Det med navne og sådan


Kollage lavet på Wordle.net – klik ovenfor og lav din egen

Jeg kom til at tænke på, at jeg også har noget med navne, da jeg her til morgenkaffen læste en iøvrigt rigtig fin og klog kronik her til morgen. Den handler også om det med kælenavne, fordomme og den værdi vi lægger i et navn.

Det er ingen hemmelighed, hvad mit navn er. Ligeledes sikkert heller ingen overraskelse, at det er genstande for mange forkortelser, og brug af kælennavne. Faktisk er jeg meget glad for mit navn som det er, og jeg kan sagtens følge den tanke, at man føler sig lidt “fremmed” overfor sig selv, hvis man kaldes noget, der ikke er “i tråd med”, hvem man føler sig som. Nu hedder Jørn altså også Jørn sådan på papiret, så helt tosset er det ikke i den sammenhæng, men han foretrækker Jønke.

Når det kommer til mig og navne, så er det straks noget andet, for jeg hedder jo vitterligt kun Deborah. Og nej det gør jeg så ikke, for jeg har et ligeledes anderledes mellemnavn, men det er den her snak ligemeget. Min mormor fandt på et kælenavn til mig – lidet flatterende egentlig, og det holder min far stadigt fast i. Det var måske meget sødt, når man var en lille pige, men jeg husker nu aldrig, jeg synes særlig om det. Det var udledt af min forkærlighed for en bestemt ret, jeg skam stadig elsker. Dertil kommer det meget brugte og lige til højrebenet brugte Debbie! Det skal være sagt IGEN – jeg kan ikke fordrage det! Så vil du generer mig, så bruger du bare det. Skal folk absolut forkorte mig, så fortrækker jeg Deb, Debs, Debse eller Debsen i prioriteret rækkefølge. Dog vil jeg helst kaldes, det jeg hedder egentlig – hvordan har du det med dit navn, og øge/kælenavne?

8 thoughts on “Det med navne og sådan

 1. Deb – Det har du ret i 😉 Så kan alle bedre holde os ude fra hinanden. Og det skulle glæde mig, om du hænger på. Hav en rigtig god weekend! 🙂

 2. For overskuelighedens skyld må jeg hellere benævne mig selv ‘Deb’ på din site 😉

  Du skal passe på, hvad du opfordrer til i øvrigt. Jeg har ikke stødt på andre Deborah’er her i landet foruden dig, så det ender måske med, at du slet ikke slipper af med mig igen 😉

  Roserne er dig velundte og -fortjente, så hold endelig skansen lidt endnu 😉

  Deb(orah) 🙂

 3. Deborah – Nej hvor hyggeligt at høre fra en navnesøster. Det er godt nok ikke ofte, jeg møder en sådan. Dejligt du overgav dig og viste ansigt! Det skulle du da bestemt have gjort lidt før.

  Med hensyn til navnene så vil jeg også fortrække Deb, hvis vi er ude i kælenavnene, som jeg også skrev og det er også det, de fleste bruger, medmindre de af vanvare kommer til at bruge “det unævnelige” 😉

  Tak for roserne, det glæder mig da, at du finder mig værdig til “vores” domæne *S* Og så smid endelig en hilsen en anden gang. Jeg vil kigge over til dig også.

  Mange venlige hilsener

  Deborah

 4. Hej, du kære navnesøster 😉

  Jeg er, som du, også gevaldigt udsat for forkortelser og lidet yndede kælenavne.
  Jeg foretrækker selv at benytte det ligefremme ‘Deb’, da langt de fleste danskere har problemer med at udtale vores navn. Jeg kan ikke fordrage den fordanskede udgave af navnet! Det lyder vel nærmest “D-boo-ra”. Så hellere en forkortelse, jeg selv har det fint med.

  ‘Debse’ er jeg endnu ikke blevet udsat for, og håber heller aldrig det sker, da jeg synes det lyder grufuldt.

  Jeg kan ikke fordrage mit mellemnavn, som størstedelen af min familie desværre benytter sig af.
  Jeg bryder mig heller ikke synderligt meget om mit giftenavn, som er en tand for kedeligt til hvad jeg synes om.
  Til gengæld er jeg meget glad for mit fornavn 😉

  Men summa summarum; kælenavne og forkortelser har jeg egentlig ikke det store problem med, så længe de er brugt i kærlig sammenhæng, men ve den, der uforvarende kalder mig “Debzzz”!

  De venligste hilsner,
  Deborah

  PS: I dag er en stor dag! Jeg har længe haft et ambivalent forhold til dig og din blog, for du registerede “mit” domæne kun et par dage før jeg selv ville gøre det. Jeg har fulgt domænet (og derved dig) siden og du skriver jo godt… I dag overgav jeg mig og viste mit grimme ansigt 😉

 5. Mette – Det er jo ligesom den der “trend”, der blev skabt for nogen år siden, hvor det blev moderene, at gå til numorolog, og alle skulle have nyt/anderledes navn. Og alle skal selvfølgelig gøre, som de føler for, men jeg har kan heller ikke forestille mig, sådan at lave om på mit fornavn og mellemnavn. Hvis jeg evt. bliver gift, kan det måske komme på tale, men jeg tvivler, da jeg også har et specielt efternavn.
  Jeg tror, at jeg ville kræve, at din datter ventede, til hun er myndig. Så kan hun reelt selv bestemme, og gøre det, hvis hun stadig vil.

 6. Jeg har været forskånet for øgenavne og jeg synes faktisk rigtigt godt om mit navn. Min bedste ven kalder mig Mettemus og det er kærligt ment, men altså også det eneste jeg har fået hægtet på mig gennem tiden.

  Men vi har navne problematikken inde på livet, idet min datter meget meget gerne vil have føjet et ekstra fornavn til det navn, vi har givet hende. Hendes ønske klinger smukt i ørene – jeg synes bare et eller andet sted, lige som Leif, at det navn vi har givet hende, er det der identificerer hende og jeg vil aldrig, uanset hvad hun finder på, kalde hende andet end Nanna.

 7. Leif – Det er da fint, at du er tilfreds! Man kan så sige, at Leif ikke sådan på den måde kalder på øgenavne/kælenavne, men derfor kunne det jo godt være, der var faldet nogen af.

 8. Jeg har det navn som jeg har selvom jeg måske fra tid til anden ikke synes det er det fedeste navn.

  Omvendt er det navnet som mine forældre gav til mig og det er også det, der er med til at identificere mig. Så jeg har forlængst forliget mig med det.

  Hvad angår øgenavne, har jeg egentlig været forholdsvis forskånet for den slags og bliver kun kaldt ved mit fornavn eller efternavn.

Der er lukket for kommentarer.