Råt og grønt

Der siges og skrives meget om vegansk mad og ikke mindst Raw Food for tiden. At man kan blive syg af at spise forkert, er altså ingen overraskelse. Men at påstå, at man med sikkerhed bliver syg af at spise Raw-food, er godt nok noget af en påstand. At det kræver sin mand/kvinde, at sætte sig ind i, hvad man skal have, for at være dækket ind, hvis man skal leve på den måde, hersker der ingen tvivl om. Men hvis du kigger på den nye Raw-Food Online Shop (er siden nedlagt igen), er der masser af produkter, vi andre dødelige ikke anede eksisterede. Og det selvfølgelig af gode grunde. Netop fordi der skal særlige ting til. Og selvfølgelig kræver det en specialviden. Den har Vibeke Amdisen, som også har en rigtig god hjemmeside med masser information, ligesom hun holder coaching i Raw-Food-Living og også har skrevet bøger med information og opskrifter. Og jeg ville da klart anbefale, at man sætter sig meget grundigt ind i tingene og ikke bare kaster sig ud i det selv.

Jeg har prøvet at blive syg af vitaminmangel og jeg lover jer, det er ikke sjovt, og ja man bliver meget syg. Som nævnt før levede jeg i 9 år som vegetar, og det var endda med mælk og ost også, men jeg havde levet alt for ensidigt og uden tanke for, om jeg fik det fornødne. Det kræver det. En alsidig informeret kost, kan man vel kalde det. Det kræver en del viden og omtanke, men er ikke uladsiggørligt, ligesom at leve som veganer heller ikke er det. Men ja man skal sætte sig ind i tingene, men det tjener man jo også sig selv bedst med, hvis man er kødspiser. Men kan sandelig også blive fejlernæret selvom man spiser kød. Ikke på helt samme måde, men det lader sig sagtens gøre – hører du nogen advare om det? Ikke ret meget. Så går det mere på fedme, men det handler da ikke kun om det.

Men bortset fra det, så elsker jeg grøn mad og er heldigvis begyndt at spise mere af det igen. Om jeg nogensinde bliver vegetar igen tror jeg ikke, men sålænge det meste af min kost er grøn og fyldt med masser af sunde ting, er det jo også godt. Jeg har efter min tur på hospitalet gjort det, at jeg har spist en multivitamin hver dag. Således er jeg sikker på, at jeg ikke går i uballance med noget, selvom jeg nu tænker mere over, hvad jeg spiser og netop være dækket ind. Og det kan man jo gøre, sålænge man ikke lader det være en sovepude og glemme en alsidig kost, om det så er den ene eller den anden slags.

Nu vi er ved det med det veganske, så holder Oprah en uges vegansk udfordring sammen med flere af hendes ansatte. Det lyder spændende, og vi kunne jo helt privat prøve det sammen, det kan så være bare vegetarisk eller vegansk.

Links:

Vibke Amdisen.dk – Om Raw Food Living

Vibeke’s blog

Rawfoodbogen – Intelligent, forførende og sund kost til alle

Vegana – Dansk Veganerforening

Får veganere protein nok – se svaret i artikel i Helsenyt

Vegan Yum Yum – Vegan blog

Veg News – Vegan magazine

Vegetaropskrifter.com