Kostens betydning for helbredet


Jeg har den her kanal, der viser Reality Shows – “Zone Reallity“- altså ting fra det virkelige liv. Det er en kanal, jeg bevidst har valgt til, fordi det er da yderst interessant, at se, hvad der foregår i den virkelige verden fremfor så meget andet. At der også sker mange grimme ting derude, vises også. Men der sker også mirakler indimellem, og det handler den her udsendelsesrække om. “The Incurables” – altså folk, der har fået en dødelig diagnose, men overlever på trods. Jeg havde optaget to afsnit af dem, og der var to historier, der berørte mig meget.

Den ene var en ung pige Meghan Pagnam, der pludselig bliver ramt af en autoimun lidelse, og slår ud i store (psoreassislignende) plamager og blev invalideret at gigt og dårligt kunne gå. Lægerne ved ikke nøjatigt, hvad hun fejler, men “skyder i blinde” med stærk medicin, som giver værre bivirkningeer end sygdommen, og som svækker hende endnu mere.

Den anden er en noget ældre kvinde Judy MacKenney, der får konstateret Lymfekræft, som hurtigt breder sig i sådan en grad, at hun når helt ud til at forberede sin egen død og begravelse. Midt i forløbet får hun dog en stærk følelse af, at hun vil tage sagen i egne hænder og det gør hun. Hun føler klart, at der er noget helt forkert ved en behandling, lægerne siger højst sandsynlig vil slå hende ihjel før selve sygdommen. Hun leder med lys og lygte efter en anden løsning og finder som den unge pige Kushi Institute, og hans epokegørende system, der har reddet flere.

Meghan oplever allerede forbedring efter en uge på Instituttet, og genvinder sit helbred så hun kan tage sin eksamen og begynde at arbejde igen. I Judy’s tilfælde var bedringen endnu mere bemærkelsesværdig. Hendes situation blev helt væsentlig bedre, og hende og hendes mand beslutter at flytte til Florida. I alt det her flytning og fordi hun har det bedre, tror hun at hun kan slække på sin kost. Det viser sig så, at det kan hun ikke, for kræften kommer igen. Lægen vil scanne hende, men hun beder om, at få en uge. Lægen spørger hvorfor, men hun beder bare om en uge, og klør på med kosten. Da hun kommer for at få scanningen, kan canceren ikke ses på billederne. Lægen tror faktisk ikke, at hun har haft cancer. Men det har hun så tidligere scanningsfotos, der tydeligt viser. Nu er Judy selv Kushi-konsulent og den bedste reklame mulig. Det er over 15 år siden, hun fik sin dødsdom.

Jeg har Gudskelov ikke haft brug for, at skulle vende en dødsdom, men jeg har helbredsproblemer og mange smerter. Og lige nu er der ingen anden kur end smertestillende, og måske på et tidspunkt en ny hofte. Jeg havde i forvejen planer om, at spise mere vegetarisk. Spørgsmålet er nu, om jeg skal tage skridtet og prøve den makrobiotiske vej fuldt ud (der kan godt indgå lidt fisk og kylling så vidt jeg har forstået). Jeg vil ihvertfald læse om det og så gradvist leve mere derhen ad, og så må vi se. Spændende er det ihvertfald og jeg er ikke i tvivl om, at kosten kan gøre meget for os. Det har jeg sådan set aldrig været.

Bøger:

Makrobiotikkens universielle vej (1984) – Kushi, Michio

Makrobiotik (1985) – Berger, Barbara

Naturlig kost (1984) af Palle Gringer

De tre ovenstående fås på biblioteket. Nedenstående fås måske til bestilling. Spørg på biblioteket.

The Cancer Prevention Diet by Michio Kushi and Alex Jack

Links:

Inspiration/blogs/Sites:

The Kushi Institute Europe

The Kuschi Store

The Macrobiotic Association of Great Britain

The Macro Chef’s Blog

The Macrobiotic Guide – inspiration og opskrifter

MacrobioticMeals.com

Macrobiotic.net – opskrifter etc.

