Thyholm og Jegindø


Udsigten der mødte mig på Thyholm mod Jegindø – mine værter bor helt ned til vandet over mod samme

I det her Gudsjammerlige vejr tænkte jeg, at nu måtte jeg hellere få lagt lidt ud om min tur til Thyholm. Der var da ihvertfald noget, der mindede meget om rigtig sommer og lidt dansk sommer med lidt regn – ikke “tropiske forhold” med regntid! Enough now!

Efter jeg havde fået byttet min billet på Århus banegård, nåede jeg faktisk et helt tog tidligere til Hvidbjerg St. ikke Vildbjerg St. Også let at tage fejl af i farten kan jeg godt høre. Men det vigtigste var, at det blev rettet.

Så kom jeg om bord, og nød turen som var meget smuk og gik til Struer først, hvor der blev skiftet til toget mod Hvidbjerg. Den tog kun ca. en halv time – altså sidste del.
Da jeg landede på Hvidbjerg St. blev jeg mødt af min mors fætter, som jeg ikke har set i mange, mange år. Jeg kan slet ikke huske, hvornår. Jeg var spændt på, om jeg kunne kende ham. Det kunne jeg sagtens. Han lignede helt sig selv.

Vi havde rigeligt at sludre om, og turen var jo pragtfuld. Jeg havde på det tidspunkt ikke været på Thyholm siden 1990, hvor min mormor døde, så det var mere end et par dage siden. Helt havde jeg glemt, hvor smukt der er deroppe. Jeg var fuldstændig bjergtaget af landskabet og udsigten vi havde hele vejen hjem til gården, udover vandet og over til Jegindø. Fantastisk. Som det ses var vejret bare stadig det helt rigtige sommervejr. Jeg klagede ihvertfald ikke. Det står fast.


En bid af stuehuset set fra haven med kig til vandet

Som sagt, er det så længe siden, jeg har været der, at jeg ikke husker sådan mange detaljer, men der var da nogle der sad fast. Men det skal også siges, at på 20+ år (og der var jeg der kun til begravelse), forandrer tingene sig. Noget der især forandre sig, er huse. Jeg har jo det gammeldags idylliske billede af Thyholm. Som mange andre udkantssteder, er det næsten enten pest eller kolera mellem forfald eller overmodernisring.


Grisetåodde Fyr, der står syd for Oddesund Broen på Grisetå Odde, er fra 1909 og er 10 meter højt, og fungerer skam stadig som regulator af trafikken gennem Oddesund


På spidsen af Jegindø med kig til Thyholm


Vi så dem sejle i den gamle type af båd kaldet “Slægt” og komme i havn i Jegindø Havn senere


Der er fiskere på havnen, men ikke ret meget at fiske efter andet end muslinger, og det er så det man gør mest nu

Den med overmodernisering, er mig og min hang til gammeldags upraktis, utæt og “forfaldent”!! Nej det passer ikke, men så snart det bliver for nyt mister det noget, uanset næsten hvor nænsomt det er gjort. Meget godt kan siges om Thyholmere, men det med at sætte i stand, det er de dælme ikke gode til. Jeg har en film fra Egnsmuseet, som bl.a. viser udviklingen i Hvidbjerg gennem årene, og er der noget, de er gode til, så er det altså at molestrere husene fuldstændig til ukendelighed. Smukke, smukke huse, er forvandlet til kønsløse kasser. Ja unskyld, men de som kender mig ved, det er en kæphest.


Vi var en tur ved Søndbjerg Strand. Der lå det her lillebitte hus, og nu sommerhus. Engang har det huset en familie med 14 børn! Dette var også en grund til at sendte de største ud og tjene, for hvor skulle de være – var der nogen der sagde sardiner i en dåse?

Thyholm er ikke ene om det problem, slet ikke, men det bliver det ikke bedre af. Noget andet, der er en sand pest deroppe, er deres plastikvinduer. Grunden til det, er vel nok et spørgsmål om dårlig smag først og fremmest vil jeg tro. Og næstefter kommer vel det faktum, at en af de største fabrikanter af skidtet ligger deroppe. Han kan være glad for, at der ikke er enevælde med mig som regent, for så blev han lukket lige på stedet. Hold da magle, hvor er de altså grimme!!! Puha, suk så kom jeg af med det. Men når det er sagt, så er det også det eneste negative, jeg kan sige. Det overvejende indtryk var fantastisk natur, frisk luft, udsigt, dejlig mad og selskab og fred og ro. Vejret var fint den første dag, men dagen efter fik vi altså regnvejr. Men først efter vi havde overstået det meste.

