Barske løjer!

Jeg har set film, her forleden – Hvidstengruppen! Nu er jeg ikke den hurtigste til at få set film, men nu fik jeg lånt den af min far. Han fik den af mig i Julegave, fordi han havde ønsket sig den. Du husker måske også, at jeg faktisk faldt over gamle køretøjer, der har været brugt i optagelsen. Efter at have set filmen, kan jeg regne ud, at optagelserne har været omkring Vestre Fængsel, som ligger lige ved siden af Kirkegården.

Da jeg startede i skole, eller på den skole, hvor jeg kom til at gå længst, havde jeg en fantastisk klasselærer og dansklærer! Edith Juhl hed hun. Hun var af den gamle skole, havde ikke selv børn, men elskede dem tydeligtvis og var et fantastisk menneske, jeg gerne ville have “mødt” i dag. Hun var en af de få positiver ved min tid på den skole. Hun lærte os meget om krigen og vi var altid i Mindelunden 4. maj. Og når jeg siger altid, mener jeg altid. Hun lærte os også sangen “Altid frejdig, når du går”, og jeg kan faktisk huske den stadig af samme grund.

Altid frejdig, når du går
Tekst: Chr. Richardt, 1867
Melodi: C. E. F. Weyse, 1838

Altid frejdig, når du går
veje, Gud tør kende,
selv om du til målet når
først ved verdens ende.

Aldrig ræd for mørkets magt!
stjernerne vil lyse;
med et fadervor i pagt
skal du aldrig gyse.

Kæmp for alt, hvad du har kært;
dø, om så det gælder,
da er livet ej så svært,
døden ikke heller.

Det er svært at sige noget om filmen, uden at kommer med lange udredninger, og der kan vitterligen skrives meget om den. Det er der også, og jeg smider links nedenfor. Dog vil jeg sige så meget, at som nogen måske ved, er det meget, sjældent jeg ser danske film, men denne er rigtig, rigtig god og der spilles fantastisk. Det er også gribende at få sådan en beretning, og få “rigtige mennesker” bag ved en masse historie, man har hørt. Forstå mig ret, jeg ved godt krigen og alt det var rigtige mennesker, men for mig er film en fantastisk formidler på en helt anden måde end bøger, ihvertfald når det handler om den slags.

Det er en barsk affære, og det der slår mig er, at det kunne have været hvem som helst. Prøv at forestille dig, at din familie skulle træffe de samme valg. Og hvad ville du, din mand og dine børn gøre? Næsten ikke til at forestille sig, og ikke til at tro, at det ville kunne ske. Det troede de heller ikke! Med andre ord, den skal ses!

Links:

Filmen – Hvidstengruppen – Nogen må dø, for andre kan leve

Randers Kommune’s side om Hvidstengruppen

23. marts 2012 – Læserbrev/debat JP – Hvidstengruppen stadig aktuel

Hvidsten Kro

0

2 thoughts on “Barske løjer!

 1. Kæreste Deborah

  Jeg har også set den, men i biografen og der var den betagende både smuk og barsk, den skildring som filmen giver af menneskers skæbne berørte mig så dybt. Jeg lagde mærke til at folk da de forlod biografen var meget tavse, det var simpelthen filmen der fik folk til at forsumme… Der var ikke den summen som der plejede… ydermere var der mange der havde tårer i øjnene…. Jeg vil sige det sådan at det er den bedste film jeg har set i mange mange år….

  Jeg har den selv og har set den en gang siden og stadig betager den mig og rører mig dybt, jeg mindes min morfar som var en af frihedskæmpernes næstkommanderende i min by….. Min mormor fragtede våben i en barnevogn og illegale blade…. Så jeg har hørt om krigens rædsler og den uforfærdethed nogle følte …. men også den gru og skræk tyskerne førte med sig….

  Men denne film satte flere ting på plads i mit hoved og jeg var tom for ord men sad med mange følelser og tårer da den sluttede…. Skuespillerne har virkelig formået at arbejde sig ind under huden på de mennesker den handler om….

  KH
  Helle

  • Jeg synes også, det var en meget rørende film, som jeg kun på det varmeste kan anbefale. Jeg en ven, som har familie, der også var med. Jeg har også en ven, der som ung og naiv tog til Tyskland og kæmpede på deres side. Han er langt fra at være Nazist og er hårdt mærket af sine oplevelser ved Østfronten.

Der er lukket for kommentarer.