Lottes Porjekter i kategoiren Makrobiotisk mad

Helsenyt – Kosttilskud og ernæring hjælper cancerpatienter

6 thoughts on “Kostens betydning for helbredet

 1. Hej Jacob, nu er du ny læser her, går jeg ud fra. Men rent faktisk har jeg været vegetar i 9 år, så at skifte til vegetarisk livsstil, eller en mere, kan jeg sagtens klare. Men tak for informationerne alligevel.

  Desværre er mine skavanker af sådan en beskaffenhed, at de ikke det ikke lader sig helbrede, men måske det kan lindres, og jeg ved ihvertfald en ting, der skal på bordet, og det er vægttab og jeg kæmper. Men let er det ikke. Tak for krydsede fingre, jeg kan bruge alle dem, der orkes 🙂

 2. Hej igen 🙂

  Man må jo gøre alting i sit eget tempo. Jeg har lige læst om et gratis tilbud. Det er nogle ernæringsstuderende, som vil hjælpe folk med livsstilsygdomme og lægge en kostplan.

  Nu ved jeg ikke, hvor du bor, men hvis det er i København, så kunne du evt. prøve at slå til. Det er nu engang lidt nemmere at ændre livsstil, hvis man har nogle til at give en hånd.

  http://vegetarkontakt.dk/?-tilbud-gratis-kostvejledning=35438

  Jeg håber du får det bedre. Det er jo ret surt, kan jeg forestille mig at gå rundt med smerter. Jeg har aldrig selv oplevet nogle gener 7-9-13, så jeg kan ikke give dig personlige råd. Men mon ikke, der er en løsning derude. Jeg krydser fingre for dig! :o)

  Mvh
  Jacob

 3. Hej Deborah,

  Jeg synes klart du skal begynde at spise mere vegetarisk, MEN husk på at mælk ikke er sundt!

  (www.komælk.dk)

  Der findes også en meget god bog på dansk, som hedder “Dit liv i dine hænder” af Jane Plant, som har kureret sig ved at spise vegansk.

  Makrobiotisk kost – er det ikke også oftest bare vegansk mad? Det er ihvertfald ikke videre tradition i Østen for at spise ko-mælksprodukter.

  Mvh
  Jacob

  • Hej Jacob

   Velkommen til. Faktisk er den med mælken en jeg er helt overbevist om, ikke er sund. Det er noget af det, jeg har tænkt over, jeg vil skære på, omend det ikke er i store mængder mælken ryger ned. Men så kommer vi til en akilleshæl – ost. Jeg elsker ost! 🙁 Men vi må se, jeg skal fortælle, hvordan og hvorlede og vil læse med ovre hos dig også. Bogen vil jeg selvfølgelig også prøve at læse.

   Så vidt jeg har nået at læse om det Markrobiotiske, så er det helt bestemt principper både omkring tilberedning og udskæring bl.a. og hvis det skal være helt rigtig også om maden f.eks. er tilberedt over ild og sådan. Men har ikke nået at læse så meget om det endnu.

 4. Jeg er meget splittet i det, men jeg tænker, at den eneste grund, er “dovenskab” og nogen smagsløg, der jo rent faktisk godt kan lide en masse, jeg godt ved, ikke er godt for mig. Men uanset, må det starte i det små. Men at spise mere grønt, er jo ihvertfald kun en hjælp også i forhold til det med at smide kilo. Men ja, jeg skal nok dele.

 5. Det lyder utroligt spændende, Deborah. Jeg tror helt sikkert på, at kosten har indvirkning på vores krop og sind…
  Men jeg kender overhovedet ikke til makrobiotik – det lyder rigtig spændende 🙂
  Glæder mig til at høre om dine erfaringer 🙂

Der er lukket for kommentarer.