Et eksperiment kartoffelpizza

null

Jeg skulle prøve noget, jeg længe har haft lyst til at kaste mig udi – kartoffelpizzza. Ved research på nettet fandt jeg mange varianter. I mit hoved havde jeg visioner fra en dejlig pizzakælder, der lå inde i København engang, hvor man fik de LÆKRESTE pizzaslices og hvor jeg for første og eneste gang smagte kartoffelpizza.

Rundt på nettet kunne jeg se mange varianter, så jeg besluttede mig for at prøve min egen variant. Og med den slags, er det ofte sådan, at det tager lidt at få det, som man vil have det. Jeg vil ikke sige, det smagte dårligt, men det var en skuffelse. Jeg vil så også sige, at revet rødbede passer ikke til pizza – ikke uden tilsætning af noget mere ihvertfald. Og det havde jeg ikke lige i huset. Deruover spiste jeg falafel til, og det synes jeg så til gengæld virkede okay.

Det jeg synes, skuffede var kartoflerns smag. De lægges på rå, og jeg tror, det er der, den går gal. En anden gang, tror jeg, at jeg vil lave lidt tykkere skiver og så evt bage dem lidt i ovnen først. De smagte for rå og pizzaen kunne ikke have fået mere, for bunden havde fået mere end rigeligt. Så det er klart en opskrift, der kalder på forbedring. Jeg er faktisk også i tvivl om, hvorvidt, der var tomatsovs på den kartoffelpizza, jeg husker. På den variant, jeg fandt her, var der ikke. Næste gang laver jeg noget gennemprøvet. Måske jeg har fundet fejlen i, at jeg ikke gjorde som der står her:

Slice the potatoes very thinly, with a mandoline if you have one. Lay them on a big clean kitchen towel, and sprinkle them with salt. Let them sit for 10 minutes, exuding liquid. Then twist the towel up and wring out as much liquid as you can, over the sink. Open the towel, turn them into a fresh towel, and pat them dry. Toss them with the onions and the fresh rosemary to taste.

Men her er hvad jeg gjorde igår. Det med de rå kartoffelskiver kan jeg jo se, andre også har gjort, så hvorfor det ikke var som det skulle ved jeg ikke helt. Min tomatsovs synes jeg også smagte godt inden, men efterfølgende smagte det hele ikke af nok. Om det er den fladbladede persille jeg blandede i kartoflerne, der gør noget kan jeg ikke tro. Nogen bruger spinat og andre igen rucoula, så nej det er ikke det. Måske at jeg puttede pizzakrydderi og rosmarin på? Men det smagte ikke igennem, men det er nok klogt at holde sig til en ting. Jeg tænker på, om det faktum, at jeg rev kartoflerne på rivhjernet (vildt tynde skiver), og fik så tynde skiver at de krøllede lidt sammen og ikke lå fladt på pizza’en, om det kan have indflydelse?

Drag din egen konklusion og brug, hvad du kan af opskriften. Til gengæld er det hylende nemt at lave pizzadejen. Så det er ikke sidste gang, jeg kaster mig over pizzabagningen, men det bliver nok ikke kartoffelpizza sådan lige med det samme igen. Næste gang har jeg en opskrift fra en venindes mor i sin tid på pizza med hakket oksekød som skal prøves. Har du erfaringer med kartoffelpizza så del dem gerne.

Den pizza jeg husker var med kartoffel og rosmarin så vidt jeg husker. Der kan også have været spinat, det er mange år siden. Hele pizzaen er 22 points og afhænging af hvor mange stykker du deler den i, er de selvfølgelig til points derefter Jeg delte den i 4 og fik nogen pænt store stykker til 5,5 points. Er du ikke på Weightwatchers, kan du selvfølgelig se stort på mægden af ost, og bruge den slags du plejer, ligesom mægden af olie til stegning kan være større, men egentlig ikke er nødvendig.

Dej:

1½ dl vand
25 g gær
ca. 4 dl mel
½ spsk. salt
1 spsk. olie

Rør gæren ud i vandet. Rør olie, salt og det meste af melet i. Lav en smidig dej og lad den hæve i 30 minutter.

Imens laves tomatsovsen:

1 tsk. olivenolie
1 gulerod
1 lille løg
1 dåse hakkede tomater
1 fed hvidløg
1 tsk. mild paprika
1 dl vand

Skyl og istandgør grønsagerne. Finhak guleroden, hvidløg og løg. Svits gulerod, hvidløg, paprika og løg i olien til løget er gyldent og tilsæt de andre grønsager. Kog sovsen ind til den har en passende konsistens. Skal være temmelig tyktflydende.

Fyld:

2 store kartofler skåret i meget tynde skiver eller revet på råkoshjernet
72 g Light mozarella 10%
Lidt fladbladet persille
1 tsk. olivenolie
Krydderi: Enten Oregano, Rosmarin, Basilikum -eller pizzakrydderi. Kun en af delene er lektionen her.

Det hele 20 g af osten blandes med resten af ingredienserne. Dejen rulles ud lægges på bagepapir på pladen. Tomatsovsen smøres over og den drysses med resten af osten. Kartoffelblanding fordeles over og pizzaen bages ved 225 grader i ca. 20 minutter – hold øje, så din pizza ikke får for meget.