Død eller levende og store beslutninger

IMG_5874opt2_Risotto

Dette bliver lidt langt, men gør du intet andet, så vær sød og se videoen.
Det er en lidt drastisk overskrift, og det er helt med vilje, og ikke helt ved siden af i mit hoved faktisk. Jeg skal prøve at forklare, hvorfor og hvad det handler om nu. Først og fremmest, er jeg klar over, at jeg bevæger mig på for nogen gyngende grund. Det er følsomt at tale om, sundhed, mad, valg og også, men ikke mindst vægt og helbred. Nu gør jeg det så, og tager bladet fra munden. Dels er jeg helt med på, at det er følsomt, men dælme også nødvendigt.

Faste læsere her ved, at jeg førhen var vegetar. Yep i 9 år. Hvorfor gik jeg så væk fra det igen? Tjah, jeg tror kun det kan tilskrives et manglende overskud og et helbred, der var helt i sænk. Det værste er, at netop der skulle jeg jo have spist sundere end nogensinde. Da jeg var vegetar i først omgang, var jeg ikke opmærksom på, at få de rigtige vitaminer etc. og spise godt nok. Det betød at jeg blev meget, meget syg på et tidspunkt. Vitamin/jernmangel og sidst men ikke mindst B12 mangel. Ikke nogen sjov oplevelse, og det kan være decideret farligt. Betyder det så, at jeg ikke gerne ville være forsat som vegetar. Nej det gør det ikke, men jeg havde ikke overskud til det, og dengang da jeg begyndte at spise kød igen, havde jeg lyst til det.

Nu er tiden så kommet, hvor jeg er der, hvor jeg går den modsatte vej igen. Faktisk er jeg gået så modsat, så jeg ihvertfald foreløbig vil spise vegansk. Når du har set videoen nedenfor, vil du forstå, hvorfor. Ikke nok med, at jeg spiser vegansk, men jeg har nu siden forleden både til morgenmad og frokost intet andet fået end friskpresset saft. Det er meningen, at det skal skrues op til en hel periode med kun saft. Når du har set nedenstående forstår du, at det handler om vægten og helbredet.

Ingen er i tvivl om, at jeg længe har kæmpet med vægten. Det gider jeg bare ikke længere, og det her kan jeg overkomme og det smager mig rigtig godt. Seriøst vil jeg hellere have et glas frisk saft end vin. Det smager simplethen så godt. Mens jeg skriver dette drikker jeg saft af æble, ananas og gul peber. Jeg kan sige, at sådan som det går nu, så bliver dette den bedste måde, jeg nogensinde har tabt mig på, og jeg har allerede tabt mig. Det har så nu været saft morgen og frokost og så et vegansk måltid til aften. Hvis jeg synes, jeg taber nok på denne måde, fortsætter jeg sådan, for selvfølgelig er det svært kun med saften. Men jeg skal have en periode, hvor det ikke er andet, det er sikkert. Spørgsmålet er hvor længe.

Hvorfor har jeg så taget den beslutning. Det har jeg af flere grunde, men det der rigtig satte skub i det, er hele den her historie om hestekødet. Der var alle slags kød under solen iblandet alt muligt, og der var sågalt kød, der slet ikke indeholdt kød!!! Nej, nej, jeg vil ikke være med mere. Det er så en side af det.

Dertil kommer, at selv dengang jeg spiste kød, var der rigtig meget, jeg ikke spiste, og således kom jeg alligevel i situationer, hvor jeg var “i knibe” så at sige. Så er det lettere at sige, man slet ikke spiser kød/fisk/skaldyr, for så ved alle, hvad de har at rette sig efter. Kødet kan jeg sagtens leve ude, og mælken også, det værste bliver osten. Jeg elsker ost. Derom skal der ingen tvivl herske, men når det er sagt, er jeg også lige så overbevist om, at det ikke er godt for mig. Hverken sundhedsmæssigt eller vægtmæssigt. Og jeg bryder mig langt fra om tanken om osteløbe. Desværre er Danmark langt bagud i forhold til oste med vegetabilsk løbe. Men når det nu også er en af alle de andre grunde, så ryger osten og æggene også.

