Retfærdighed/Justice?

Jeg var rundt og læse nyheder og blogge her nu, og stødte på den her artikel i Berlingske Tidende – Døden kom til Påske. Det er en historie om for meget magt til den katolske kirke og en mand.

Jeg har selv gået på en katolsk skole, så et eller andet sted, er jeg ikke overrasket og slet ikke over, at det foregår i USA – desværre.

Jeg har ikke noget imod folk hengiver sig til en religion. Det må de selv om, men når det bliver misbrugt i den grad, så er det mere end kvalmende, og desværre er det set ganske, ganske ofte i forbindelse med den katolske kirke!

Jeg føler trang til at spørge mig selv om, hvorvidt dette også gælder den danske katolske kirke. Hvad tror du?

In English:

Reading round in news sites this morning and blogs I came across this article “Berlingske Tidende – Døden kom til Påske” (in a Danish Newspaper) about the Murder on Irene Garza.. It’s a story about too much power to the Roman Catholic Church and one man.

I went to a Catholich School as a child, so somehow I’m not surprised and especially not for it happening in The States – unfortunately.

I don’t mind people devoting themselves to a religion. That’s up to them, but when they abuse it this way and to the degree it has been here it’s more than sickening and unfortunately it has happend many, many times in connection with the Roman Catholic Church!

I feel compelled to ask myself if this goes for the Danish Catholic Church as well. What do you think?

Links:

Kristeligt Dagblad – Når kirken ikke er et sikkert sted Obs! Foreningen Børns Beskyttelse er nedlagt nu, men se evt. Iris Garnovs hjemmeside.

Faith Trust Institute – Working together to end sexual and domestic violence

CNN – Retired Priest denies role in 1960 slaying

Phoenix New Times – Altar Ego

Leno J. Poddles – Irene Carza – A Case Study

Dialogue – Leon J. Poddles blog about faith and culture

BishopAcountability.org – Documenting the abuse crises of the Roman Catholic Church