde kostet mere. Men er øjenvidner ikke historikeres og andres værste fjender?
  Når jeg har skrevet mine kommentarer er baggrunden den, at jeg føler en gæld til de mange kammerater, der gennemgik ufattelige lidelser og som ofrede deres liv.
  Da jeg ikke har forstand på produktion af film og de dermed forbundne omkostninger, har jeg ikke fremsat tanker om. hvordan man ellers skulle bære sig ad. Men ved en vurdering af andre films fra besættelsestiden er jeg ret overbevist om, at filmens instruktører kunne have produceret en film mere nær virkeligheden, men alligevel lige så fængslende og spændende som den nuværende.
  Aage Staffe
  benævnt Lille John i terrorristkredse i forrige århundrede

 10. Aage Staffe – Jeg har valgt at linke til dit lange indlæg istedet for, at vise det her.

  Jeg er ikke enig med dig, i din kritik af filmen, som jeg synes, var rigtig god, og som gjorde meget indtryk på mig. At der kunne laves film fra nu af til jeg ved ikke hvornår, om den tid og mere dokumentarisk, er jeg ikke i tvivl om. Som instruktøren er inde på, så er den netop ikke dokumentarisk, men den gør stadig stort indtryk på os, som ikke var der og oplevede det. Det er det, han ønsker – at gøre opmærksom på den tid og skabe debat. Og det har han jo gjort så ganske fremragende synes jeg.

  Du skriver bl.a. pengene kunne være brugt bedre på nogen andre “effekter” end dem, der er vist. Nu er det ikke din film, og jeg tror ikke mange af os “helt almindlige” drømmer om, hvad det koster, at lave sådan en film. Jeg tror, at skulle vi have haft en film, som du kunne godkende, så ville ihvertfald unge mennesker, og de lidt ældre som jeg selv, være faldet fra. Selv nu, er der dem, der synes, den er for dyster. Så nej, jeg synes ikke, du har ret. Nu har jeg ikke læst hele dit indlæg, for det er ganske simpelthen for langt og for detaljeret, men jeg har dannet mig et overblik, for at få din holdning.

  Men for nu lige at runde af, så har jeg stor respekt for dem, der kæmpede dengang, og det tror jeg er helt generelt folk har. Netop derfor vil jeg senere idag tage ned i Mindelunden, og gå en tur – af respekt!

 11. Går du på ovennævnte side kan du på supplement 7 side 9 finde mine kommentarer til filmen. De bringes også i Arbejderen d. 3. maj.

 12. til deborah, du siger du vil tage ind i Mindelunden, så skal du gøre det den 4.maj om aftenen, hvor der er mindehøjtidelighed, vist nok kl. 20. det er meget højtideligt og stemningsfuldt. Jeg tager gerne derind ved 19 tiden, så er der tid til at gå rundt, og sige tak til dem der gav deres liv, for at vi kan være frie idag.

 13. M-Alo – Ja det er lidt sjovt, når man kan genkende steder, hvor optagelserne er taget. Det var helt sikkert en god oplevelse, men lyden lod noget tilbage at ønske, eller også er det min hørelse :-\

 14. Det glæder mig at du havde en bedre filmoplevelse end mig. Det må også have været en del sjovere når man har set nogle af optagelserne fra filmen, og således har en lidt anden tilgang til det.

Der er lukket for kommentarer.