Smagen af Grækenland

Forleden lavede jeg en opskrift, jeg så på TV, eller en efterligning af det. Som det efterhånden er kendt, så elsker jeg at se madprogrammer, og selvom jeg er “på skrump”, så ser jeg dem altså stadig.

Dette viste sig så at være en ret, jeg kunne lave selvom jeg “skrumper”. Eller det vil sige, jeg var så nødt til at undlade risene, men det smagen ville jo være der alligevel. Conaq puttede jeg heller ikke i, af den simple årsag, at jeg ikke har det i huset. Vil også tro, det er begrænset, hvad det gør for smagen, uden at vide.

Retten kan ifølge udsendelsen laves med stort set hvilken som helst slags kød: Okse, lam, ged, og i udsendelsen svinekød. Eftersom jeg intet svinekød havde, og jeg under ingen omstændigheder spiser lam og ged, så var det let. Jeg havde nemlig noget gullashkød i fryseren, så det tænkte jeg, måtte kunne bruges. Selvom du synes 2-3 timer lyder af meget, så følg opskriften.

Jeg lavede første portion og gav det en time, og spises kunne det bestemt, men næste omgang fik det 2 timer, og det vandt det absolut ved, og det kunne småmænd nok have tålt de 3 også. Det bliver bestemt ikke sidste gang, jeg laver denne ret,og iøvrigt har det græske køkken mange af denne type ovnretter, som jo er dejligt lette, for de passer jo sig selv, og kan sagtens tilpasses en fedtfattig diæt (det er bare at spare på olien og bruge en ikke for fed udskæring). Retten har selvfølgelig et navn, men jeg kan intet sted finden den, og er usikker på stavemåde. Finder jeg skal jeg fortælle, men her kommer opskriften:

En stor portion, der skulle række til 8-10 personer, så reducer for mindre portioner.

1 kg Svinekød i stykker

2 kilo løg

1 dåse flåede hakkede tomater

1 dl Eddike

1 dl Conaq

2 dl ris – 2 dl vand

Oivenolie

2 spsk. Spidskommen
¨
1 spsk.kanel

Salt

kødet brunes i hold , og kommes i ildfast fad med låg. Derefter bunes løgene. Sidste hold løg tilsættes krydderier, ris, tomater og eddike og blandes med kødet. Sættes i ovnen 2-3 timer ved 180 grader.

3 thoughts on “Smagen af Grækenland

 1. Kære Deborah

  Jeg elsker selv græsk mad, og laver det en gang imellem, jeg leder det selv op, og jeg havde ellers en rigtig god side med mange dejlige retter fra Grækenland, men den forsvandt da jeg måtte formatere min PC, så jeg har ledt efter den igen siden…. og finder jeg den får du et link, for den var rigtig god og med alle de retter som vi kender fra ferier og rigtig mange forslag på retter som jeg f eks ikke kendte til.

  Du kan lave de retter med den slags kød du vil, jeg har set når jeg har været på mine ferier f eks på Kreta, at der har de den samme ret i flere udgaver men bare med forskelligt kød, da mange turister f eks ikke kan lide ged/lam så naturligvis man du bruge kylling, men skla så bare gøre koge/stegetiden mindre.

  Finder jeg andre sider lægger jeg link til dig….. det er så rart at dele gode sider med andre, ellers lægger jeg dem på min egen side….

  KH
  Helle

 2. Kære Deborah

  Jeg kunne ikke lade være med at blive meget interesseret i din ret du har lavet, som du skriver en græsk gryderet/ovnret… Jeg har fundet en side til dig som måske har den originale ret som hedder Kalo Oreksi og er lavet med oksekød, men døm selv….. Håber at du kan bruge siden, og husk at al græsk mad kan laves på okse/lam/ged/kylling og svinekød det er kun koge/stegetiden der bliver kortere.

  http://greek-travel.dk/mad/madoversigt.htm

  Jeg kunne ikke få lov at kopiere ….. desværre.

  Og så er der denne side også og her hedder retten Stifado, det er den der minder om den ret du har lavet.

  http://webopskrifter.dk/161/
  Der er ligeledes mange retter som kunne være interessante hvis du er vild med det græske køkken som jeg selv.

  KH
  Helle

  • Kære Helle

   Tak for din som altid søde hilsen. Jeg ledte i går længe på nettet for at finde retten, men fandt den ikke. Men jeg vil klart kigge, når jeg får tid, på de forslag du kommer med. Jeg er nemlig som du også vild med det græske køkken – og Grækenland for den sags skyld. Jeg blev faktisk usikker, men mener også, at hun sagde, at denne kunne laves med kylling, og jeg kan ikke se, hvorfor ikke. Og jeg vil klart prøve nogen af de andre ovnretter her i nærmeste fremtid, for jeg har noget kød, der skal bruges.

   Det er jo også super retter at lave i store portioner og fryse ned. Så kan man tage op, og få “et skud” Grækenland og duften af sol og sommer, og en let salat til, så har man et sundt og godt måltid mad.

   Kh Deborah

Der er lukket for kommentarer.