Gene Anthony Ray 1962-2003 og Fame

GeneAnthonyRay_600

Jeg har altid elsket at danse. I mine unge år gik jeg selvfølgelig også både til dans og jazz-ballet, som det hed dengang. Så når et show (og film – Ray var en af de få, som var med i begge) som “Fame (1982-87)” kom på banen, så var jeg ikke til at rive fra skærmen – overhovedet! Jeg elskede den serie, som nu bliver genudsendt på TV3 i øjeblikket, og grunden til dette indlæg egentlig. For nu det er på lige nu, og jeg kom til at tænke på “Gad vide, hvad der er blevet af Leroy?” – Altså Gene Anhony Ray! Og som vanligt med mig, ikke langt fra tanke til handling. Det måtte undersøges. Det viste sig, at Gene døde i 2003 af en blodprop i hjernen.

Jeg holdt af alle karakterne i Fame, for de havde alle deres særpræg, og det var en skøn serie, med masser af skøn musik og dans, men Leroy var for mig og mange tusinde andre, noget helt særligt. Det blev hans store øjeblik i livet og desværre det eneste. Det varede nogen år. Kig her for en scene med Leroy i hovedrollen, hvor hans stjerne stadig skinner helt klart. Denne stjerne, der også fik ham på den berømte Manhattan’s School of Performing Arts, hvor Fame også er optaget. Desværre sørgede han med sin Leroy-attitude også selv for at blive smidt ud derfra igen.

Gene var opvokset i Harlem, og havde ikke ligefrem de bedste betingelser, for et godt liv til en start. Og selv da det gik bedre, pustede den sociale arv ham noget så eftertrykkeligt i nakken med en mor og en mormor, der begge var på stoffer, og en mor der også kom i fængsel af samme grund. Han formåede ikke at holde fast i den chance han blev givet med showet heller. Han udeblev fra prøver og indrømmede også, at tage stoffer indimellem optagelserne. Og til sidst blev han fyret.

Så var der en lang periode, hvor det gik skidt, men han samlede sig op ved hårene, og prøvede at puste liv i en karriere, der desværre var tabt på gulvet, ligesom hans forsøg på at starte en skole i Milano fejlede. I 1996 fik Gene diagnosen HIV, og medicinen gjorde ham svag. Han ville aldrig svare på spørgsmål om sin sexualitet, og var aldrig gift. Set i bakspejlet var han formentlig homoseksuel. Han fik aldrig helt styr på sine problemer og fik aldrig igen sin plads i spotlightet, og hans lys brændte så ud 14. november 2003. R.I.P. Leroy!

Opdateret 11. marts 2013 – døde links fjernet og/eller erstattet, ligesom foto af Gene er isat. Mens jeg gennemgik nettet lidt i denne omgang, fandt jeg denne sjove blog, der omhandler Fame.