Facebook guide: Hvem man viser hvad etc.

2000px-Facebook_600opt2

Jeg har opdaget et stort behov for forklaring udi Facebook og indstillinger, og hvordan det bruges. Bevares, enhver må jo i princippet gøre, som de lyster, men det er rigtig ofte, folk ikke aner, hvordan tingene fungere og hvem de i princippet viser hvad, eller ikke viser, hvilket er lige så vigtigt.

Jeg har f.eks. en ven på Facebook, der ville oprette grupper og så lave to forskellige facebookprofiler, så han ikke delte noget, han ikke ønskede, med “de forkerte”. Det kan han selvfølgelig godt, men det er ulig alt andet, at gøre livet MEGET besværligt for sig selv. Og så er det iøvrigt ulovligt at oprette flere profiler! Det er der også mange der gør, ligesom facebook ikke er for børn under 13, hvilket mange også blæser en hatfuld. Jeg ved ikke lige, hvad de synes de er for forbilleder for deres børn, hvis de lærer dem, at regler – dem holder vi da ikke!? Enough said, men jeg synes bestemt ikke, det er smart, hverken på den led eller i forhold til, hvad ungerne kan finde på facebook. Du kan læse lidt på dansk her om
opdatering af reglerne.

Læs og se meget mere nedenfor:

Sider

Sider er et kapitel for sig, og heller ikke her, har folk styr på, hvordan man bruger dem, kontra en privat profil. Hvis man har en side tilknyttet en hjemmeside og en virksomhed (typisk), jamen så skal man da dele ALT relateret til emnet på den side og IKKE på sin private profil. Med andre ord, skal man exponere sin side så meget som muligt, men siderne kan vi vende tilbage til Lige nu gælder det den private profil, og privatlivsindstillinger med mere. Men du kan læse mere om
reglerne for virksomhedssider her.

Konkurrencer

For nu at nævne en anden ting, så er der tonsvis af ulovlige konkurrencer på facebook, og du kan se reglerne her. En konkurrence skal nævne, at den er uafhængig af Facebook og det må ikke være en betingelse at dele og like noget som helst. Så støt ikke de ulovlige.

Venner

Klik på billedet, så åbner et større billede som du kan zoome ind på, og se, hvad der står. Gælder alle screenshots!

Venneropt2

Hvem deler du medopt2

Statusopt2

Når du bliver venner med nogen, så kan du inddele dem i “kategorier”. Det lyder så grimt, men hvis man som min ven og som mange andre har nogen, man hellere vil dele private ting med end andre, men også har ting, man gerne vil inddele, så er det rigtig praktisk. Der er nogle givne på forhånd. Graden af venskabet – Tætte venner, venner, bekendte, for nu at nævne et par stykker. Du får også muligheden for at tilføje vedkommende til en anden liste. Bare igen som eksempel har jeg en der hedder “Klampenborg Galopbane”, hvor jeg kan dele noget i forhold til banen, som måske ikke interesserere andre venner. Dog har jeg en side til den slags, men det kan også bare være noget hesterelateret, som de “normale” venner godt kan blive trætte af. Der er mange muligheder for inddeling, det kan være, hvor du kender folk fra, det kan være om de er familie, gamle skolevenner, kollegaer o.s.v. På den måde kan du bestemme, om du vil dele et indlæg med venner, bekendte eller kun nogen fra en af dine andre lister. Folk kan sagtens være på mere end en liste ad gangen. Se screenshot ovenfor.
Hvis du bliver i tvivl om, hvordan din side ser ud for offentligheden trykker du på “Se som” eller “View as” som er markeret med rødt her:

View asopt2

At følge eller ikke at følge

GetNotificationsopt2

Når du er så er venner med folk, så kan du også sortere, om du vil følge deres gøren og laden eller ikke. Hvis ikke, så er du bare venner med dem, og så skal du ikke trykke på “Følg” knappen eller “få underretning”. Men vil du følge dem (og dette gælder i høj grad også sider) skal du endelig huske at sætte hak i begge.

Når du deler/har delt

Rettelseopt2

Du har formentlig som de fleste indstillet, hvem du deler hvad med, og som ret så standard, er det til “venner”. Det er i princippet også helt fint. Det der ikke er fint, er at jeg ofte oplever folk deler ting med deres venner (kun), som faktisk kunne glæder mange flere og som der intet sker ved at dele, andet end at flere kunne have glæden. Ligesom de ofte selv ville have glæde af, at dele det offentligt. Her tænker jeg især på hesterelaterede/galopsportsrelaterede ting, men der er jo mange andre stituationer.

Du kan, når du har delt til vennerne, ændre indstillingerne for hvem der kan se indlægget. ved at trykke på den lille sorte pil, der er lige under dit navn på indlægget. Så kommer menuen, som du allerede kender, i forhold til offentligt, venner, bekendte etc., og du vælger så.

Du skal bare være opmærksom på, at når og hvis, du ændrer din indstilling til “offentlig”, så skal du være opmærksom på dette næste gang du deler – for så har du ændret din standardindstilling også!. Derfor tjek lige, når du deler, men det er let at gøre på knappen, som vist.

Det giver dig langt større fleksibilitet, og de indlæg som du deler “offentligt” kan jo deles mange spændende steder. Hvis du er “Græsk-katolsk” med at dele med andre end dine venner, er det selvfølgelig ligemeget, men jeg tror og håber, at mange af dem jeg kender, ikke tænker sådan.

Hvor

Hvor du deler til, er også vigtigt. Her har du ikke de samme muligheder på mobilen og tingene der er lidt anderledes generelt. Disse anbefalinger er over en kam via computeren. Du kan dele på din egen profil, hvis du har en side, kan du dele til den/dem, du kan dele på en vens tidslinie eller som en privat besked.

Og husk så, når du skriver opdateringer – der er ting, der egner sig langt, langt bedre til en PRIVAT besked, end til at blive delt på tidslinien. Det kan godt være en harmløs besked som sådan, men hvis man har mange venner, kan det være voldsomt irriterende at blive spammet med noget for en helt ligegyldigt, så tænk over, hvad du poster offentligt på nogens væg.

En anden slags rettelse

Rettelseopt2

Og så husk, du kan også rette i dine indlæg/kommentarer til enhver tid. Klik på Redigér som vist ovenfor, og du får en menu, hvor du kan vælge at redigere eller at slette. Det kan være rart, hvis du har fået formuleret dig lidt klodset i farten eller lavet en dum stavefejl, du gerne vil rette f.eks. Det sker for os alle, og så er et jo rart, at kunne rette. Det kan du så også.

Hjælp

Helpopt2

Jeg håber og tror, jeg nu har været omkring det vigtigste. Er dette ikke tilfældet og sidder du stadig med spørgsmål, så smid en kommentar (så andre også får glæde af svaret).