En kvinde i Berlin (2008)

Den her film, havde jeg aldrig hørt om før. Da jeg var på tour med GKF, havde vores formand filmen fremme, fordi hun skulle låne den ud eller fik tilbage, det husker jeg ikke lige. Anyway, som det efterhånden har været beskrevet her “et par” gange, er jeg født i Berlin, og således har byen jo min særlige interesse.

Filmen her er ikke mindst interessant, fordi den beskriver en situation, der meget let kunne have været min biologiske mors, som på daværende tidspunkt var 24 år gammel og havde et lille barn på et år (nej selvfølgelig ikke mig, men min biolgiske søster). Så selvsagt var jeg nysgerrig. Filmen bygger faktisk på en bog af samme navn, men den mente hun ikke var oversat. Det er så forkert, for det er den, og kan også fås på biblioteket og hedder det samme som filmen også. Du kan låne både film og bog på biblioteket. Jeg lånte filmen der og skal selvfølgelig også låne bogen på lydbog.

Normalt læser jeg bogen først, men nu så jeg så lige hvor lang tid der gik inden filmen var ledig og der gik meget kortere end forventet. Filmen og tænker jeg bogen er et fantastisk indblik i den menneskelige natur, når den er værst, og mest gruopvækkende. Men samtidig en helt utrolig fortælling om en stærk kvinde, der formår at gøre, hvad der skal til for at overleve. Den er fantastisk velspillet og castet og selvom den er barsk, alligevel en opmuntring.

Da bogen kom frem i 1959 mødte den så megen modstand og kritik, at forfatteren standsede flere udgivelser og lod vide, at hendes identititet aldrig måtte afsløres. Hvor synd, at hun ikke kunne vide, at hun i dag (forhåbentlig da) vil høste anderkendelse for sin ærlige beretning og sit store mod og hjerte. Så om hun lever ved jeg ikke, men jeg håber da, at hun, hvis hun lever, ændrer holdning nu hvor tiderne er nogle andre. Ihvertfald vil jeg varmt anbefale filmen, hvis du er interesseret i kvindeskæbner, og selvfølgelig II. Verdenskrig også.

Links:

En kvinde i Berlin på IMDB

0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.