Eftertanker

De brændende Tårne

Her et par dage efter 11. september undre jeg mig over den manglende deltagelse i blogland. Jeg har kigget mig lidt omkring i forsøg på at finde indlæg på den konto, men det er sørgeligt få. Jeg har kun fundet 2 blandt blogge jeg sådan besøger regelmæssigt, og det er her:

Amerikansk Politik

Som er enig med mig, og endda bruger et af de samme billeder, som jeg brugte i mit indlæg. Og ja man kan indvende, at det var så meget igen, at kalde det et indlæg, for jeg skrev jo ikke noget rigtigt. Men jeg følte at min billedkollage sagde det hele – vi skal da videre, hvilket vi også er kommet, men vi skal aldrig, aldrig glemme, ligesåvel som vi aldrig har glemt 2. Verdenskrig og den konflikt.

Et andet indlæg var hos To Sommerfugle, som bagataliserer alle de her menneskers død. At folk dør af andre ting, og i større målestok af andre ting, refærdiggør da ikke den afskyelige handling el. tabet af fædre, mødre, børn o.s.v. Det indlæg forstår jeg simpelthen ikke – desværre. At håbe på noget bedre er altid godt, men at tro, at ved at “lege struds” og ignorere truslerne (som der er kommet nye af for ganske få dage siden), så forsvinder det nok, og så sker der nok ikke noget, er efter min mening naivt. Der er vel ingen der i deres rette sindtilstand ønsker krig, men kigger man historisk på det, så er det utopi at tro, det nogensinde vil stoppe, og det bliver ihvertfald heller ikke Al-Queda der stopper, så meget står helt fast.

Heldigvis var de da OBS på det i medierne, men skal de manglende indlæg omkring i blogverden virkelig afspejle at folk har glemt, og er ligeglade…. det håber jeg ikke! Jeg går ikke i frygt hele tiden, og har ikke gjort i de 7 år. Så kan man jo ikke eksisterer. Men jeg er da meget bevidst om, at der er risiko for, at også vi her i DK rammes. Mit indlæg handlede nu mere om respekten også – respekten for dem, der på tragisk vis mistede livet den dag. Prøv at forestille dig, at du var en af dem, der sprang ud helt deroppe fra…… Nej glemme skal vi aldrig!

Og så fandt jeg et indlæg, som siger det så fantasktisk også:

Anna Lyttiger

Hun nævner iøvrigt en ny trend, som jeg synes, er en rigtig sød idé – at sætte 2 lys i vinduet om aftenen den 11. september. Jeg fik en sms om det, og jeg gjorde det med det samme. Lad trenden brede sig næste år – forhåbentlig!

24 thoughts on “Eftertanker

 1. Kære Therese. Er det ikke en anelse ironisk at føle noget negativt overfor terror, men du samtidig er modstander af Bushs krig mod samme?

  To sommerfugle
  Hvad mener du med at problemerne er “vokset ud af situationen omkring staten Israel” og at “undertrykkelse skaber terror”. Så vidt jeg er orienteret, er Israel det eneste demokrati i religionen og den eneste mellemøstlige stat hvor folk har ret til at sige deres mening uden at blive fængslet eller henrettet. Staten Israel er et lille frihedslys i et ellers mørkt og rædselsfuldt område. Mener du virkelig at Israel har skabt al den ondskab der omringer dem?

  Jeg sætter lys i vinduerne den 11. september men forstår godt at ikke alle gør det samme. Hvis man skulle sætte lys i vinduerne hver gang noget slemt er sket, kunne man lige så godt have dem stående permanent.
  Jeg synes dog at 11. september symboliserer en udvikling mod, ikke bare en enkeltsag eller en fortidig ondskab. Det symboliserer noget brutalt der foregår her og nu og som ser ud til at udvikle sig endnu værre i de nærmeste fremtid. Derfor er det vigtigt at holde fokus på netop dette emne, og der synes jeg lys i vinduet er en relevant reminder.

  P.S. Anna Lyttiger har mange gode tanker og idéer. Læser selv hendes blog en del.

