Dejlige Jul – farlige Jul

Der har de seneste dage været rapporter om brande i Julen. Det er der hver eneste Jul. Således var der lige i umiddelbar nærhed af mig, også et hus, der på papiret ihvertfald var nedbrændt. Nu skulle jeg alligevel prøve, at gå en tur idag, og eftersom det ikke er langt væk, så ville jeg gerne se, dels hvilket hus, det var. Jeg bad til det ikke var et af de smukke gamle huse, selvom tabet jo for ejer, er lige stort, og så er jeg jo som vides hamrende nysgerrig.

Jeg undrede mig, da jeg gik eller nærmere stavrede nedad vejen. Jeg så kun huse, der så hele og meget lidt nedbrændt ud. Tænkte at så måtte de have skrevet forkert, eller det var på en af sidevejene. Jeg var så så heldig, at der kom to drenge cyklende, og de talte om den her brand kunne jeg høre. Og helt “tilfældigt” ser jeg dem dreje ned af en indkørsel og køre ud igen med det samme. Aha tænker jeg så, det er da dernede og det var det.

Huset, er som det ses, overhovedet ikke nedbrændt, men formentlig udbrændt indeni. Det er ihvertfald langt fra nedbrændt og så rimeligt solidt ud i grundstruktur, men jeg gik ikke længere end jeg kunne se fra indkørslen. Det er da mere end slemt nok, og min anke går ikke på, at det ikke er alvorligt, men på at man lige skal tage, hvad der står med et gran salt.

Huset ligger på, hvad der er formentlig er et stykke grund, der er solgt fra den villa, der ligger ud til vejen – en iøvrigt imponerende sag, der er utroligt smuk. Denne skik var og er desværre stadig meget brugt, for det ser helt åndsvagt ud, med et smukt og meget stort hus på en grund, der nærmest kun lige rummer huset.

Til gengæld vil jeg så gerne slå et slag for sikkerheden, HVIS man absolut skal bruge levende lys på et (knastørt) Juletræ. Levende lys er da flot, intet om det. Vi havde det også på Juletræet i mit barndomshjem. Dog kun i meget kort tid, og ikke mens vi dansede om det, og aldrig aldrig nogensinde gik man fra det – aldrig! Ydermere vil jeg foreslå, at man har en eller to spande vand stående skulle galt gå. Når Juletræerne er nævnt, skal Juledekorationerne ikke udelukkes – dem skal man selvfølgelig være mindst lige så forsigtige med, især hvis de, hvad de jo oftest gør, indeholder gran.

Dog kan jeg slet, slet ingen grund se til at udsætte sig for faren med alle de smukke lyskæder der fås for enhver smag. Dem kan man have tændt hele aftenen uden at få nerver på – det vil jeg ihvertfald hellere. Men som sagt, der er forskel på udbrændt og nedbrændt! Ikke så underligt vores unge mennesker ikke kan stave eller formulere sig, når de i aviserne heller ikke kan. Var der nogen der sagde sensationsjournalistik… ja mig!

0

5 thoughts on “Dejlige Jul – farlige Jul

 1. Enig i dine betragtninger ang. nedbrændt/udbrændt. Men måske forståeligt, fordi en mur ikke brænder væk, så man ikke kan se den længere.
  I øvrigt er det bedre med et par gode sprayflsker med vand end en spandfuld. Med spanden rammer mange forbi og bliver så grebet af panik og der går for lang tid inden man får den fyldt igen. Opdager man ilden i tide, skal der faktisk ikke så meget vand til.
  Rigtig godt nytår. Gid dit helbred må være bedre i 2013

  • Erik, du tager nu fejl – en mur brænder ned, får den lov at brænde længe nok. Det gjorde den så heldigvis ikke her. Jeg tror, du har ret i at et par sprayflasker ville været bedre. Hermed givet videre.

   Tak for de gode ønsker. Helbredet bliver desværre ikke anderledes, men vi håber, det kan té sig så jeg også kan få nogle gode oplevelser i 2013. Jeg kommer ikke udenom perioder med trælst helbred – desværre. Godt Nytår til dig.

 2. Vi havde også altid levende lys på min barndoms juletræer – og har det i øvrigt stadig – men ligesom du kunne jeg ikke drømme om at gå fra det. Det er kun tændt, mens vi synger julesange (vi danser ikke om træet – vi er kun tre voksne og kan ikke nå… 😉 ), og så har jeg ALTID en spand med vand stående lige bag døren. Det lærte min far mig, og det er en god idé, selv om vi nu aldrig har haft brug for det. Endelig er det også noget med en vis teknik at sætte julelys på; man skal lige tænke over, HVOR flammen kommer, når man tænder det. Godt nytår, Deborah… 🙂

 3. Pingback: Deborah's food and something

Der er lukket for kommentarer.