Det handler for mig om, at nu vil jeg simpelthen være så god en version af mig, som jeg kan være. Det indebærer også at være tro mod mig selv på den led. Er det besværligt? Nej ikke for mig personligt, men det kan være det i selskabelig sammenhæng, men det må jeg løse henad vejen. Jeg har ikke besluttet, hvad jeg skal stille op med det kød jeg har i fryseren, men det finder jeg nok ud af.

En grund til dette er også, at jeg håber, det har gavnlig effekt på mit helbred generelt. Jeg vil altid have nogen problemer og mine begræsninger, men der er bestemt også nogen punkter, som jeg forventer, dette hjælper på. Eksem og allergi bare for at nævne to ting. Men det og hele situationen iøvrigt skal jeg opdaterer jer omkring.

De opskrifter jeg har liggende, bliver her selvfølgelig, men fremover vil det være veganske opskrifter, der kommer her. Måske ændrer jeg det igen, men det tror jeg ikke, af alle de ovennævnte grunde. Når du har set videoen forstår du mere, og jeg har faktisk en mere, du skal se, men nu synes jeg en må være nok for i dag. Foreløbig føler jeg mig allerede lettere og sundere! Og ja, jeg skal have lægen indover også for en sikkerheds skyld. Ham skal jeg op til på mandag alligevel, så kan vi tage den. Men jeg vil for at være på den sikre side være nødt til at tage vitaminerne også.

Som jeg startede med at sige. Det er et helt personligt valg, som føles i den grad rigtigt for mig. Er jeg til inspiration for andre, er det fint. Filmen nedenfor var ihvertfald stor inspiration for mig og er det måske også for dig. For min del, er det faktisk ikke bare sundt, men sund fornuft. Sundhed fremfor sygdom og ikke mindst fremfor magelighed og skyklapper.

Det er så alle fordelene for mig helt personligt, men derudover, er der dem for kloden som sådan, og det skal jo også tages med. Er du blevet nysgerrig efter at læse mere om veganisme, så kan du starte på her:

Veganisme på Wikipedia

Dansk Vegetarforening

Kærlighed & Kikærter

Månebarnet

Finding Vegan – en oversigt over veganske opskrifter på nettet. På engelsk, men om ikke andet, så nyd de dejlige fotos og få formentlig ændret din opfattelse af, hvad vegansk mad er. Ellers klikker du på foto og kommer til opskriften.

6 thoughts on “Død eller levende og store beslutninger

 1. Pingback: Deborah's food and something

 2. Pingback: Deborah's food and something

 3. Det lyder spændende, men måske også en smule fanatisk? Jeg tænker “alt med måde”, og at det er fint at spise sundt og varieret. Godt at du tar’ lægen med på råd, med tanke på din sundhedshistorik.

  Jeg kunne ikke leve uden kød, men sagtens uden mælk – altså drikke mælk. Osten, vil jeg helst ikke leve uden, og spiser et par ostemadder om ugen. En god økologisk ost. Økologisk yoghurt spiser jeg også, for at få de gode mælkesyrebakterier (som ikke er i den ikke øko variant). Dog kigger jeg ikke alle indholdsfortegnelser igennem, for skummemælkspulver, valleprotein osv. Det ville jeg ikke orke – så ville være en meget dårlig veganer 😉
  Æg ville jeg heller ikke kunne undvære – ej heller gide gennemlæse alle indholdsfortegnelser for tilsætning der betyder æg.

  Mht. osteløbe, så er det ikke værre end så meget andet.. Altså, kalven skal jo alligevel slagtes til mad (vi har trods alt slagtet dyr siden vi gik på to ben), og når den er død, blir’ maven brugt til at udvinde osteløbe. Jeg vil dog give dig ret i at der burde være flere med det vegetabilske alternativ, som fx. i england hvor næsten alle oste er med vegetabilsk osteløbe. Personligt har jeg dog intet problem i den animalske.