Noget jeg ikke fik taget fotos af på min ferie her var maden. Det plejer jeg ellers altid. Men jeg var optaget af selskabet og tjah, ved ikke lige hvorfor. Det var bestemt ikke fordi maden ikke var værd at fotografere, for det var lækker, lækker mad jeg fik Oksesteg med dejlig salat og kartofler, Gammeldags stegt kylling med argurkesalat og salat og kartofler og Dejlig laks også med kartofler og skøn hollandaisesauce. Det smagte simplthen SÅ godt! Så jeg burde have fotograferet! Men I må nøjes med mit ord for, at udover at være yderst gæstfrie, så var mine værter altså også dejlige kokke. Tak for også det.

Efter at have spist dejlig morgenmad lørdag, kørte vi tur Per og jeg. Vi kørte først til Jegindø og så begge ender af øen. Da vi stod på den ene ende, kunne vi kigge lige over på Venø, hvor en meget berømt herre’s lystgård desværre stod i lys lue. Så kørte vi til Havnen, og efter at have set Slægte på vandet, skulle vi se dem komme i havn. Det nåede vi også mageligt. På havnen er der et lille fiskerimuseum, med fotos og rekvisitter fra udviklingen på havnen. Også spændende at se, og et lille TV, fortalte historien. Noget, der ikke lå der, da jeg var der sidst, var nogle meget dominerende luksushuse helt ned til vandet. Kønne var de ikke (som så meget moderne byggeri), og passede (efter min ringe mening – og min værts) ikke ind. Det var, hvad det var, men sælges kunne de så heller ikke, og er befængte med fejl. Hvor er det synd, når man endelig skal lave sådan et projekt, der skulle fremme et yderområde, at det så slår helt fejl. Heller ikke første gang, det er sket, og desværre nok heller ikke sidste.

Vi susede modsat vej igen og vi så også Grisetåodde Fyr. Rigtig smukt fyr synes jeg. Og første gang, jeg har set sådan et rigtigt et. Frokost indtog vi på Kiosken lige ved Oddesundbroen. De havde alt, hvad hjertet begærede, men vi fik tre stykker smørrebrød hver. Det var fint, vi skulle jo hjem og have dejlig kylling. Der ligger en kro lige ved siden af kiosken, den er desværre for længst gået rabundus, og på den anden side af broen har også ligget noget beværtning af en slags, der også ligger forfaldent hen.

På den ene side af broen havde min vært et fotoprojekt med nogle paneler. Det fik vi også klaret. Jeg fotograferet den stedelige vegetation af grøftekantsplanter så længe og hyggede mig med det, og så drog vi videre mod Søndbjerg Strand og Hvidbjerg. Jeg havde nemlig minder om søndagsture til stranden. I fællesskab fandt vi ud af, at det ihvertfald ikke var Søndbjerg Strand. Som jeg fortalte for lang tid siden, var min morfars evner udi automobilkørsel ikke de bedste. Så mors fætter var helt overbevist om, at der havde han ikke bevæget sig ned. Det tror jeg så heller ikke, og ved konference med far, da jeg kom hjem blev det så bekræftet at det var Jegindø Strand, hvor vi også var. Iøvrigt fortalte mors fætter, noget jeg ikke vidste. Netop den med at køre bil og skifte gear som jeg undre mig over, i forbindelse med deres ture herover. Det viser sig, at mor og far kørte dem i møde og kørte bilen fra Roskilde og ind til mor og far. Så han kunne vitterligt ikke køre bil, og mormor havde ikke kørekort. Sjov historie synes jeg.

Vi endte i Hvidbjerg for at se, hvordan der så ud nu. Der ser helt anderledes ud på mange måder. Hovedgaden, er selvfølgelig stadig hovedgaden, men de har bygget en rædsel af en buegang udfor butikkerne – selfølgelig for at folk kan gå i tørvejr, men pynte – det gør den altså ikke. Det eneste, der ligner sig selv, er næsten Brugsen og Stationsbygningen. Så at sige Hvidbjerg er blevet kønnere, ville være at lyve og butikker bugner den selsagt heller ikke af, som så mange andre provinsbyer, er der en brugs, en bank og en gril sådan lidt groft sagt. Her er der så også en tøjforretning, og der har altid ligget en tøjforretning. Kofoed’s, hvor vi som børn altid skulle om og se, om der var noget. Mine forældre forstod vist ikke helt, at tøjet fra Kofoed’s ikke lige var sagen for et par storbytøser. Men meningen var god nok – vi skulle da have lidt tøj, nu vi var på ferie. Nu hedder det så noget andet, og så faktisk meget pænt ud. Men nu er jeg jo altså også blevet det ældre 🙂

