Påskeinspiration og status

IMG_5828opt2_Rødkålssalat

Nu er der snart gået en måned med den nye livsstil. Og hvordan har det så været? Tjah, jeg kan jo kun sige, at jeg har ikke tænkt, at det skulle falde mig så let eller at jeg ville blive SÅ glad for det. Et eller andet sted, kunne jeg jo nok have sagt mig selv det, men nej ikke i den grad, som tilfældet er. Jeg ville have troet, at det ville blive kæmpe afsavn (af osten), men kødet var jeg aldrig i tvivl om, at jeg sagtens kan undvære. Som nævnt førhen, så har jeg været vegetar før, og hele hestekødsskandalen, der kun bliver værre og værre, gjorde udslaget, til et skift (dog var tanken vegetar igen, men endte som det ses på veganer), jeg har tænkt over at tage længe.

At der var alle de muligheder og opskrifter derude i blogland var jeg jo heller ikke klar over. Det er et overflødighedshorn af tips, tricks og fantastiske opskrifter. Om du vil gå dydens smalle vej eller du vil prøve at leve lidt som du plejer, med de erstatninger, der nu findes….du kommer ikke til at sulte og der er tonsvis af hjælp og inspiration derude.

Er der noget, der er svært? Ja det er der, men det handler sådan set ikke om mig og min mad, men i højre grad om andres opfattelse af det her og ikke mindst de vanskeligheder, der opstår, når man vil være social. Man føler sig voldsomt besværlig, når man skal undersøge om, der vil være noget at spise til en, når man kommer ud steder. Og ellers er det jo også knap så sjovt selv at skulle tage mad med, men det får være sådan. Men langt Hellere det, end at sidde uden mad. I takt med, at det bliver mere almindeligt, vil der forhåbentlig også være flere steder, hvor man kan få de ting, man gerne vil have, bare i en vegansk udgave. Jeg fik som eksempel prøve at lave de fyldte squash i vegansk udgave i går. Det blev super, men det skal jeg vise på et andet tidspunkt.

IMG_6113opt2_VeganPesto

I forhold til venner og familie, har det ikke været noget stort problem endnu, for jeg foretager mig ikke ret meget i øjeblikket. Det er ikke værre end jeg i mange tilfælde kan tage noget med selv, hvilket jeg også kommer til i næste måned til et familiearrangement. Dertil den fine indkøbte madkasse. Så det er kun på det sociale område, det måske skaber lidt dønninger, og det må jeg jo bare finde ud af henad vejen. Da jeg var vegetar, var det aldrig et problem, og mine venner, var mere end søde til at lave noget lækkert til mig og meget glade for den mad, jeg lavede til dem, og som oftest overraskede over, hvor lækker vegetarisk mad kan være. Jeg er klar over, at udfordringerne er lidt større her, men det lader sig altså gøre. Om ikke andet, kan det være, at når de har smagt lækkert mad her, at de bliver inspireret. Det håber jeg.

Så nej der er kun fordele ved det her for mig. For hver dag der går føler jeg mig sundere, lettere (helt bogstaveligt, har tabt 4,5 kg nu) og glæder mig dagligt over, at jeg kan spise med god samvittighed. Ikke bare vægtmæssigt, en i høj grad overfor de dyr, jeg ser som venner snarere end mad og slipper for at støtte en efterhånden rådden industri. Er du iøvrigt klar over, at grise har intelligens, der ligger over mange hundes og snarere på højde med chimpansers?

Læs mere nedenfor og se endelig de inspirerende links til slut i indlægget:

Excuseopt2

Det er lidt sjovt det med argumenter for og retfærdiggørelse af, at vi skal spise kød. “Jamen det har vi altid gjort” – som nogen skrev på Facebook, jamen fordi vi altid har dræbt mennesker, bliver det da ikke mere rigtigt. At “vi altid har gjort det” er ihvertfald ikke noget argument.

Vi gør, hvad vi vidste, med den viden, vi havde på det tidspunkt – nu ved vi bedre og jeg vælger, at gøre det bedre – frit efter Dr. Phil!

Han har så brugt de i andre sammenhænge, men det gælder hele vejen rundt, også her.

Et andet argument i anden sammenhæng var “jamen den skal jo slagtes alligevel” og i den forbindelse, var det ligemeget, om man så spiste dele fra dens mave og udtræk af knoglerne. Lige i den forbindelse var talen på gelatine og osteløbe. Jeg synes, det er ulamindelig ulækkert og har altid synes. Jeg har aldrig villet bruge det, hvorfor jeg nok heller aldrig rigtig kom i sving med at lave desserter (gelatinen), hvor det bruges i mange tilfælde, og også i osten har jeg haft det svært med det. Man skal jo heller ikke svælge i den slags uanset, men det viser sig jo, at man sagtens kan lave superlækre veganske desserter.