 2. Realistisk er det i det øjeblik, en af siderne stopper med at indlade sig på volden, stopper med at re-agere. Jeg ser, at der er flere konflikter i verdenen i dag end nogensinde før. Og at tendensen er tiltagende. Men jeg ser også, at der er flere og flere mennesker, der er ved at gennemskue reaktivitetens destruktivitet, og derfor giver afkald på den. Om det kan forhindre, at den stadigt tiltagende reaktivitet kommer til at føre til menneskehedens udslettelse, kan dog kun fremtiden vise.

 3. Marian – “Legaliseret terror” – joh såmænd! Men som jeg har været inde på, så ville da det være skønt og en drømmesituation, om vi alle kunne leve i fred og harmoni og undgå krige. Det er bare ikke realistisk, for det ville kræve, at vi alle var enige og arbejdede sammen mod samme mål – og du kan jo selv se, hvor stor chancen er for det med alle de konflikter der er.

 4. Jeg var i og for sig dybt optaget af at diskutere noget helt andet end 9/11 på bloggen den dag. Troede jeg. For i sidste ende har 9/11 jo netop meget at gøre med “os – og dem”, de gode mod de onde (dårlige, defekte, etc., hvad man nu vil). Og ikke før efter jeg havde linket til “White ashes – building crashes – down…” gik det op for mig, hvad man ikke altsammens kan lægge i en sådan tekst…

  Er krig andet end legaliseret terror? Vold avler vold. Det er vist en universel sandhed.

 5. En diktator som havde fået solid støtte fra sin senere modtander. Jeg har ikke glemt, og er holdt op med at tænke i sort/hvid. Beskidt-grå på begge sider….

  Nok om det. Go’ nat 🙂

 6. To sommerfugle – Det handler jo ikke kun om relgion, men om en diktator, der så vidt vides nok stod for undertrykkelse i stor stil – har I allesammen glemt det, kan jeg så spørge. Men nej det var ikke meningen, det skulle være en stor politisk diskussion, da dette som hovedregel jo ikke er en politisk blog. Krige startede og sluttede ikke med WTC, så meget kan vi nok blive enige om.

 7. Ja, undskyld, jeg lagde ikke lige mærket til blinket 🙂

  Mit perspektiv er jo så at kikke tilbage, og se hvordan denne moderne “religionskrig” er opstået, hvor WTC angrebet “blot” er en af de mere markante episoder, i en udvikling der startede længe før, og mest er vokset ud af situationen omkring staten Israel. En situation, som har brygget betydelige frustrationer og antipati mod vesten. Og det forstår jeg godt, undertrykkelse skaber terror.

  Men nu er det heller ikke for at lave politisk diskussion ud af det. Jeg har holdninger (også) her, men jeg har jo så valgt at engagere mig på andre fronter. 😉

 8. Min pointe er ikke hvad der forgår én gang om året, men hvad der foregår hele året. Rutinemæssig undertrykkelse af frihedsrettigheder og retssikkerhed i den vestlige verden. Og selvfølgelig også fiaskoen med USA’s invasion af Irak. Den har skabt mange nye terrorister.

 9. Therese – At terrortruslen er blevet større, kan vi ikke blive uenige om. Hvis skyld det er, kan man så diskutere, og det er vi vist ikke enige om.

 10. Jeg kan bestemt ikke se nødvendigheden i den krig Bush valgte at starte. Tværtimod tror jeg at terrortruslen er blevet større.

  Inden 11. september var der også mange terrorhandlinger (også udført af Al-Qaida), så at sige at 11. september symboliserer alle terrorhandlinger efter, er efter min mening forkert.

 11. Jeg bagatelliserer ikke, jeg vælger blot et andet perspektiv, en bevidst mere overordnet vinkling. Og mener ikke at omtale af den 11. september 2001 forpligter til at fokusere på det forfærdelige i at næsten 3000 mennesker døde indenfor kort tid. Jeg tror ikke at den kraftige fokus på terrorisme og -bekæmpelse reducerer den. Tværtimod.

 12. Therese – Som sagt, jeg har ikke sagt, at der ikke har været terrorhandlinger efter – overhovedet ikke. Men nu er det specifikt 11. september jeg ønskede at fremhæve og debatterer også fordi det netop symboliserer alle terrrohandlinger efter. Og jeg synes det er vigtigt, at bekæmpe de kræfter der står bag. At det så medfører krig – yep det er sørgeligt, men det er krig altid, men desværre også nødvendigt nogengange efter min mening.

