ABC Scandinavia: S – Styrt


Oliver på Pearl Jam længst inde mod rails i gult


Oliver Wilson havde en noget ufrivillig afsidning i går. Hesten Pearl Jam overså det faktum, at den ikke skulle dreje som vanligt op langs opløbet og prøvede så alligevel med styrt til følge selsagt, da der er rails der. Oliver måtte bide i græsset, men kom heldigvis ikke til skade. Her forklarer han situationen for sin bror Patrick (tidligere jockey) og træner Søren Jensen

Styrt (S hos ABC Scandinavia) er noget, vi desværre har i galopsporten. Ikke at det er noget vi oplever hver gang, men det sker. Heldigvis er det ikke altid med alvorlig udgang, men det er selvfølgelig de store dramatiske styrt, der bliver husket oftest. Sådan er det desværre og nok vores natur. Der er mange styrt, hvor både hest og jockey slipper uskadt fra det. Igår havde vi to af slagsen faktisk.


Dina Danekilde og Mariyca på vej til start


Senere er Mariyca her foran feltet på vej ind i svinget, eller det vil sige feltet er. Mariyca, der ingen jockey har på (hun har smidt Dina nede ved startboksen, efter hun snubler på vej ud) bliver rådvild og istedet for at løbe med feltet fortsætter hun ligeud i rails som selvsagt flyver til alle sider. Det er heldigvis af plastik. Heldigvis kom Dina heller ikke til skade og så vidt vides heller ingen af hestene – ihvertfald ikke alvorligt

0

4 thoughts on “ABC Scandinavia: S – Styrt

  • Nej Mona, det er ikke ufarligt, men som du er inde på, at det jo ikke den eneste sport, hvor det er tilfældet. Tak for roser til fotos!

 1. MANGE styrt? Jeg vidste ikke, at ridning var så farlig, men det gælder måske kun galopsport? Jeg har ellers en drøm om engang at lære at styre en hest. Måske skulle jeg holde mig til islændere …

  • Mange styrt? Hvad er mange? Nej jeg synes ikke, vi har mange styrt, men det sker, og kan ikke undgås. Det er jo levende væsener. Hestesport generelt, er pænt med. Jeg prøvede lige at Google mig frem til noget i den sammenhæng, og i 2009 stod heste/riderelaterede ulykker på en 4. plads over ulykker herhjemme. Når det er sagt skulle meget af forklaringen der findes hos helt unge piger, der åbenbart ikke får fortalt, at et dyr der nærmer sig det halve ton (i nogen tilfælde) ikke er legettøj, og det kræver viden og erfaring at omgåes.

   Når vi taler galopsport, tror jeg faktisk det er værre, men jeg ved det ikke. Jockey’s styrt burde jo komme under arbejdsulykker, og er selvsagt meget risikofyldt. De her heste vejer som regel omkring 400 kilo og løber (når det går stærkest) omkring 60 km i timen. Så helt sikkert ikke noget, man “bare lige gør”. Ligeledes omgåes man heller ikke bare lige galopheste, hvis ikke man har hesteerfaring i forvejen. Når vi taler jockeys, skal du huske på, hvor mange løb de rider bare på een løbsdag, så at de har et uheld i ny og næ kan ikke siges at være “meget” i forhold til at de på en løbsdag kan ride helt op til 10 løb, hvis de er meget efterspurgte. Men som med anden hestesport, er man forsigtig og tager sine forholdsregler, er det noget man kan have utroligt stor glæde af. Jeg prøvede at finde noget statestik, men blev desværre ikke meget klogere. Men jeg vil prøve at spørge mig for og vende tilbage til det.

   Hvis du gerne vil ud og ride, skal du bestemt gøre det, men sørge for at få god og kyndig undervisning. Da især hvis du aldrig har gjort det før. Det behøver ikke nødvendigvis være Islændere, omend de helt bestemt er godt bud. På en rideskole vil du sjældent se fuldblodsheste, netop på grund af deres noget specielle temerament, men henvender du dig sådan et sted, skulle de også gerne give dig en hest, der svarer til dine kvalifikationer eller mangel på samme.

Der er lukket for kommentarer.