I det Herrens år 2008!!

Jeg så en dokumentar idag “Prom Night in Missisippi (2008)“. Det var et helt tilfælde, at jeg fandt den, men jeg er glad for, jeg gjorde. Jeg tænkte først, at det da umuligt kunne være interessant. Heldigvis var lige det klip, jeg “faldt over” med en af mine yndlingsskuespillere Morgan Freeman, og jeg skulle jo se, hvad det så var. Filmen handler simpelthen om det faktum, at man i Charleston, Mississippi, hvor Freeman kommer fra, stadig holder adskilte “Proms” (afslutningsfester for de ældste klasser især). Med adskilte menes her raceadskilte. Jeg var nær faldet ned af min store stol, som man ellers ikke kan falde ned af, da jeg hørte det. Morgan Freeman har været mindst lige så chokeret over det, og tilbyder skolen, at hvis de holder et “Prom” for alle, så vil han betale.

Skolen er meget, meget positiv og eleverne også, og planerne går igang. Men det skal hurtigt vise sig, at der er stærke følelser, traditioner og kræfter på spil her. Det ender med, at der er nogen hvide forældre, der melder sig ud og forbyder deres børn at være med til det “Prom”, der er for alle, og holder et KUN for hvide børn. Antallet, der møder op der er heldigvis begrænset, og det viser sig også, at frygten for ballade, kunne de have sparet sig. Balladen er til den hvide fest, så at sige. Der er gamle traditioner og total uvidenhed og i nogens tilfælde også mangel på intelligens til grund for denne holdning, ser det ud til. “Man har altid…..” er et gennemgående argument, og så holder man stædigt på det fremfor at se på facts. Der er især en hvid far, der gør indtryk, for samtidig med, han gør alt for at holde sin datter fra hendes sorte kæreste, siger han selv, at det starter med forældrene. At hvis de hader, så giver de had videre. Og alligevel håber han, de vokser fra hinanden, fordi han ikke ønsker datteren skal have et besværligt og svært liv!

Tænk det foregår i år 2008 (der er filmen optaget). Jeg er rystet! Men der kom noget godt ud af det. De taler mere sammen nu og det næste “Prom” efter det viste, blev også planlagt for alle. Nu tænker du nok “sådan er det ikke i Danmark”. Og nej vi har ikke den samme historie og de samme traditioner, men at tro at racisme ikke eksistere i Danmark, er naivt. Det kan jeg så fortælle, at det gør den, omend den er meget mere skjult og gemt bag noget, der skal forestille, at være sjovt ofte, men som da så ganske bestemt ikke er det. Folk er helt uhyggeligt ubetænksomme, og mange gange mener de det nok ikke så slemt, som det lyder. Men prøv dog lige at tænke over, hvad det er I siger og tænk på, om du ville synes, det var sjovt, hvis det var dig, det blev sagt om? Hvis I lige gjorde det, så sagde I det forhåbentlig ikke! Selvom man er hårdhudet efterhånden og som regel børster det af sig, så BLIVER man ked af det, men som oftest orker man ikke sige noget!

Nedenfor links relateret til filmen og et klip fra CNN, hvor de fortæller om den også ligesom traileren til den,:

Filmens Trailer

Filmens hjemmeside

Faze online magazine – 2010: “Divided at the dance – A Missisippi Prom

Blog entry on Ypulse 23. juli 2009:Prom Night In Mississippi’ & The Myth Of Post-Racial America

CNN 21. januar 2009 – “Prom Night in Missisippi” reveals racial divides

Update: Ved ikke, hvorfor der bliver streger igennem to af links her – de virker??? Nogen der ved noget?

0

2 thoughts on “I det Herrens år 2008!!

 1. Jeg skulle lige læse det to gange. Skolebal som er raceadskilt i 2008? Du milde kineser, nå det må man heller ikke sige. Men du forstår forhåbentlig. Hvis det du siger om at der går dybere spor både her og der, så er der meget arbejde der skal gøres. Så bliver vi ikke arbejdsløse foreløbig selv om det måske ikke ligefrem er lønnet arbejde. Jeg har ikke selv så mange oplevelser af den ene eller anden slags, men fra en anden kant kan jeg fortælle at diskrimination overfor jøder fandt sted i et vist omfang også i min barndom i 50’erne. Du minder mig om en klassekammerat hvis far gav udtryk for at race-fordommene kommer frem på de mærkværdigste måder.

  0
  • Kan godt forstå, du lige skulle nærlæse en ekstra gang. Ja RACEADSKILT skolebal i år 2008. Du læste rrigtig! For mig må du gerne sig “milde kineser”! Jeg tror, problemt i USA, er meget værre end de problemer, vi eventuelt kan have her. Men uanset, skal det meget gerne udryddes og bekæmpes. At det kommer frem på de mærkværdiste måder, har du helt ret i.

   Jeg tror, jeg har skrevet et indlæg (kan ikke finde det), hvor jeg fortæller historien om en kollega, der brugte et udtryk, der får mit blodtryk til at stige, og som jeg bare hader – udtrykket er “ikke for hvide mennesker”! Jeg synes ikke, man behøver være Einstein for at regne ud, hvordan det føles, når folk smider den ud “i æteren” og man står lige ved siden af – hvis nogen ikke forstår det, kan de henvende sig, så skal jeg fortælle det. Da jeg konfronterede min dengang kollega med det og sagde, at NU kunne jeg simpelthen ikke holde ud át høre det mere, forstod han det godt, da jeg forklarede det. For ham var det bare et udtryk, og han mente ikke noget med det og var en rigtig flink mand. Men jeg håber vores lille snak gjorde en forskel, og han tænkte over det udover, når han var i stue med mig.

   0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.