  Tina Poulsen – Jeg bliver ikke “ramt” jeg fremsætter bare min underen over, at ikke flere føler for at markerer dagen – that’s all! 🙂 Og jo folk skal og må da gøre helt som de har lyst.

 13. Jeg har lys i mine vinduer hver dag 😉 Så må folk selv plukke de der dage ud!! 😉

  Aj forstå mig ret 🙂 et eller andet sted, synes jeg ikke det er mangel på respekt ikke at skrive om 11. sept, Ej heller er det mangel på respekt at sætte lys i vinduerne den dag, eller 4. maj osv.

  Dem der føler for det, skal gøre det, dem der ikke gør, skal lade være 🙂 Jeg ville ikke blive ramt af at folk ikke vil det.

 14. 11. marts 2004 i Madrid, 7. juli 2005 i London, 11. juli 2006 i Mumbai – det er tre terrorhandlinger efter den 11. september, og så tæller man ikke alle dem i Pakistan, Rusland, Indien og andre lande med.

  Efter min mening skal vi også videre, og jeg synes ikke at den 11. september var værre i forhold til alle de andre terrorhandlinger der har været siden.

  Den førte en frygtelig krig med sig, dét er forfærdeligt synes jeg. Hvis jeg skal sætte et lys i vinduet, skal det være den dato hvor Bush fremlagde din “Krig mod terror – ondskabens akse” plan…

 15. Jeg tror godt, jeg kan svare under et, uden at fornærme nogen, da det I siger er lidt i samme retning. Hver skal jo ære og “sørge” (i mangel af et bedre udtryk), som de nu synes, klart nok. Jeg synes bestemt også, at vi skal leve nu – i høj grad, og hver en dag skal nydes. Når det så er sagt, så synes jeg ikke der går noget af mig OVERHOVEDET ved at vise ære og respekt een gang om året, både i forhold til 4. maj (hvor jeg også sætte lys i vinduet), og 11. september hvor jeg så også gør nu. Jeg mener ikke, at jeg overhovedet noget sted, har skrevet, at jeg ikke føler, at der er andre konflikter der er lige så slemme, el. at det ikke er lige slemt om 4 mennesker kommer til skade? Når det så er sagt, så mener jeg jo, at problemet med netop 11/9, er jo netop at det ikke er så fjern fortid, og at truslen skam er der endnu. Og så var det jo ikke “kun” tårnene der blev ramt. Der styrtede et fly ned i Pentagon også og et andet på en mark, der aldrig nåede til sit mål. Jeg mener ikke, at æreholde og mindes er at leve i fortiden ligesom jeg heller ikke mener, det er at klynke – slet ikke!

 16. Jeg har bestemt ikke glemt 11. september. Men jeg sender dem ofte en tanke, og behøver ikke en bestemt dato til det. Faktisk hænger den dato mig efterhånden langt ud af halsen.
  For samtidig med at i alle himler op om at huuuske på DEN dag, så synes i at glemme at det laaangt fra er den eneste terrorhandling der har forekommet i nyere tid 🙂 Dem er den en del af… og de der kun tager 5 menneskers liv, er for mig nøjagtigt lige så slemme, som den d. 11. sept.

  Vi må videre, som Catarina skriver. Jeg gider ikke bliver ved at holde den dag hellig og begræde de stakkels mennesker der blev dræbt den dag. Jeg har ondt af dem og deres familier. Jeg fordømmer folk som Bin Laden.
  Men jeg kan og vil ikke svælge i det hvert eneste år 🙂 Havde det ikke lige været de to tårne der var blevet ramt, så havde det været glemt eller gledet i baggrunden for længe siden.

  Det her skal slet ikke forståes som mangel på respekt. Men vi SKAL videre.
  Og efter min mening før Bin Laden det han vil have, hvis vi skal rende skræmte rundt og klynke over det han har formået at ødelægge! Rejs hovedet og lev videre :);) Knus

 17. Jeg har ikke glemt, men jeg dvæler ikke ved fortiden men lever i nutiden. Jeg har heller ikke ”glemt” holocaust selvom jeg ikke leve dengang. Jeg har været i Birkenau og Auschwich og det var ikke spor sjovt. Men jeg er i live og jeg vil leve blandt de levende, indtil den dag kommer hvor det er meningen jeg skal herfra.

Der er lukket for kommentarer.