Hans, hendes eller sin?

Jeg har lagt mærke til, at RIGTIG mange har store problemer med det. Jeg laver også fejl, og bliver bare glad, for hvis nogen gider gøre mig opmærksom, som nyligt, da en gjorde mig opmærksom på nogle fejl, jeg havde lavet. Jeg laver især fejl, når jeg er træt, for som sådan staver jeg nu okay.

Men dette med hendes, hans eller sin, er et generelt problem. Og jeg besluttede at finde noget på nettet om det her til morgen. Og jeg fandt den her super quiz, der tydeliggør, at “Han kørte i hans bil” – så kører du i en andens bil, men “Du kører i din bil”, så er det din egen! Ret enkelt faktisk og jeg har heller ingen problemer med det, men det er der så andre der har. Prøv quizzen og se, om du har styr på det.

17 thoughts on “Hans, hendes eller sin?

 1. Pingback: Ligger eller lægger « Deborah's Food and something

 2. Kære begge

  Jeg har til gengæld svært ved Ligger og Lægger så nu kiggede jeg lige efter noget, der kunne bruges i den sammenhæng og fandt en rigtig god regel her. Men skriver lige et indlæg om det.

  Med hensyn til generelt, så har jeg lagt mærke til at mange især unge bloggere synes det er smart at istedet for at skrive ordene helt ud, så korter de dem simpelthen af: bare bliver til bar’ og lige bliver til li’ o.s.v. Om det er sjusk, dovenskab eller hvad ved jeg ikke, men skrækkeligt synes jeg personligt det ser ud.

  Catarina – jeg kan også godt smide endelser, men så er det fordi jeg, som jeg har sagt til dig ofte, når jeg er træt, og får skrevet for hurtigt tror jeg. Jeg prøver altid at læse igennem, men det kan smutte, som sagt. For hvis jeg er træt nok (og det er jeg ofte), så hjælper det ikke, at jeg læser det igennem – ikke altid ihvertfald. Jeg modtager også gerne rettelser, hvis jeg har lavet en smutter.

  Med hensyn til sammensatte ord, så har de lavet reglerne om, siden jeg gik i skole, og derfor skriver jeg nok ofte efter de gamle regler. Men jeg må prøve at tjekke, når jeg er i tvivl.

  Om du lærer det inden, du skal i graven ved jeg ikke. Forhåbentlig ikke alt. Noget af det, der gør livet spændende, er vel, at vi lærer lidt hver dag? 🙂 Vi kan med dette jo ihvertfald opmuntre og hjælpe hinanden og forhåbentlig generelt inspirere til et bedre sprog.

 3. @Suzanne, den fejl, med endelserne og dobbelt konsonanter, b’er, p’er og e og æ, er noget af det jeg dagligt kæmper med. Men med min blog har det da hjulpet en smule, men jeg må da indrømme at alt hvad jeg skriver, kommer forbi en stavekontrol, den fanger desværre bar ikke manglende endelser. 😉

  Jeg bruger ofte denne side. 🙂
  http://www.kongsholm-gymhf.dk/Subwebs/Laesestave/index.html

  Ang. det du nævner med ligge og lægge gør jeg altid brug af denne:
  http://teachers.norreg.dk/MB/Gram_Projekt/ligge-laegge2.html

  Men jeg mangler stadig at få lært tingene udenad, og lavet regler som er til at huske. 😉

  Men mon ikke jeg har fået det lært inden jeg skal i graven. 🙂

 4. Catarina> Da du så skriver, at du er lettere ordblind, så vil jeg ikke holde dig personligt op på, at der mangler et r i dit hører – men ellers er det faktisk noget af det der falder mig meget i øjnene – altså de manglende endelser. Lige som lægger og ligger også er noget de fleste har svært ved, at finde ud af.

 5. Godt nok høre jeg til dem der er lettere ordblind, og har helt sikker brug for mange rettelser. Jeg tager imod med kyshånd alle former for hjælpemiddler. Så tak for hjælpen. 😀

  Men noget som efterhånden ofte falder mig i øjnene er, at der er en tendens til at folk skriver en for for sms sprog så som: “idag”, “igår” og som du – “noglegange” og “sålænge”, fælles for de ord jeg her nævner er; at de staves i to ord og ikke i ét. Det synes jeg til gængæld er vild sjusket og meget sms agtigt. Sorry. 🙂

 6. Suzanne – Vi er helt enige. Nogengange, opdager jeg også en fejl, jeg har lavet, selvom jeg tjekker. Og så kan jeg jo dårligt gøre mere. Og så snart jeg opdager, så retter jeg. Men er det ren sjusk, er det bare irriterende.

  Det med skriften, tjah det kan du have ret i, og sålænge han kan stave, så går det nok. Og i det mindste forsøger han, at gøre det rigtigt.

 7. Jeg er enig i det med stavningen og indrømmet, jeg kan indimellem krumme tæer over, at folk ikke gør mere ud af det. Naturligvis er der nogen, der bare ikke kan af den ene eller den anden grund, men hos mange andre drejer det sig mere om sjusk end noget andet.

  Min søn har den grimmeste skrift, hvilket jeg finder knapt så vigtigt i dag, hvor det meste foregår pr. pc, men han kan stave de fleste ting rigtigt og det han ikke kan, forsøger han at huske når jeg har rettet ham en enkelt gang.

 8. Suzanne – Jeg heller ingen problemer med det, men hvis du kigger rundt på nettet, så er det rystende, så dårlige folk er til at stave og i det hele taget helt basale ting.

 9. Mahalo – Jeg håber da, det kan hjælpe nogen, at jeg gør opmærksom på testen. Synes den illustrere det rigtig godt. Så skynd dig over og prøv 🙂

 10. Michael – Der tror jeg så til gengæld, du har helt ret, og der er vi jo så ude i noget helt andet 🙂

  Cat – Ja det kan man sige, jeg har feber igen 🙁 Tak for opmærksom læsning. Jeg kan sagten kigge efter for fejl (gør jeg altid), men stadig overse

  Aprikots – Tak skal du have, både for at gøre opmærksom på fejlen og de pæne ord om bloggen.

 11. Jeg har også en…

  da en gjorde mig opmærksom på nogen fejl, jeg havde lavet

  skal være

  da en gjorde mig opmærksom på nogle fejl, jeg havde lavet

  Er fast læser og glad for din blog 🙂

 12. Jeg har på fornemmelsen at “Han kørte i hans bil” i Jylland betyder præcis det samme som “Han kørte i sin bil” gør på Sjælland. (Selvom det, grammatisk set, selvfølgelig er helt forkert).

Der er lukket for kommentarer.