  Hvad så med husblas, gelatine og honning? Vil du også undgå det?

  God vind med projektet 🙂

  Nå ja, Umahro Cadogan og Søren Ejlersen har skrevet en bog med alle mulige safter. Den hedder vist også bare “Safter” 🙂

  • Jo, det er vel nok, hvad nogen vil kalde fanatisk, men egentlig som beskrevet, hvad jeg faktisk tror på, er sundt for mig og også for andre. Nu ved jeg ikke, om du har set videoen? Men der kommer en anden senere, som forklarer mere om, hvorfor han (en læge) mener det er det sundeste for os. Med gode helt gennemskuelige forkaringer.

   Som jeg var inde på, ost elsker jeg også, men kan samtidig mærke, at det er skidt for mig. Jeg er sikker på, du også ville kunne mærke forskellen hvis du droppede. Det er meget let, for det går jo på at spise så lidt forarbejdet mad som muligt – dermed bliver der ikke ret meget besvær med at kigge indholdsfortegnelser. Det her hander ikke kun om, at jeg ikke vil spise dyrene, men i høj grad også om, hvad jeg tror er sundt. Æggene kunne jeg da også godt lide, men jeg har det helt fint med at undvære. Måske er det bare fordi, du som jeg ikke var helt bevidst om, hvor lækkert man trods alt kan spise uden? Gelatine ihvertfald fuldstændig udelukket. Det har jeg så aldrig brugt, fordi jeg synes det var vedderstyggeligt. Honning har jeg ikke lige styr på endnu, men eftersom jeg faktisk helst skal have så lidt sukker som muligt, bliver det begrænset. Ellers er der jo Agave Sirup, skal jeg endelig bruge noget sødt eller ahorn for den slags skyld.

   Tak for gode ønsker – jeg har allerede på få dage tabt mig, og føler mig sund og godt tilpas ved at kunne spise uden dårlig samvittighed 🙂

   Som nævnt på Fjæsen, så har jeg talt med lægen, og han sagde helt okay. Dog skal jeg for ikke at gå i jern/B12 mangel igen, spise en multivitamin med mineraler dagligt er aftalen. De fås også veganske, så det kan jeg godt leve med 🙂

   Som jeg også skrev, alle skal gøre hvad de føler for, men det skal da ingen hemmelighed være, at man nok altid gerne vil inspirere, når der er noget man selv føler er godt.

 4. Kan man ikke sige at alting med måde er den bedste regel? Jeg kan ikke leve uden grøntsager, og som en anden huleboer sender jeg en tak til dyret, som leverer frikadellen til mig for at jeg kan opretholde livets kæde. Jeg sender også somme tider en tak til agurkernes gud – eller rettere, agurkernes livskraft 🙂 Jeg forstår 100% din beslutning og forbehold overfor misbrug af dyrs tillid, og også at det er lettere at sige: Ikke kød, fisk og skaldyr 🙂

  • Tjah Donald, det er jo så lige det, jeg faktisk ikke tror! At alting med måde er okay. Nu ved jeg ikke, om du har set videoen? Så forstår du bedre. Det er ikke kun et spørgsmål om, at jeg ikke vil spise dyrene – det er det også, men i lige så høj grad fordi jeg rent faktisk tror, og altid har troet, at det er sundere sådan som beskrevet. Ihvertfald tak for hilsen og din forståelse.

   Sålænge man får en masse grønt, så er der jo ingen der siger, man behøver tage springet, hvis man ikke kan/vil/ønsker det. Man kan jo hovedsageligt spise grønt og så bare engang imellem spise kødet, hvis man ikke ønsker at droppe, men så i det mindste prøve at sørge for, at købe noget godt økologisk.

Der er lukket for kommentarer.