Der findes udemærkede erstatninger både for, æg, stivelse og fløde – endda flødeskum. Så man behøver intet at undvære. Grøn mad, er sund, farverig og fuld af vitaminer, mineraler og proteiner, og du kommer ikke til at mangle noget. Du skal dog tage et tilskud af B12 og D-vitamin for at være på den sikre side. Jeg har valgt at tage veganske multivitaminer med det hele i. Så er jeg sikker på, jeg ikke ryger på det forkerte hold igen, og får mangler. Det er der ingen grund til.

Uagtet, om du vil gå over til en grøn livsstil eller ej, er der ingen der tager skade af mindst en grøn dag om ugen, og om ikke andet, at lave sundere og mere varieret tilbehør til det kød man så vælger at spise. Endnu bedre måske at skære ned på kødet, og så sørge for, at når man spiser det, at man så spiser økologisk og fra dyr, der har haft det så godt som muligt. Problemet er, de skal stadig slagtes, ad mit link til slut her.

Jeg gad vide, om folk egentlig tænker over, hvad det er de spiser eller om de bare (undskyld udtrykket) skovler bevidstløst indenbords?? Det gjorde jeg ihvertfald selv en overgang – ingen tvivl om det, og deraf også mange ekstra kilo. Ikke bare spiste jeg for meget, jeg spiste bestemt også forkerte ting – no doubt. Udover det, var der også andre faktorer i det, men lad nu det ligge. Ad det, så jeg en genial ting på Facbook idag:

What is a Hotdogopt2

Ja lækkert er det ikke, men det er sandheden. Og spiser man det, må man jo også kunne tåle at se – eller? Fra min tid som kødspiser, har jeg altid haft det skidt med de fakta, samtidig med, at jeg faktisk godt kunne lide en hotdog. Og hvad gør man så – man finder på undskyldninger, eller endnu værre man lukker bare af, og spiser videre. Nu bliver den vegansk, og den kommer til at smage mindst lige så godt. Det kræver lidt, når man holder op med at lukke af, for man skal forholde sig til rigtig mange ting. Det har jeg længe ikke orket, og så var det lettere, bare at lukke af og lade som ingenting. Jeg gad vide, hvor mange mennesker, der gør det? Mange flere end sådan lige – håber jeg! Man behøver ikke tage det hele på en gang, men man må jo starte et sted, og nu bliver det så maden, som er en stor post ihvertfald.

Tænker du også, at de forhold vi byder vores dyr er alt for dårlig, at du har lyst til at springe ud i det, men mangler ideer støtte og overblik. Jamen så prøv det en periode, det sker der jo ikke noget ved. Du kan jo sætte dig små mål, og spise grønt nogle gange i ugen – start med en gang. Det kan alle overskue og har godt af. Måske du får lyst til mere – og helt ærlig, det ville vel ikke være det værste, der kunne ske – vel?

For nu at vise dig, at den veganske mad ikke behøver være kedelig og du ikke skal lide afsavn på den konto, har jeg samlet en række lækre links til dig, som du kan savle over – med god samvittighed – det er godt både for dyrene, jorden og dit taljemål – what’s not to like? Der skulle gerne være svar på alle dine spørgsmål i mange af de links, jeg har lagt her, og finder du det ikke, så spørg, og jeg skal svare, hvis jeg kan. Alle fotos her, er fra mine veganske opskrifter, du kan klikke på dem og komme til opskriften. Og du finder flere og disse i kategorier under “Vegan Ventures” – Mine links, er også noget, der trænger for en oprydning, men det kommer, ligesom jeg ønsker mig et nyt tema etc. Alt kommer til den der venter tænker jeg! Rigtig god Påske!

Inspirerende links:

Vegansk Påskemenu

Lækkert Smørrebrød

Himmelsk nøddesteg

Vegansk Bernaisesauce

Markelsalat uden markel

Lækre gulerodsbrud

Mælkefri Koldskål med jordbær

Veganske Æbleskiver

Butterdejstrekanter med kikærtefyld

Hjemmelavet bønne/svampepostej

Verdens bedste squashkage

Fredsfisk

Banke, banke bøf

Pizza med vegansk smeltet ost

Superlækre vafler på vegansk

Fedtfri Facon (Vegansk bacon)

Chili Zen Carne

Julekonfekt med likør

Veganske Makiruller

Smæskesteg

Vegetariske boller i karry (for at lave retten vegansk, kan ægget erstattes med no-egg eller du kan bruge falafler som boller – det gør jeg selv og det fungerer fint – Nutana’s er veganske) eller du kan prøve Luna’s opskrift

Veggietoppen – en samling af Scandinaviske Veganske bloggere

Vegtober – Thomas inspirerede til en vegansk oktober

VegNews – et vegansk magasin – masser af inspiration

Opskrifter på vegansk ost og opskrifter med den

En guide til vegansk chokolade

En guide til andre lækkerier såsom, lakrids, slik, chips etc.

Vegan Easter Recipes

Dyrevelfærd & Miljø

Earthlings

A delicate ballance

Anima’s oplysninger omkring landbrugsdyr