Take it or leave it – og husk det nu!

Så er den gal igen. En kendt person går ulykkeligvis hen og dør, i alt for tidlig alder. Det sker ikke sjældent, ligesom det også sker i den “virkelige verden”, så at sige. Den store forskel, kan nogengange ligge i, at der ofte er en del flere penge involveret, når det er en kendt person. Bortset fra, at selv meget små pengebeløb, kan give problemer.

Jeg finder det mere end tankeløst, at man ikke sørger for, at få sine ting i orden, når man ser, at ens økonomiske status, vil kunne give anledning til skærmydsler, den dag det uundgåelige sker. Det er SÅ simpelt. Har man en samlever, jamen så bliv gift, om ikke andet for den grund, hvis ikke man ejer, det der kan ligge på en lillefinger romantiske ønsker i den retning, eller oprret de nødvendige juridiske dokumenter.

Eksemplet, der får mig til at fare i tastaturet , er historien om Stieg Larsson, hvis anseelige formue nu tilfalder hans far og bror, og IKKE hans samlever gennem 32 år! Jeg gentager lige 32 år! Skulle man ikke i den tid, have konkluderet, at han havde tid til at få sine ting i orden?? Måske han bare ville have, at familien skulle have pengene. Fint nok, men det havde stadig været smart, at oprette et dokument, der fortalte det, så der ingen tvivl var. Familien har tilbudt samleveren et yderst generøst forligt, som hun dumt nok ikke tog imod, for nu har det lukket for kommunikationen. Take it or leave it – det gjorde hun, og får intet.

Husk det nu. Opret et testamente, bliv gift, lave et juridisk bindende dokument, så dine efterladte ikke skal slås om det, der er tilbage, og der er klare linier.

3 thoughts on “Take it or leave it – og husk det nu!

 1. Nu trådte der en ny arvelov i kræft d. 1/1-2008 for DK – hvor ugifte er bedre stillet end før.

  “4) Ugifte samlevende bliver nu automatisk “nærmeste pårørende” på hinandens fremtidige pensioner og forsikringer

  Fra 1.1.2008 har ugifte par fået en håndsrækning: Samleveren anses fremover automatisk for ”nærmeste pårørende” på forsikringer og pensioner, hvis parterne venter, har eller har haft et fælles barn eller har levet sammen i to år.

  Bemærk dog en meget væsentlig detalje: Reglen gælder kun på nye pensioner/forsikringer (nye begunstigelser), der oprettes EFTER 1.1.2008.

  På pensioner og forsikringer, oprettet før 1.1.2008 ændres begunstigelsesklausulerne ikke. Logikken er, at folk ved oprettelsen af pensionen/forsikringen (f.eks. i 2002) ikke kunne påregne, at denne klausul ville dække samlevere. Folketinget har ikke turdet ændre på disse forventninger ved lov.

  Derfor er også i fremtiden ekstremt vigtigt, at ugifte samlevende husker at indsætte hinanden som navngivne begunstigede på samtlige de pensioner og livsforsikringer som de oprettede i 2007 eller tidligere. Du kan eventuelt læse mere ugifte samlevendes behov for begunstigelse.

  Det er direkte ulogisk, at man ikke tillader automatisk arveret for samlevende, men alligevel tillader automatisk begunstigelse for hvad der kan være meget større formuer i pensioner og forsikringer – men sådan endte reglerne med at blive!”

  Og selvom man bliver gift er der også noget der hedder særeje. Så folk må selv bestemme og hvis de ikke har “orden i tingene”, så kan jeg ikke blive ophidset af det. 🙂

  Ha’ en dejlig solskins onsdag. 8)

  • Jeg synes da, det er fint, at du lever i “den idelle verden”, hvor alle får det de skal og har helt styr på loven. Men jeg er sikker på, der er nogen, der ikke kender til lovændringen og udover det, så er der jo andet end forsikringer og pensioner at tænke på. Også helt personlige effekter og “bare” penge som sådan. Min pointe er, at uanset om man er gift eller ikke, så skal man sørge for, at få sine ting i orden og væe sikker på, at de man ønsker, får det man ønsker.

Der er lukket for kommentarer.