Jul på Herstedvester kirkegård

Jeg havde en aflyst aftale med en god hesteven (der arbejder som Kirkegårdsgraver der på Herstedvester Kirkegård), som skulle omarrangeres. Så da jeg klokken 11 (ja du læste rigtigt) vågnede og solen skinnede fra himlen, så tænkte jeg, at vores kirkegårdsvandring passende kunne blive i dag, hvis ellers han kunne. Det kunne han. Egentlig havde vi aftalt lørdag, men set i lyset af vejret fredag, turde vi ikke løbe an på det.

Jeg tog toget til Ballerup St., hvor jeg meget venligt blev hentet i bil og vi kørte til Herstedvester Kirke. Den sol, som så varmt skinnede ind af mine vinduer, da jeg vågnede, og også var der, da jeg steg på toget, blev meget hurtigt afløst af en meget skyet vinterhimmel, hvilket gjorde, at det blev rigtig mørkt og koldt til sidst. Men som det ses, så fik jeg da taget en del fotos.

Det var super, at have guide med, for han vidste jo lige, hvor alting var. Vi så den gamle afdeling, kirken og gik over på den nye afdeling. Den er arkitektegnet og meget moderne i sin indretning. Det er ikke lige mig, og som jeg sagde, så ville jeg helt sikkert foretrække den gamle afdeling. Det sagde jeg før, jeg havde set den nye. Og jeg glemte faktisk at fortælle min dom, men det har jeg så gjort nu. Ikke at den nye afdeling ikke var flot, og garanteret endnu flottere til sommer, jeg er bare gammeldags på (også) det punkt.

Det var fint at have fortæller med som sagt, bl.a. hørte jeg historien om, hvordan tingene foregår, når der skal være begravelse på den muslimske afdeling. Det er et studie for sig. Afdøde skal ligge på ryggen og i en helt bestemt vinkel. Således ligger alle samme vej. Dertil kommer, at graven i modsætning til vores, som er plan, skal være hævet en smule over jorden (Guderne må vide, hvorfor det). Dertil kommer, at vedkommende jo skal vende, ikke kroppen, men ansigtet mod Mekka. Derfor drejes hovedet til højre. Meget facinerende. Vi mødte også et par kinesiske (muligvis Koreanske) grave, og de har en tradition for at lægge mad på graven. Du husker måske, jeg tidligere har vist en grav med en appelsin på (bemærk også spisepindene). Her var ingen mad i dag, men spisepindene var der. Min ven fortalte, at før de fik henstillinger om at lade være, kom de med hele flæskestege! Selvsagt, er det ikke lækkert eller nogen god ide. Så jeg tænker, at udvalget er inskrænket til brød og frugt.

En hyggelig tur, som vi sagtens kan gentage. Næstefter, skal jeg dog vise Hellerup Kirkegård frem, eller måske endda Ordrup. Det er da lidt hyggeligt, at der er andre end jeg, der synes kirkegårdsvandringer er hyggelige. Som det ses, er der pyntet op til Julen med gran og Juletulipaner (som jeg synes, er så søde), men det stopper som det ses ikke der. Så underligt som så mange, får næsten overflod af pynt og andre grave, er end ikke plantet til! Vi var enige om, at når vi ser sådan noget, så kribler det i fingrene. Men det kan man jo ikke. Men vi kan tage en vandring mere, og undres og facineres af forskellige stene, og de forskellige historier, der ligger der på kirkegården.

Som så ofte før, prøvede jeg at google et par af dem, jeg kom forbi i dag. Og det viste sig, at jeg havde fotograferet, hvad der i levende live, var to venner, der nu ligger på samme kirkegård, ikke langt fra hinanden. Ikke særligt gamle nogen af dem. Det er det eneste, der er sikkert – det er vi skal herfra, men der er stadig mange, der ikke kan tale om det, eller forholde sig til det.

Nu kan jeg ihvertfald forholde mig til, at jeg er træt og skal ind og slappe lidt af, inden jeg om meget kort tid skal finde min seng. Du kan se resten af fotos her.

1 thought on “Jul på Herstedvester kirkegård

  1. Pingback: Deborah's food and something

Der er lukket for kommentarer.