Det der overvægt – årsager og virkning

Er jo noget voldsomt omtalt noget, og en stor plage for mange. Også mig selv. Jeg kæmper for at få af, og det skal jeg også nok. Nu her i det nye år, skal det af, og det inden først april. Det skal kunne lade sig gøre. Det hænger kun på mig, men der er flere ting i stilling for at det skal lykkes. Og jeg glæder mig til at få det af.

Ligesom det er helt kendt, at det er usundt og træls at veje for meget, lige så mange myter og fordomme findes der om det. Det er ikke længe siden, jeg selv havde den tanke, at det faktum, at jeg er født 2½ måned for tidligt, kunne have noget at sige. Faktisk havde jeg selv tænkt på, at skrive netop om det og undersøge, om der er lavet forskning i, hvor mange overvægtige, der er født for tidligt. Jeg har en teori om, at det har en del af skylden, både emotionelt og fysisk. Nu er der andre, der også mener, det kan være en faktor. Jeg vil ikke sige det glæder mig, men så alligevel gør det, for det er ikke så let og så ligetil som mange måske tror.

Faktisk kan børn der er født for tidligt ikke spise i starten. Det kunne jeg heller ikke. Min mor kæmpede de tapres kamp, for at få så meget som en lille smule i mig i mange år. Og jeg var også dengang et skravl, og fik jeg den mindste forstyrrelse i min spisning, så kunne hun godt opgive at få noget som helst i mig. Hun har ofte fortalt, hvordan hun kunne få et mindre nervesammenbrud ved tanken om, at nogen kom og forstyrrede mig og hende, hvis vi havde gang i en spise-session. Senere da jeg så endelig ville spise, har det vel også været en stor trøst.

“Infektion af fostre med adenovirus kan give senere overvægt. Hvis et barn fødes undervægtigt som følge af væksthæmning i fosterperioden er risikoen for senere overvægt og diabetes stor, hvis der efter fødslen indtræder såkaldte catch-up growth.”

Der tales også om omsorgsssvigt. Jeg var jo mine første tid på et børnehjem, og selvom de sikkert gjorde, hvad de kunne – gad vide, om man så har fået den omsorg man skulle? Det er også en faktor, man nævner i artiklen. Faktisk var det sådan i mange år, at jeg suttede på min tunge og det langt op i alderen. Refleksen har jeg stadig, men har selvfølgelig tvunget mig selv til at lade være. Men det får mig til at tro, at der er noget, der har manglet på et tidspunkt. Så jo der er mange faktorer, man kan tage med i sin forskning i overvægt.

“Blandt de spiseforstyrrede er der en signifikant (p<0,05) overvægt af personer, som er født lidt for tidligt (mellem 35. og 37. svangerskabsuge) i forhold til personer, som er født til tiden. Risikoen for, at piger udvikler en spiseforstyrrelse, er 80% højere for de lidt for tidligt fødte, end for de piger, som fødes til tiden."

Jeg har ikke altid været overvægtig, men den har altid svinget meget. Nu håber, jeg en gang for alle at få styr på den og holde den der, for jeg har et godt redskab til det, sådan teoretisk, men meget af det handler jo ikke om viden, men om biologi og føleser også, og det er knap så nemt at styre. Men jeg skal gøre alt, hvad jeg kan, for jeg VIL være fin igen. Det kan godt være, det i nogen kredse både her i Danmark og i høj grad i USA, er moderne bare at accepterer, sig selv som man er. Men dels har jeg det ikke godt med det, og dels er det en helbredsmæssig dårlig ide, så nej jeg sætter mig aldrig bare ned og accepterer, at sådan er det. Det skal af, koste hvad det vil. Og jeg forstår ikke dem, som gør. Der er alt for mange grunde til, at vælge at gøre noget ved det, udover forfængelighed og praktisk besvær.

Relaterede link og kilder:

 • Artikel på Berlingske Tidende – De fede og fordomsfulde myter
 • Ernæringen (for tidligt fødte børn) – artikel på sundhedsguiden af Børnelæge og klinikchef Jan Færk
 • Artikel på Jyllandsposten – Slug maden og bliv fed
 • Artikel på Sundhedsguiden af Cand. scient i human ernæring Per Brændgaard Mikkelsen – Overvægt og fedme et voksende problem
 • Artikel på Statens Serumsinstitut – Nedsat frugtbarhed hos overvægtige og svært overvægtige par
 • Artikel i Jyllandsposten – Overspisning påvirker hjernen
 • Artikel på Vitaviva om Overvægt og fedme
 • Artikel på Videnskab.dk – Sammenhæng mellem fedme og øreinfektioner
 • Artikel af psykolog på Livstilsliniernes blog – Ny viden om årsagerne til overvægt

 • Artikel på Sundhedsstyrelsens hjemmeside – Forskning i fedmegener
 • Artikel på Statens Serumsinstituts hjemmside – Overvægt hos gravide og dødelighed hos for tidligt fødte
 • Artikel på Fpn – Fedme kan skyldes kemikalier
 • Artikel på Fpn – Forskere knytter fedme til et bestemt gen
 • Artikel i Jyllandsposten – Overvægtige børn dømt til fedme