ABC Scandinavia – H


Hans Jacob Moresco* Handicap over 1300 meter i år, som blev vundet af Edward Ahern (lilla dragt) og Lady Lily (IRE) foran J. O’Dwyer (rød med gul hue) og Master Chef (IRE) til venstre for første

Så er vi nået til H i bogstavlegen. Og mange gættede på, at ugens bogstav ville foranledige ordet hest. De tog fejl, for der er et andet meget vigtigt ord, jeg synes, jeg vil fortælle om. Men jo, det har med heste og galopsport at gøre – helt sikkert. Ordet er HANDICAP! Jeg skal prøve, så kort som muligt, at forklare lidt om, hvad Handicap i sporten går ud på. Det er noget, der selv for os som har været i sporten i mange år, kan have svært ved at finde ud af. Jeg har jo ellers haft nok styr på meget, men indrømmer, at det først er de senere år, jeg begynder at få en idé om begrebet. Så jeg blev helt glad, da jeg fandt ud af, at jeg bestemt ikke er den eneste. Så min forhåbentlig nogenlunde fyldestgørende forklaring, tilskrives altså ikke min ellers ret omfattende viden om sporten, men at der kan slås op og gøres ved, og at andre, har gjort “fodarbejdet”.

For at vise, hvordan propostionerne til et handicapløb kan se ud, får i dem til ovensiddende løb her, så kan i studere dem lidt:

1300 gr HANS JACOB MORESCO HANDICAP ca kl . 50.000 kr 25.000-12.500-6.250-3.750-2.500-0-0-0 For 3-årige og ældre
heste Frit handicap Vægt: (62,0 kg – 52,0 kg) Højest starterklærede vægt hæves til topvægt 62,0 kg Såfremt forskellen mellem
højeste og næsthøjeste starterklærede vægt er 3,0 kg el. mere hæves samtlige vægte med 2,0 kg. Anm afg: 250 kr
Starterklæring afg: 1500 kr. Rek 1300 gr: Inget rekord finns
Banförhållande : God

Admiral John Henry Rous (1795 – 1877) skrev i 1851 bogen “On the Laws and Practice of Horse Racing”, hvor han grundlagde fundamentet til den engelske fuldblods historie og udvikling samt løb, og disse var så gode, at de stadig anvendes. Dette gjaldt alle aspekter af sporten, og herunder handicap samt vægtansættelse ud fra hestens alder. Denne aldersvægtskala beskrev aldersvægtsløb og handicap og danner basis for al senere handicappering.

Handicapløb er absolut essentielle i galopsporten, og går på at løbene er tilpasset hestens alder og kapacitet. Jo yngre jo mindre vægt. 2-års heste er de yngste og bærer den mindste vægt. Hestene regnes for fuldvoksne som 5-årige. Iøvrigt gives hopperne 2 kilos vægtlettelse i forhold til hingste og valakker.Derudover reguleres vægten i forhold til hestens præstationer i tidligere løb. Den samlede vægt hesten bærer i løb, er summen af jockeyens egenvægt, saddel, saddelunderlag samt blylodder. Saddel indbefatter stigbøjle og gjord. Blylodderne er placeret i lommer i saddelunderlaget.

Handicap/formtal

Alle heste tildeles et formtal (handicap), når de har været med i to starter og er fyldt 3 år eller mere. Det laveste er 30 og i Skandinavien nærmere det højeste sig omkring de 100. Men der er ingen øvre grænse som sådan. Tallet omregnes i kilo og danner grundlag for vægtansættelsen i handicapløbene. På papiret skal alle heste kunne komme i mål samtidig. Tallet bliver også brugt ved udtagning af heste til storløb, når der anmeldes flere end 15 heste (maksimum antal tilladte antal i Danmark). De 10 med det bedste (højeste) handicaptal, er altid sikre på deltagelse. Ligeledes er de 5 næste med de højeste præstationspoints i de sidste 5 starter.

Handicapperen

Hvem regner så alt det her ud? Tjah udenfor Skandinavien er det ofte de forskellige baner, der selv gør det. I Skandinavien er det en kvinde, der sidder med hele arbejdet, og har gjort siden 1978. Pam Cordrey! Synes du efternavnet virker bekendt, er det fordi Pam er gift med en tidligere jockey Chris Cordrey, og har en anden til søn, nemlig Nicholas Cordrey.

Alle handicap’s kan følges på Official Scandinavian Handicap’s hjemmeside. Det er trænerens opgave, at placere hesten i et passende løb, udfra seneste præstation.

Handicapklasser

Her ifølge Dansk Væddeløbsreglements særlige bestemmelser i 2007, hvor klasse 1 er det bedste og klasse 5, det dårligste:

•Klasse 1: aldersvægtsreguleret handicaptal -33 kg til – 24 kg
•Klasse 2: aldersvægtsreguleret handicaptal -23 kg til – 14 kg
•Klasse 3: aldersvægtsreguleret handicaptal -13 kg til – 5 kg
•Klasse 4: aldersvægtsreguleret handicaptal – 4 kg til + 3 kg
•Klasse 5: aldersvægtsreguleret handicaptal + 4 kg til + 12 kg

Hertil kommer for endnu bedre heste:

•Gruppe 1 løb
•Gruppe 2 løb
•Gruppe 3 løb

De bedste internationale løb klassificeres således. Klassificeringen fastsættes af en international komite på basis af vurdering af kvaliteten af de deltagende heste.

*Hans Jacob Moresco (1926-2006), var 3. generation på Klampenborg Galopbane i forskellige funktioner. Han var formand for Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme, og modtog en fin pris fra den Internationale Galoporganisation, da han holdt op i samme. En pris som normalt kun gives til franskmænd. Morescovej her i Ordrup refferere også til familien, ligesom Tortue Efterårshandicap, er opkaldt efter Tortue (skildpadde), som var en af familiens heste.

12 thoughts on “ABC Scandinavia – H

 1. Jeg forstår fint handicap i denne betydning, men jeg har nu mest beskæftiget mig med personer med handicap i tidens løb.

  • Grundideen er godt nok Anna. Som skrevet, kan det tage mange år helt at blive fortrolig med systemet. Men nu har jeg da forsøgt 🙂 Også god Jul og godt Nytår til dig.

 2. Jag är ingen golfspelare så jag fattar ingenting av detta 😉

  men bilden är fin med hästarna som jag i min okunskap hade hellre kommenterat – men gör det ju nu ändå 😉

  • Pysselfarmor – Det handler skam ikke om golf??? Det synes, jeg nu ogå fremgår fint? Det handler om måden man klassifikere hetene i GALOPLØB. Men en af kommentarerne går på, at man også har HANDICAP’s i golf. Du må meget gerne kommentere bare på fotoet. Jeg kender heller intet til golf, men dog en smule til galopsport 🙂

 3. Vi har også handicap regler i golf.. som ingen andre end golfspillere forstår.. Og vi synes det er oplagt, det giver alle en teoretisk chance for at spille med og mod hinanden.. 🙂

  • Ja jeg tænker, der muligvis også er andre sportsgrene, der bruger begrebet. Jeg kan ikke lige komme på nogle, men stadig…… Den eenest måde egentlig for at dele op og gøre ved.

Der er lukket for kommentarer.