Mandagstema – Tradition


Tatoosh og Jockey Espen Ski vinder Mowerinaløb 2009


Inchiline og Jockey Manuel Martinez som vindere af Dansk Derby 2009


Una Hora med Jockey Manuel Martinez som vindere af Dansk St. Leger 2009


Peas And Carrots med Jockey Frederik Johansson efter sejr i Scandinavian Open Championchip 2009

Ugens Mandagstema er – Traditioner. Det kan være mange ting, og en højtid, der er fyld med dem, og som det var naturlig at kaste sige over, er Julen. Den lader jeg ligge, for lige netop Julen og dens traditioner, er noget af “en varm kartoffel” for mig, og har været det siden min mor døde, som jeg var inde på igår.

Men det slog mig at emnet er oplagt i sammenhæng med noget helt andet. En sport, der står mit hjerte meget nær. Galopsporten er noget af det mest traditonsrige overhovedet. Om der findes andre sportsgrene lige så fyldt med traditioner og ældgammel historie og ritualer, skal jeg ikke kunne sige. Men at den er det, er helt sikkert. At netop de traditioner stammer fra netop England, er heller ikke tilfældigt, da England jo netop er et land fyldt med dem.

Her er nogen af af dem vist. Håber du vil nyde fotos og få lidt viden, du måske ikke havde før.

Man har i Galopsporten 5 klassiske løb:

Moverinaløb for hopperne (1000 Guineas) –
2000 Guineas for hingste – begge over 1600 m
Derbyet – for både hingste og hopper og The Oaks – over 2400 m
St. Leger – for både hingste og hopper – 2800 m (i England 3200)

Mowerinaløb (1000 Guineas) – Er opkaldt efter den danske hoppe Mowerina, men kaldes også for 1000 Guineas. Løbet kom til Danmark engang i 30’erne.

Dansk Derby – Er opkaldt efter Lord Derby, der efter et væddemål fik løbet opkaldt efter sig. I England hedder løbet helt korrekt “The Epsom Derby” og kom først til Danmark 70 år efter, at man var startet traditonen i England. I starten blev løbet afviklet på Erimitagen i Dyrehaven og blev ikke afholdt hvert år. Først senere i 1910 ved åbningen af Klampenborg Galopbane blev det en årlig Tradition med Dansk Derby.

St. Leger – St. Leger er galopsportens ældste løb og strækker sig helt tilbage til 1776. Det blev indført i Danmark i 1937.

Dansk Oaks – Blev indført i Danmark i 1947 og er kun for hopperne. Dansk Oaks kaldes også Hoppernes Derby.

Scandinavivan Open Championchip – Et nyt internationalt storløb over 2400 m, som så dagens lys i 1977. Dette var et forsøg på at trække internationale heste til Klampenborg. Løbet blev i første omgang kun afholdt i 77′ og 78′, men blev genindført i 1996. I 2000 blev Scandinavian Open Championship opgraderet til et internationalt Gruppe-3-løb – det første i dansk galopsports historie. Det er en stor ting. De højst klasserede galopløb er inddelt i grupperne 1,2 og 3. De to førstnævnte rides ikke på dansk grund, men vi har så altså et gruppe 3 løb nu. Lige under Gruppeløb kommer det der hedder “Listed” og dette markeres med et (L).

Klik her for at se andres bud på Mandagstema.

OBS!

Mine fotos er omfattet af Copyright og må under ingen omstændigheder benyttes nogen steder uden tilladelse!

0

5 thoughts on “Mandagstema – Tradition

  1. Melusine – Tusind tak. Ja det er en fantastisk dejlig sport. Jeg synes bestemt, at du skal tage til løb og som jeg siger, så er Scandinavian Open dagen en meget festlig dag og Klampenborg Galopbane, er en af de smukkeste overhovedet. Det glæder mig, at mit indlæg var en inspiration, og du nød mine fotos. Det var hensigten 🙂

  2. Fantastisk tradisjon! Har aldri opplevd galloppsporten med “egne øyne”, men kunne godt tenke meg å gå på et slikt løp. Mye jeg ikke visste om løpene her, og flotte bilder 🙂

  3. Mateol – Det var da dejlig at høre. Det er en meget spændende sport og jeg vil gerne udbrede kendskabet til den. Jeg kan klart anbefale en tur på en bane, når sæssonen starter igen.

    Dax – Det er langt, men også spændende for der er stor mulighed for ændringer undervejs. Men stayerpokalen som er 2800 er jo så endnu hårdere. I England løber de 3200. Dejligt du synes om at læse om noget anderledes. Jeg kan klart anbefale dig en tur på banen næste sæsson og meget gerne på Scandinavian Open dagen som er meget festlig.

  4. Distancen 2400m. for Scandinavian Open Championship må være en ordentlig udfordring selv om Steeplechase kommer på 7-8 kilometer.

    Det var herligt at se nogle andre traditioner her 🙂

  5. Der var det mye eg ikke visste ja! Men det høres ut som en spennende sport, og så er jo hester helt nydelige og facinerende dyr! Flotte bilder 🙂

Der er lukket for kommentarer.