Kirkegården var vi så også på. Desværre regnede det nu rigtig meget. Og det blev lidt af en “overlevelsestur”. Jeg elsker elllers at gå tur på kirkegården og jeg gjorde det da også, og fik da også taget nogle fotos, men ikke så mange, som jeg måske havde fået, hvis vejret havde været bedre. Mormor og morfars grav så fin ud, med røde perlargonier på. Det kunne der ikke klages over. På den anden side af vejen ligger den anden afdeling af kirkegården, og der ligger så min mors fætters familie, som så også er min mors familie både på fædrende og mødrende side. Mors fars bror var Per, som jeg besøgtes far. Og hans mor var min mors moster. Det er meget indviklet! Så det er to familier, der er meget involveret. Den ene bror til min morfar og altså også til Per’s far, var ikke gift og det er så hans gård Per bebor nu. Der var også to ugifte søstre. De ligger der også, og en bror mere. Vi var efter hånden våde, og regnen blev kun værre, så tiden kom til at køre hjem og få noget aftensmad. At sige, den stegte kylling smagte godt, forslår ikke ovenpå sådan en begivenhedsrig dag.

Allerede her denne dejlige aften, som det endte med at blive, var jeg dårlig. Som det vides blev det kun værre, men om aftenen gik vi en dejlig tur. Jeg har nu lige opdaget, at jeg mangler nogle fotos. Hvordan det er sket, forstår jeg simpelthen ikke. Jeg kan kun tilskrive det en fejl jeg lavede lige da jeg var ved at overføre, hvor jeg må have fået slettet nogle fotos fra mappen, men det underlige er, at de ikke er nogen steder. Det er så fotos fra vores gåtur til Tambohuse Havn og der var ellers nogle dejlige fotos og også fra Thyholm Egnemuseum. Nok så mange harddiske og online storrage, kan garedere mod at jeg er en klovn. Jeg ved faktisk ikke helt, hvad der er sket. Eneste chaance, er hvis jeg kan rekonstruere dem fra kameraet. Men det tror jeg ikke, jeg kan. Fandens osse. Jeg kan blive så ærgerlig. Men heldigvis er der da stadig dejlige fotos fra turen, og så skal man ikke klage for meget.

Hele søndagen gik med at ligge brak. Hundedårlig var jeg med feber og knive, knive i halsen. Per’s kone var også dårlig, så vi var en køn forsamling. Så det var en meget stille dag, hvor vejret ellers indbød til at vi havde set mere af landskabet. Men skidt, sygdom kan man ikke gøre ved og der var no way, jeg kunne noget som helst. Jeg sov faktisk hele dagen. Om aftenen havde Per lavet dejlig laks til os tog dårlige væsener, og det smagte faktisk godt omend man jo ikke er voldsomt sulten, når man er så sløj.

Mandag var hjemdag, hvor vi spiste en dejlig morgenmad og frokost og nussede lidt rundt indtil vi skulle afsted mod, hvad endte med at blive Struer, fordi mine værter alligevel skulle handle derinde. Jeg fik købt lidt proviant til turen og glædede mig til at komme hjem i vante omgivelser og ikke mindst til at se min sofa. Da jeg kom hjem brugte jeg så en uge på at være syg, inden jeg kom til lægen og fik noget antibiotika, som hjalp omgående. Dejligt og nu har jeg det så godt igen. Jeg håber, I trods de manglende fotos vil nyde dem der er der fra det dejlige Thyholm. Det bliver ikke sidste gang, jeg skal derop. Du kan se fotos her.


Det bakkede terræn bag gården, hvor vi var ude og gå lørdag aften til trods for, at jeg havde feber og allerede var sløj – næste dag lå jeg brak hele dagen


Usigten op mod huset fra vejen ned til vandet. Værelset i gavlen med udsigten over vandet – gæt selv, hvem der boede der med egen balkon?

5 thoughts on “Thyholm og Jegindø

  1. Pingback: Tidspørgsmål og en blandet dag | deborah.dk

  2. Pingback: Så du røgen? | deborah.dk

  3. Pingback: Deborah's food and something

  4. Det var dog nogle gode billeder – Jeg får helt lyst til at kommer der også !!! Tak fordi du deler ud af dine tanker og billeder
    Hilsen Mariane (med et N da jeg ikke er stor nok til 2 N’er hehe)

    • Tak skal du have Mariane (med et n 🙂 ) – Det er da kun skønt, hvis jeg inspirere dig til at tage en tur derop. Der er bestemt også dejligt, så det skulle du tage og gøre.

Der er lukket for kommentarer.