Som lovet Grundtvigskirken

Som lovet i går, så kommer her fotos fra Grundtvigskirken, som vi besøgte efter vi havde været på Bispebjerg Kirkegaard. Det er lige på den anden side af gaden (selvfølgelig afhængig af hvilken indgang, man vælger). Som det kan læses på Kirkens hjemmeside, skal man, hvis man kun kommer for kirken, sikre sig, at der er åbent. Den er selvsagt lukket ved kirkelige hændelser, som bisættelser/begravelser og bryllup.

Jeg hørte mange mumle noget om, at kirken er den største i Skandinavien, men det kan jeg intet belæg finde for nogen steder. til gengæld står der om Vestorglet, som også ses herover:

Vestorgelet, er fra 1965. Det er tegnet af Esben Klint og bygget af Marcussen og Søn. Det har 55 stemmer, fire manualer og pedal. Baspiben til venstre er Skandinaviens største facadepibe. Den er over 11 m lang (32 fod) og vejer 425 kg.

Så det er muligvis det, der er blevet misforstået. Ikke at det er en lille kirke, som det også fremgår meget tydeligt. Meget flot, men personligt foretrækker jeg noget langt mere gammeldags og traditionelt. F.eks. Berlinerdom, som godt nok er en katedral, men bare for at illustere stilen. Ikke at der er meget så overdådigt i Danmark (så vidt jeg ved).

Jeg kan så nu ved gennemgang af mine fotos se, at jeg aldrig har fået vist en mængde gode fotos fra en tidligere tur derud til Kirkegården. Et af mange hængepartier. Jeg tror, jeg må leve med, at være kronisk bagud. Men mon ikke, jeg bliver nødt til at gå systematisk til værks. Jeg tror det, og jeg har også været igang før. Jeg bliver bare afbrudt så ofte…..vejen til helvede og alt det her, men jeg prøver. Foreløbig håber jeg, at I nyder disse og dem fra i går. Og det er ikke kirkegårdsfotos, der mangler – se selv.

2 thoughts on “Som lovet Grundtvigskirken

  1. Det er nogle skønne billeder! Jeg synes, det er en smuk kirke, men historien om arkitekten, hans navn, og hans anden “Grundtvigskirke” på Fyen udenfor Odense, giver lige lidt mere “historie” så man værdsætter resultatet her endnu mere. Klint, hed han, et påtaget navn, som selvfølgelig er en god idé, et godt navn. Jeg tror jeg var til en indvielseskoncert eller en forsinket gentagelse af en indvielse af det dengang “nye” orgel, som er enormt stort, ja, og som har “power”.

    Der er lidt langt fra linket i indlægget ned til billedet af Berliner Dom, der som du siger, ikke kan sammenlignes. Det var et af krigens mirakler at den ikke blev skudt helt i sænk. Den er som andre store domkirker en markering af magt og kirkelig styrke. For mig er Grundtvigskirken mere en – temmelig kalvinistisk/protestantisk – markering af kærlighed til danske landsbykirker! 🙂

    • Tak skal du have, for de pæne ord Donald. Jeg havde aldrig været inde i kirken før, så jeg var da imponeret, men jeg er ikke til det sterile look, og jeg foretrækker så langt bænke i en kirke fremfor stole. Desværre er det en tendens, at man moderniserer kirker nu også, hvilket jeg under ingen omstændigheder synes man skal. F.eks. har man på et tidspunkt i Messiaskirken, som ellers var “min” kirke i mange år, malet smukt træværk gråt – jeg er forfærdet, og det er nok til, at jeg ikke gider komme der længere. At der så iøvrigt er en masse andet bøvl, er en anden snak. Men at min mor blev bisat derfra, gør heller ikke min lyst til at komme, særlig stor. Jeg har været der til en koncert, og det gik fint, men de har ødelagt kirken.

Der er lukket for kommentarer.