Historien om tvillinger solgt på nettet

I 2001 herskede en historie i de engelske og amerikanske medier. Hstorien handlede meget kort om en amerikansk mor, der solgte sine tvillingepiger til et brittisk par, som under normale omstændigheder aldrig havde fået lov at adoptere. Du får historien her. Grunden til dette er, at jeg lige har set en dokumentar om sagen “The fight for the internet twins

2001

Det hele starter hos en “Baby Brocker” – Babyformidler må vel være det danske ord. Her betaler Alan and Judith Kilshaw, from Buckley, north Wales £8.200 for de seks måneder gamle tvillinger. Hvad de ikke ved er, at tvillingerne allerede er solgt for over £4.000 til et par i Californien. Børnene kom ind i Storbrittanien på turistvisa, og derfor var der ingen, der i første omgang fattede mistanke. I USA, kan man lave private adoptioner, men i Storbrittanien såvel som i Danmark er det forbudt. Felicity Collier, formand for Britisk Adoptioner og plejeforhold siger:

Denne sag demonstrere, hvorfor privat adoption er ulovlig i UK. Vi får ofte kritik af kommende lovende adoptanter om alle de tests, der bliver udført før adoptivforældre bliver taget i betragtning og fundet passende og sammenligninger bliver ofte trukket til, hvor nemt folk kan adoptere i USA.

Børn har ret til at leve i sikre og kærlige familier. Voksne har ikke automatisk en ret til at adoptere. BAAF (BAAF – British Association for Adoption & Fostering) Finder det fuldstændig uacceptablet at børn bliver solgt til højst bydende og det er bydende nødvendigt, at folk, der ønsker at adoptere, får ordentlig rådgivning

Mr Kilshaw, 45, Advokat og hans kone, Judith, 47 købte børnene efter forsøg med kunstig befrugtning og en rugemor slog fejl. De er af den opfattelse, at det brittiske adoptionssystem er for reguleret. De har i forvejen to drenge, og Mrs Kilshaw, har en datter fra førhen. De ønskede endnu en datter for at fuldende familen. De flygter, da det bliver kendt, at børnene allerede er solgt til den anden familie. Den biologiske mor Tranda Wecker ønsker at de vokser op hos dem og flygter sammen med dem. Herover til venstre ses Judith Kilshaw i sit forsøg på at få en politiker i tale om sagen.

Richard and Vickie Allen – en blikkenslager og en klinik assistent kæmpede også for at beholde pigerne. Men kunne ikke få Kilshaws til at afleverer pigerne, som flygter. Under flugten bliver pigerne syge af, ophold i bilen og en af dem kommer endda på hospitalet. De betaler flere tusind dollars til pigernes mor og ikke mindst til hendes ex-mand, som forlanger flere penge for at skrive adoptionspapirerne under. I Arkansas får de i lyntempo papirerne i orden og flyver tilbage til Storbrittanien med pigerne.

Pigerne bliver taget fra det brittiske par og sendt i pleje i USA, og nu er der de to adoptivforældrepar, der kæmper om dem, ligesom deres biolgiske forældre også begge forlanger dem. I marts 2001 bliver Richard Allen arresteret for misbrug af to søstre på 13 og 14.

Sagen skaber allerede dengang stor debat, og en dommer fremsætter forslag om, at forbyde disse transaktioner mellem USA og UK. Der er set andre helt forfærdelige eksempler. Nævnes kan bl.a. et forhold lignende, hvor et engelsk par, som selv havde 6 børn og i forvejen var involveret med de sociale myndigheder, også fik et barn fra USA. Adoptivmoderen havde tydelige psykiske problemer og begik senere selvmord og faderen forlod barnet, der så stod overfor en ny adoption.

Dokumentaren – optaget 2007

I dokumentaren ser vi sagen dels fra den biologiske mors synspunkt og dels fra Mr. & Mrs. Kilshaw’s synspunkt. Kilshaws vil ikke have pigerne tilbage, men have oprejsning og svar på en masse spørgsmål. De har fået ødelagt deres gode navn og rygte og føler ikke, de kan komme videre før, de er blevet renset. Dette lykkes ikke i den tid vi følger dem, til trods for Mrs. Kilshaws ihærdighed. Til gengæld falder ægteskabet fra hinanden, og fruen finder en ny kæreste og flytter fra mand og børn.

Pigernes biologiske mor Trandra Wecker, har i starten tilsyneladende fået lidt mere styr på tingene. Hun bor med sine to drenge og ene datter og ægtemand (hun har fundet en ny mand) et nyt sted og i et bedre kvarter. Der går dog ikke længe, før hun indrømmer, at hun kun blev gift i forsøg på at få pigerne. Senere forenes hun med manden igen, men har i mellemtiden måtte flytte til et dårligere sted. Hun render til møder hos advokaten, men må efterhånden se sine chancer for at få pigerne tilbage som ret små. Hendes advokat råder hende til at indgå et forlig om delt forældremyndighed og samkvem med pigerne. Det ender det så med, at hun går med til.

Vi ser hende glæde sig til at tage afsted for at møde pigerne for første gang i 5 år. Mødet går godt, og planen henimod fælles forældremyndighed fortsætter. Dog virker det ikke helt, som om, hun har den store forståelse for, hvordan alt det her må påvirke pigerne. Dette skal så også vise sig, at give bagslag. Som efterskrift til dokumentaren oplyses det, at pigerne et år efter ikke vil ses med hende længere. Til trods for det flyttter hun 800 miles, for at være tættere på pigerne, og håber de skifter mening.

Min efterskrift

Jeg var rystet da jeg så den her udsendelse kom. Og var meget spændt på, hvad jeg ville synes. Der er ingen tvivl overhovedet. Jeg kan slet ikke se, hvorfor en mor, der har solgt sine børn ikke bare en gang, men faktisk to gange, og i det hele taget har skaltet og valtet uden hensyntagen til dem, skal have NOGEN som helst rettigheder. Det viser sig også i udsendelsen, at den biologiske mor i det hele taget ikke er en person, der skulle have haft nogen børn. Hun magter det ikke på nogen som helst planer. At jeg så bestemt heller ikke mener, at Kilshaws skulle have pigerne, er en helt anden sag. Jeg håber, de har det godt, og er hos en sød stabil og kærlig familie. Og så lige en bemærkning som Mrs. Kilshaw også kom med:

Hvordan forklarer man sine børn, at man forsøgte at sælge dem på internettet?
You tell me?

Kilder/links:

17. januar 2001 -Artikel: The Guardian – Controversy rages over the tvins sold to highest bidder

17. januar 2001 -Artikel The Guardian – They both paid. They both claim ownership

8. marts 2003 – Artikel The Guardian – Judge calls for action to halt ‘evil’ baby trade

17. januar – Artikel ABC News – Twins Sold on Internet in Transatlantic Tug of War

2. marts 2001 – Artikel The Independent – US father in internet twins case charged with molesting girls

9. april 2001 – Artikel BBC News – Kilshaws: Paying a high price