De har stadig brug for hjælp

Jeg har set en interessant udsendelse idag. Tilblivelsen af en dengang plade for velgørenhed – Band Aid (1984 UK/Irsk) – Do They Know It’s Christmas? Bob Geldorf fik den idé at lave en plade til hjælp for hungersnøden i Etiopien, og omkringliggende lande. Dette skulle ske på kun 7 dage, så pladen kunne komme ud inden Jul! Dette var i sig selv en mounumental opgave. Det var simpelthen ikke gjort før. I første omgang, var han spændt på, om folk i det hele taget dukkede op. De kom allesammen mere el. mindre fyldt med tømmermænd, og Boy George måtte tage et fly fra New York. Han kom og han var helt rundt på gulvet og med en hæs stemme. En slurk conaq og så var han kørende – en perfekt indspilning.
Plade blev trykt, og kom ud til Jul og overgik alles forhåbninger. På en uge indbragte den 10 mill kroner. Ialt indbragte den og Live Aid over 250 millioner kroner, men det er kun, hvad Afrika betaler af på lån om ugen. Så man kan regne ud, at der stadig er et enormt behov. Derudover har Etiopien fordoplet sit indbyggertal på de 20 år – der er nu 14 mill. mennesker. Som det kan læses her, har de stadig hårdt brug for hjælp.

Da pladen blev så stor en success og pengene væltede ind, var der brug for et overordnet sted til at styre, hvor pengene gik hen og overse at de blev brugt rigtigt. Og Bob Geldorff lavede Band Aid Trust Fund. Blandt de deltagende navne var:
George Michael, Spandau Ballet, Phil Colllins, Banamarama, Bono (U2), Boy George, Sting, Status Que, Simon le Bon, og selvfølgelig Bob Geldorf og mange, mange flere. Se resten her.

Direkte ansporet af denne succes, kom så Live Aid koncerten, der til dato er den største af sin slags, med 400 millioner seere i 60 lande.

Do they know it’s Christmas

Den canadiske version var en konstallation kaldet Northern Lights (1985), også en smuk sang. Hovedmanden her hed Bruce Allan, der fik Bryan Adams, Jim Vallance og David Foster til at skrive.

Tears are not enough

Teksten til Tears are not enough

Den amerikanske version i alt det her, er selvfølgelig We Are the World skrevet af Michael Jackson og Lionel Ritchie. Den bragte jeg i forgårs, så derfor er den ikke med her. Det var et imponerende opbud af stjerner der deltog, her skal nævnes baren en håndfuld, resten kan ses på ovensiddende link: Bob Geldorf, Michael Jackson, Tina Turner, Diana Ross, Dionne Warwick, Al Jarreau, Ray Charles.

Teksten til We Are the World

I lille Danmark skulle vi selvfølgelig også være med, og det gjorde vi rigtig godt. Det er Nanna’s “Afrika” – hvor også en perlerække af danske kunstnere deltager. Og selvom jeg normalt ikke er ret glad for dansk musik, er jeg også helt vild med denne. Pladen blev til på initiativ af Dansk Røde Kors, og indtjeningen gik til Plant et Træ i Afrika – Deltagere: Nanna, Sanne Salomonsen, Thomas Helmig, Flemming “Bamse” Jørgensen, Lis Sørensen, Michael Falch, Peter AG, m.fl.

Teksten til Afrika

Afrika


Voices That care var en lidt anden historie og lidt senere(1991). Den skulle være en støtte til tropperne der deltog i Operation Desert Storm og Det Internationale Røde Kors. Det er en fantastisk sang, og det undre mig, den ikke bliver spillet mere, end tilfældet er. Jeg købte den. Det gjorde jeg dels fordil jeg elsker melodien, og så har den en for mig vigtig deltager, nemlig Michael Bolton, som er en af “hovedprofilerne” på sangen, ligesom en anden favorit – Luther Vandross, som jeg også var og er helt vild med. I det hele taget, var der mange sangere med, som jeg holder meget af, her en håndfuld:
Garth Brooks, Celine Dion, Mark Knopfler, Peter Cetera, Little Richard, Pointer Sisters bl.a. Det er ikke så mange, der kender den, og har du ikke hørt den før, så gør dig selv den tjeneste at lytte til den.

Voices that Care

Teksten til voices that Care

Relaterede links:

  • Dansk Røde Kors
  • Folkekirkens Nødhjælp
  • Plan Danmark
  • Børnefonden
  • SOS Børneby